2018. június 18.
Levente napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Arra, hogy az erdélyi Brassó városának mennyi köze van az ételhez, nem sikerült
hitelt érdemlő magyarázatot találnom. Nagy valószínűséggel fantázianév,
amelynek csak annyi a dolga, hogy ezt a rendkívül zamatos, finom-fokhagymás
aprópecsenyét a többitől megkülönböztesse. Eredetileg zöldborsó nélkül készítették, mára elmaradhatatlan tartozéka lett az ételnek, sőt sok helyen eleve összekeverik sült burgonyakockákkal is.


Fotó: Elendel

Brassói
aprópecsenye

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g sovány sertéscomb vagy szűzpecsenye
  • 200 g hagyma
  • 4-8 gerezd fokhagyma
  • 100 g füstölt, húsos szalonna
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kk. morzsolt majoránna
  • só, bors
  • 400 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 1/2 piros húsú paprika
A
B
C
D
E
F
G

1. A húst leöblítjük (ha szűzpecsenyéből készítjük, ezüstös hártyáját előzőleg lefejtjük-eltávolítjuk), szárazra töröljük, majd felszeleteljük, és ujjnyi széles, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk (A). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, mindkettőt vékony szeletekre gyaluljuk (B).

2. A szalonnát gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük és pirosra sütjük. Rádobjuk a húst (C), 2-3 percig pirítjuk aláöntjük a bort, és hagyjuk elfőni. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát (D), meghintjük a majoránnával, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk (E), és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Elfőtt levét mindig egy kevés meleg vízzel, húslevessel vagy további fehérborral pótoljuk.

3. Miközben a hús puhul, külön edénykében felforralunk 1/2 dl vizet, beledobjuk a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), és mérsékelt tűzön puhára pároljuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, ereit-magjait eltávolítjuk, és apróra felkockázzuk.

4. A húst zsírjára sütjük, hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót és a paprikakockákat (F), majd utánasózzuk, borsozzuk, összeforrósítjuk. Előmelegített, nem túl mély tálba szedjük, zöldfűszerbóbitával díszítjük, és rozmaringos sült krumplival vagy petrezselymes rizzsel tálaljuk. Jól behűtött kovászos uborka, vegyes idénysaláta illik hozzá.

A rozmaringos sült krumplihoz:
800 g alaposan megsikált (új)krumplit héjastul, hosszában kettévágunk, megszórjuk sóval. Vágott felükkel lefelé olajjal kikent, rozmaringgal behintett tepsibe tesszük őket úgy, hogy a tűlevélkék mindenütt a krumplik alá kerüljenek (G), majd forró sütőben (200 °C) 50 percig sütjük.

Változatok:

Készíthetjük pulykacombfiléből vagy fele-fele arányban bélszínből és sertés szűzpecsenyéből is. Ez esetben előbb megkapatjuk a bélszíncsíkokat, majd 4-5 perc múlva hozzáadjuk a sertéshúst, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Rozé vagy könnyű, száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

493 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 33 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 33 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krumplisaláta
túrókrémmel

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Tatárbifsztek

Zöldborsós
újkrumplisaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Zöldséges
rizibizi

Húsos
lilahagymatorta

Szűzpecsenye
tejszínes uborkával

Aprópecsenye
Stroganoff módra
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: