2018. július 18.
Frigyes napja van

LEVESEK > Krémlevesek

Ahány spanyol vidék, annyiféle gazpacho (ejtsd: gászpácsó), de egyikből sem hiányozhat a paradicsom, a paprika, az uborka, a jó olívaolaj és egy kevés savanyítószer. Finomsága mellett az is vonzó benne, hogy főzés nélkül készül – márpedig ez a nagy melegben nem megvetendő szempont.


Fotó: Hemző Károly

Gazpacho – spanyol
kánikulaleves
Eredeti neve: Gazpacho

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g húsos, érett paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 1 közepes kígyóuborka
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. borecet vagy citromlé
  • 2 ek.+2 kk. (extra vergine) olívaolaj
  • só, bors
  • 1 szikkadt zsemle
  • 30 g vaj/margarin

1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, aztán a zöldpaprikával, uborkával és a hagymával együtt apró kockákra vágjuk. 4 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többit turmixkehelybe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, és krémmé pörgetjük.

2. A keveréket csinos tálba öntjük (ebben fogjuk tálalni), eldolgozzuk a borecettel/citromlével, 2 ek. olívaolajjal és 1 kk. sóval. Lefedjük, 3-4 órán vagy 1 éjszakán át a hűtőszekrényben érleljük. Tálalás előtt jéghideg, de darabos jégkockát nem tartalmazó, kb. 5 dl vízzel leves sűrűségűvé felhígítjuk.

3. A zsemlét apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk a vajban/margarinban. A levest mélytányérokba vagy tálkákba szedjük, a félretett zöldségkeverékkel és a piritott zsemlekockákkal kínáljuk, tetejüket megöntözzük néhány csepp (összesen 2 kk.) olívaolajjal.

Változatok:

− A leves tetejét tálaláskor szálkásra vágott, pirított mandulával és petrezselyemmel is meghinthetjük.
− Dúsíthatjuk felaprózott gépsonkával vagy kemény tojással is.
− Ízesíthetjük kevés chilipaprikával, különféle illatos fűszerekkel, pl. bazsalikom, zsálya, fodormenta stb. is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 3-4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

210 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kukoricával
töltött paradicsom

Mediterrán krumplisaláta

Spanyol
italkorcsolya-falatkák

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Erdeigomba-
torta

Mozzarellás
sült paprika

Padlizsános-krumplis
paradicsomsaláta

Kagylósalátával töltött
paradicsom

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Zöldbabcsokor
paprikával

A leveles salátákról

Illatos hússal
töltött cukkini
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: