2018. október 17.
Hedvig napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal


Fotó: Hemző Károly

Rácson sült csirkecomb
tepsis zöldséggel

Hozzávalók 4 személyre::

  • 8 nagyobb alsó csirkecomb
  • 1 ek. grillfűszersó
  • 2+2 ek. olaj
  • 800 g újkrumpli
  • 2 nagy fej újfokhagyma
  • 2 csokor újhagyma
  • 1/2 kg paradicsom
  • 1 ek. provence-i fűszerkeverék
  • 1/2 kk. szárított oregánó
  • só, bors

1. Először bepácoljuk a húst: a csirkebuzogányokat megmossuk, lecsepegtetjük, bedörzsöljük a fűszersóval, majd fedeles műanyagdobozba vagy üvegtálba fektetjük, és meglocsoljuk 2 ek. olajjal. Gondosan lefedjük, betesszük a hűtőszekrénybe, és 10-12 órát (legjobb, ha 1 egész éjszakán át) pihentetjük.

2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A krumpliszemeket 15 percre beáztatjuk langyos vízbe, alaposan megmossuk, majd hámozatlanul, nagyságuktól függően elfelezzük-elnegyedeljük. A fokhagymákat megmossuk, héjastul, derékban félbevágjuk. Az újhagymaszálakat megtisztítjuk, és 10-12 cm-es zöldjükkel együtt 3-4 cm-es, rézsútos darabokra karikázzuk. A paradicsomokat leöblítjük, karcsú gerezdekre szeljük.

3. A krumplit kb. 25x35 cm-es, mély tepsibe terítjük, kissé megsózzuk. Vágott felükkel lefelé a krumpligerezdek közé ültetjük az elfelezett fokhagymákat. Változatosan a tetejükre szórjuk a paradicsomot és az újhagymát, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal, a fűszerkeverékkel, valamint az oregánóval, a maradék 2 ek. olajjal, és lazán összekeverjük.

4. A tepsi peremére fektetük egy méreténél valamivel nagyobb rácsot-rostot, elrendezzük rajta a pácból kiemelt csirkecombokat, a páclét a húsra és a zöldségekre locsoljuk, aztán betakarjuk alufóliával, és a forró sütőben 30 percig pároljuk.

5. Lehántjuk a húsról a fóliát, a rácsot a hússal együtt egy másik tepsire emeljük, amíg megkeverjük a zöldségeket, majd visszahelyezzük a sütőtepsire, és további 25-30 perc alatt az egészet aranypirosra-ropogósra sütjük − a csirkebuzogányokat többször megforgatjuk.

6. Leemeljük a rácsot a tepsiről, a zöldséget nem túl mély tálra terítjük, tetejére rendezzük a csirkebuzogányokat, és oregánó-/bazsalikom-/petrezselyem- vagy egyéb illatos zöldfűszerlevélkékkel díszítve azonnal tálaljuk. Friss házikenyeret kínálunk hozzá, hogy egyfelől legyen mire kenni a krémszerűre sült fokhagymát, másfelől ne menjen veszendőbe a mennyei pecsenyealj.

Tippek:

A húst süthetjük faszénparázs fölött is, a zöldségeket azonban célszerű tepsiben készíteni.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 10-12 óra pácolási idő

Energiatartalom:

413 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Cukkinis
burgonyagratin

Csészében sült
cukkinis krumplileves

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Ráksaláta
narancskehelyben

Tejszínben sült
újkrumpli

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Orosz
csirkehússaláta

Camembert
sajtfalatkák

Káposztás-
paradicsomos csirkecomb

Halkrémes
uborkakosárka

Erdeigomba-
torta

Paradicsomos-
spárgás saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: