2017. június 29.
Péter, Pál napja van

KÖRETEK > Rizsköretek

Az emberiség több mint felének fő tápláléka a kínai eredetű, „Ázsia kenyerének”
is nevezett rizs. Közel ötezer éve ismert gabonaféle − napjainkban mintegy 800(!) fajtáját termesztik. Ehhez az ételhez a kerek szemű változatra van szükségünk,
és zavartalan 20 percre, amíg az alapját képező rizottót elkészítjük.


Fotó: Hemző Károly

Zöldborsós
rizskrokett

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 zöldségleveskocka
  • 3 szál újhagyma
  • 40 g parmezán sajt
  • 40 g ementáli sajt
  • 200 g friss zöldborsó (100 g tisztított/mélyhűtött)
  • só, bors
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 200 g kerek szemű rizs
  • 1 kk. curry vagy kurkuma
  • 20 g vaj/margarin
  • 2 tojás
  • 100 g finomliszt
  • 100 g zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
  • néhány zsályalevél
  • 1-2 kemény paradicsom

1. 6 dl vizet felforralunk az elmorzsolt a leveskockákkal, forrón tartjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöldjével együtt apróra vágjuk. A parmezán sajtot finomra, az ementálit szálasra reszeljük. A zöldborsót megtisztítjuk, szűrőtálban leöblítjük, kevés enyhén sós vízben, fedő alatt puhára pároljuk.

2. Az olívaolajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a rizst, élénk tűzön 1 percig pirítjuk-pattogtatjuk. Gyors mozdulatokkal elkeverjük a curryvel vagy kurkumával és egy kevés sóval, hozzáadunk 1 merőkanál zöldséglevest, és mérséklet tűzön, folyamatosan keverve főzni kezdjük. Ha felvette a levét, ismét felöntjük 1 merőkanál forró levessel és így tovább, amíg a rizs, puhára-ragacsosra nem fő – a keverést egyetlen percre sem szabad abbahagyni!

3. A kész rizshez adjuk a vajat/margarint, a kétféle reszelt sajtot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, alaposan összedolgozzuk. Lazán belekeverjük a leszűrt zöldborsót, hagyjuk egészen kihűlni.

4. Vizes tenyérrel, evőanálnyi adagonként gombócokat vagy hengereket formálunk a masszából, liszttel meghintett tálcára sorakoztatjuk. A tojásokat villával kissé felverjük, megsózzuk. Felhevítünk háromujjnyi olajat. A gombócokat lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk (kissé rá is nyomkodjuk), mérsékelt tűzön, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük az olajban.

5. Papírkendőre szedve felitatjuk a krokettekről az olajat, tálra rendezzük őket, és zsályalevelekke vagy újhagymaszárral, paradicsomgerezdekkel díszítve azonnal tálaljuk. Bármilyen húsétel körete lehet, de önálló, hústalan fogásként ketchup, gombás paradicsom- vagy hollandi mártás, valamint vegyes saláta kíséretében is pompás. (Mikróban melegíthető.)

Tippek:

Maradék párolt rizsből is finom, ez esetben 1-2 tojással összedolgozzuk, és kissé merészebben fűszerezzük, a többi ugyanaz.

Változatok:

− Zöldborsó helyett készíthetjük párolt (zöld-)spárgával, vegyes tavaszi zöldségekkel, baconnal pirított petrezselymes gombával, tetszés szerinti zöldségekkel is.
− A curryt vagy kurkumát helyettesíthetjük felaprózott, friss zöldfűszerekkel, amelyeket azonban csak közvetlenül a formázás-sütés előtt adunk a kihűlt rizottóhoz.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

465 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Lencsés-
spenótos rizottó

Fasírtmuffin

Spenótkrémmel
töltött tojás

Gazdag spárgás
zöldségleves

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Tonhalas
krumplisaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Zöldséges
rizibizi

Mandarinos-májas
zellerfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: