2018. november 16.
Ödön napja van

ITALOK > Hideg italok


Fotó: Hemző Károly

Bodzaszörp

Hozzávalók 3,5 liter sziruphoz:

  • 2 liter víz
  • 2 kg kristálycukor
  • 20 g citromsav (aszkorbinsav, citrompótló)
  • 12 nagy bodzavirág
  • 12 kisebb bodzavirág
  • 2 (bio)citrom
A
B
C
D

1. A vizet a cukorral és a citromsavval (nagyobb élelmiszeráruházakban, patikákban kapható) addig forraljuk, amíg a cukor egészen fel nem oldódik.

2. Egészséges, rovarmentes, teljesen kinyílt, de még nem hulló szirmú bodzavirágokat szedünk. Néhány percre bő, hideg vízbe merítjük őket, majd lerázzuk róluk a vizet,  hosszú szárukat levágjuk (A), és egy gondosan kimosott, 5 literes befőttesüvegbe tesszük.

3. A citromokat forró, folyó víz alatt alaposan megsikáljuk, héjastul felkarikázzuk (B), a magokat eltávolítjuk (C)), és a bodzavirágokhoz adjuk. Az üveget meleg vízzel félig felöntött tepsibe-tálba állítjuk vagy késpengét csúsztatunk az üveg alá, amely vezeti a hőt, így megakadályozza, hogy az üveg esetleg elpattanjon. Beleöntjük a meleg, de már nem tűzforró szirupot (D), és hagyjuk kihűlni.

4. Az üveget lezárjuk vagy kistányérral letakarjuk, és 5 napig meleg helyen, de nem a napon érleljük, olykor megrázogatjuk. Ezután eltávolítjuk belőle a bodzavirágokat és a citromkarikákat, majd átszűrjük, és csavaros kupakú palackokba töltjük.

5. A hűtőszekrényben tároljuk − több hónapig is eláll. Fogyasztáskor szóda- vagy ásványvízzel tetszés szerint hígítjuk, ha pedig pezsgővel öntjük fel, különleges, nyári aperitífként kínálhatjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 5 nap

Energiatartalom:

232 kcal/1 dl

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
kelkáposztaleves

Korhely
lencseleves

Zöldségleves
májgaluskával

Kovászos uborka

Bécsi
krumplisaláta

Tojáslikőr

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Mentás
uborka-citrusbólé

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: