2017. december 13.
Luca napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Már a hazai étkapokon is megtalálható, Caprese néven emlegetett egyszerű saláta-előétel mára világkarriert csinált. A jellegzetességét megadó, híres olasz mozzarella sajt eredetileg bivalytejből készült, ma jobbára tehéntej az alapanyaga. A bazsalikom társaságát nem nélkülözheti!

 

Fotó: Hemző Károly

Mozzarellás paradicsomsaláta
és -nyársak
Eredeti neve: Caprese

Hozzávalók 4 adag salátához, illetve 8 nyárshoz:

1. A bazsalikomszálakat leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, konyharuhába takarva szárazra lapogatjuk, levélkéiket lecsipkedjük.

2. A paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, a salátákhoz valók szárcsonkját ékformán kivágjuk, vékonyan felszeleteljük. A koktélparadicsomok szárát kitörjük. A mozzarella-gombócokat és -gyöngyöket kiemeljük levükből, alaposan lecsepegtetjük.

3. A salátához vékonyan felszeleteljük a mozzarella-gombócokat, – ha túl nagyok, illetve a paradicsomszeleteknél nagyobbak, félbevágjuk őket. Körkörösen, kissé egymásra csúsztatva, lapos kerek tálban, váltakozó rendben, lerakjuk a paradicsom- és sajtszeleteket. Megszórjuk a kisebb bazsalikomlevélkékkel és az olívabogyókkal, letakarjuk, hidegre tesszük.

4. A nyársakhoz a mozzarellagyöngyöket a koktélparadicsomokkal és a nagyobb bazsalikomlevélkékkel váltakozva, felszúrjuk a bambuszpálcikákra. Hosszúkás tálra fektetjük őket, letakarjuk, hidegen tartjuk.

5. Tálaláskor mindkettő tetejét meghintjük sóval, oreganóval és frissen őrölt borssal, meglocsoljuk olívaolajjal. A salátát grillezett, hirtelen sült húsokhoz adhatjuk, de önmagában, friss kenyérrel fogyasztva is pompás. A nyársakat fekete olívabogyóval gazdagítva és paradicsomtulipánnal díszítve aperitif mellé kínáljuk.

Megjegyzések:

Az enyhén sós vízben tárolt-árult mozzarella sajt 1 hét után még a hűtőszekrényben is megkeseredik, erjedésnek indul. Ezért, ha ennyi idő alatt nem fogyasztjuk el, tanácsos inkább eltenni a mélyhűtőbe.

Italajánlat:

Aperitífek, félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

316 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 19 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 19 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós-mozzarellás
céklasaláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Diós-hagymás
céklasaláta

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Zöldbabcsokor
paprikával

Sonkás-málnás
cukkinisaláta

Krémsajtos-
olívás papucs

Grépfrút-dió-
póré saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: