2018. augusztus 17.
Jácint napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Arra, hogy az erdélyi Brassó városának mennyi köze van az ételhez, nem sikerült
hitelt érdemlő magyarázatot találnom. Nagy valószínűséggel fantázianév,
amelynek csak annyi a dolga, hogy ezt a rendkívül zamatos, finom-fokhagymás
aprópecsenyét a többitől megkülönböztesse. Eredetileg zöldborsó nélkül készítették, mára elmaradhatatlan tartozéka lett az ételnek, sőt sok helyen eleve összekeverik sült burgonyakockákkal is.


Fotó: Elendel

Brassói
aprópecsenye

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g sovány sertéscomb vagy szűzpecsenye
  • 200 g hagyma
  • 4-8 gerezd fokhagyma
  • 100 g füstölt, húsos szalonna
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kk. morzsolt majoránna
  • só, bors
  • 400 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 1/2 piros húsú paprika
A
B
C
D
E
F
G

1. A húst leöblítjük (ha szűzpecsenyéből készítjük, ezüstös hártyáját előzőleg lefejtjük-eltávolítjuk), szárazra töröljük, majd felszeleteljük, és ujjnyi széles, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk (A). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, mindkettőt vékony szeletekre gyaluljuk (B).

2. A szalonnát gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük és pirosra sütjük. Rádobjuk a húst (C), 2-3 percig pirítjuk aláöntjük a bort, és hagyjuk elfőni. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát (D), meghintjük a majoránnával, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk (E), és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Elfőtt levét mindig egy kevés meleg vízzel, húslevessel vagy további fehérborral pótoljuk.

3. Miközben a hús puhul, külön edénykében felforralunk 1/2 dl vizet, beledobjuk a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), és mérsékelt tűzön puhára pároljuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, ereit-magjait eltávolítjuk, és apróra felkockázzuk.

4. A húst zsírjára sütjük, hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót és a paprikakockákat (F), majd utánasózzuk, borsozzuk, összeforrósítjuk. Előmelegített, nem túl mély tálba szedjük, zöldfűszerbóbitával díszítjük, és rozmaringos sült krumplival vagy petrezselymes rizzsel tálaljuk. Jól behűtött kovászos uborka, vegyes idénysaláta illik hozzá.

A rozmaringos sült krumplihoz:
800 g alaposan megsikált (új)krumplit héjastul, hosszában kettévágunk, megszórjuk sóval. Vágott felükkel lefelé olajjal kikent, rozmaringgal behintett tepsibe tesszük őket úgy, hogy a tűlevélkék mindenütt a krumplik alá kerüljenek (G), majd forró sütőben (200 °C) 50 percig sütjük.

Változatok:

Készíthetjük pulykacombfiléből vagy fele-fele arányban bélszínből és sertés szűzpecsenyéből is. Ez esetben előbb megkapatjuk a bélszíncsíkokat, majd 4-5 perc múlva hozzáadjuk a sertéshúst, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Rozé vagy könnyű, száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

493 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 33 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 33 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Illatos hússal
töltött cukkini

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Krumplisaláta
túrókrémmel

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Tatárbifsztek

Gazdag rizssaláta
tojással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: