2017. július 27.
Olga napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Ez a saláta valamikor szegényételnek számított, de voltaképpen a kenyér becsületét példázza: a toszkán parasztember soha ki nem dobta volna
a megszikkadt kenyeret, inkább borba mártogatva fogyasztotta el − ha
pedig kényeztetni akarta magát, egy kis paradicsommal és bazsalikommal vidámította. Mára további hozzávalókkal gazdagodott, és felkerült
a családias-pergolás kisvendéglők étlapjára.


Fotó: Hemző Károly

Toszkán
kenyérsaláta
Eredeti neve: Panzanella

Hozzávalók 4 személyre:

  • 750 g érett, kemény paradicsom
  • só, bors
  • 2 piros húsú kaliforniai paprika (300 g)
  • 2 zöld húsú kaliforniai paprika (300 g)
  • 150 g cukkini vagy uborka
  • 1 csokor újhagyma
  • 20 bazsalikomlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. kapribogyó
  • 4-8 szelet szikkadt házikenyér (300 g)
  • 1/2 dl félszáraz fehérbor
  • 2 ek. balzsamecet
  • 50 g érlelt juhsajt
  • Az öntethez:
  • 2 ek. balzsamecet
  • 1 kk. szardellapaszta
  • 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
A
B
C
D
E
F

1. A paradicsomokat megmossuk, szárazra törölgetjük, szárcsonkjukat kivágjuk, vékonyan felszeleteljük, meghintjük egy kevés sóval és frissen őrölt borssal, hagyjuk hogy levet eresszenek.

2. A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, kettészeljük, magjaikat és ereiket eltávolítjuk, burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk a héjukat (A), és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A cukkinit megmossuk, két végét levágjuk, hámozatlanul, hosszában elfelezzük, és 3 mm vékonyan felszeleteljük (B). Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, felkarikázzuk (egy keveset a zöldjéből is). A bazsalikomleveleket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet. A fokhagymát meghámozzuk. A kapribogyót lecsepegtetjük és finomra aprítjuk.

3. A kenyérszeleteket zsiradék nélkül megpirítjuk, mindkét oldalukat bedörzsöljük fokhagymával (C). Falatnyi darabokra tördeljük, felét egy nem túl mély, csinos tál aljára terítjük. A bazsalikomlevelek felét félretesszük a díszítéshez, a többit összecsippentjük, és ollóval egyenesen a kenyér tetejére aprítjuk (D).

4. Elkeverjük a fehérborban a balzsamecetet, hozzáadjuk a megmaradt, áttört fokhagymát, a kapribogyót, és egyenletesen a lerakott kenyér tetejére locsoljuk (E).

5. Az öntethez a balzsamecethez szűrjük a paradicsom eresztette levet, eldolgozzuk benne a szardellapasztát, ízlés szerint frissen őrölt borsot, (további sót aligha igényel, mert sok a sós hozzávaló!), cseppenként hozzáadjuk az olívaolajat, és bársonyosra keverjük.

6. Beleforgatjuk a paradicsomot, paprikát, cukkinit és a hagymát, felét a kenyér tetejére szedjük (F), aztán rászórjuk a maradék kenyeret, arra pedig a maradék salátakeveréket levével együtt. A félretett bazsalikommal díszítjük, és mihamarabb tálaljuk. Néhány órán belül tanácsos elfogyasztani, mert túlságosan elázik benne a kenyér. A juhsajtot durvára reszeljük, külön tálkában kínáljuk hozzá, és csak fogyasztáskor szórjuk meg vele a saláta tetejét.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

385 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Waldorf-saláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Spenótkrémmel
töltött tojás

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Sajtos reteksaláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Orosz
csirkehússaláta

Sajtos-uborkás
virslisaláta

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: