2017. október 18.
Lukács napja van

ITALOK > Hideg italok


Fotó: Hemző Károly

Bodzaszörp

Hozzávalók 3,5 liter sziruphoz:

  • 2 liter víz
  • 2 kg kristálycukor
  • 20 g citromsav (aszkorbinsav, citrompótló)
  • 12 nagy bodzavirág
  • 12 kisebb bodzavirág
  • 2 (bio)citrom
A
B
C
D

1. A vizet a cukorral és a citromsavval (nagyobb élelmiszeráruházakban, patikákban kapható) addig forraljuk, amíg a cukor egészen fel nem oldódik.

2. Egészséges, rovarmentes, teljesen kinyílt, de még nem hulló szirmú bodzavirágokat szedünk. Néhány percre bő, hideg vízbe merítjük őket, majd lerázzuk róluk a vizet,  hosszú szárukat levágjuk (A), és egy gondosan kimosott, 5 literes befőttesüvegbe tesszük.

3. A citromokat forró, folyó víz alatt alaposan megsikáljuk, héjastul felkarikázzuk (B), a magokat eltávolítjuk (C)), és a bodzavirágokhoz adjuk. Az üveget meleg vízzel félig felöntött tepsibe-tálba állítjuk vagy késpengét csúsztatunk az üveg alá, amely vezeti a hőt, így megakadályozza, hogy az üveg esetleg elpattanjon. Beleöntjük a meleg, de már nem tűzforró szirupot (D), és hagyjuk kihűlni.

4. Az üveget lezárjuk vagy kistányérral letakarjuk, és 5 napig meleg helyen, de nem a napon érleljük, olykor megrázogatjuk. Ezután eltávolítjuk belőle a bodzavirágokat és a citromkarikákat, majd átszűrjük, és csavaros kupakú palackokba töltjük.

5. A hűtőszekrényben tároljuk − több hónapig is eláll. Fogyasztáskor szóda- vagy ásványvízzel tetszés szerint hígítjuk, ha pedig pezsgővel öntjük fel, különleges, nyári aperitífként kínálhatjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 5 nap

Energiatartalom:

232 kcal/1 dl

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tojáslikőr

Tejszínes-gombás
galuska

Sonkás táska
és stangli

Húsos
kelkáposztaleves

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Bécsi
krumplisaláta

Korhely
lencseleves

Mentás
uborka-citrusbólé

Hideg
nektarinleves

Kovászos uborka

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: