2018. június 18.
Levente napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

A cseresznyét/meggyet és a mákot − mondhatnánk − egymásnak teremtették,
ha pedig még habos túrókrém is kerül a gyümölcspaplan alá, az már maga
a gyönyörűség. Elkészítése egy kicsit időigényes ugyan, és némi türelmet is kíván,
de megéri, mert igencsak különleges, finom és kiadós sütemény a jutalmunk.


Fotó: Hemző Károly

Cseresznyés-
meggyes túrószelet

Hozzávalók 20 szelethez::

  • 120 g finomított kristálycukor vagy sütőcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 5 tojás
  • 120 g finomliszt
  • 1 (bio)narancs reszelt héja
  • 30 g darált mák
  • 30 g vaj/margarin
  • 100 g meggydzsem vagy ribizlidzsem
  • A krémhez és a rakományhoz:
  • 1 kg cseresznye és/vagy meggy
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 2,5 dl natúr joghurt
  • 250 g félzsíros tehéntúró
  • 1/2 (bio)citrom
  • 50 g +4 ek. porcukor
  • 2,5 +1 dl tejszín
  • 2 tasak (24 g) piros tortazselépor
  • 2,5 dl szűrt almalé
  • 1/2 tasak (5 g) habfixáló
  • 1 ek. csokoládéforgács
  • néhány kisebb menta- vagy citromfűlevél

1. Kibélelünk sütőpapírral egy 20x30 cm-es mélyebb tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A cukrot, vaníliás cukrot és a tojásokat kemény-habos krémmé keverjük (robotgéppel 10 perc!). Összedolgozzuk a lisztet 1 csipet sóval, a reszelt narancshéjjal és a mákkal. Apránként-lazán a tojáskrémhez keverjük, hozzáadjuk a felolvasztott, langyos vajat/margarint, a tepsibe simítjuk, és 25-30 percig sütjük (tűpróba!).

2. Hagyjuk langyosra hűlni (kissé összeesik, nem baj!) megkenjük a felforrósított dzsemmel, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőpapír és a tepsi oldala között keletkezett rést összegyűrt alufóliahurkákkal kitöltjük (hogy majd formában tartsák a krémet). A cseresznyét és/vagy meggyet megmossuk, kimagozzuk, alaposan lecsepegtetjük.

3. A krémhez beáztatjuk a zselatinlapokat 5-6 dl hideg vízbe. A joghurtot, a túrót, a citrom reszelt héját és átszűrt levét, valamint 50 g porcukrot botmixerrel simára keverünk. A zselatint kinyomkodjuk, lábaskába tesszük, mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, folyamatosan keverve hozzáadunk 1 és még 1 kis merőkanál joghurtkrémet, majd gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a krém egészébe. 10 percre hideg vízfürdőbe állítjuk, hogy kissé besűrűsödjön.

4. A tejszínt kemény habbá verjük, több részletben beleforgatjuk a krémbe, majd egyenletesen a tészta tetejére kenjük-simítjuk. Belenyomkodjuk a gyümölcsszemeket, 6 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

5. Az almaléből, 2,5 dl vízből, a maradék 4 ek. porcukorból és a zseléporból (a csomagoláson olvasható javaslat szerint) tortabevonót készítünk, egyenletesen elosztva a gyümölcs tetejére öntjük, és további 1 órára behűtjük.

6. Tálalás előtt sütőpapírostól vágólapra emeljük a süteményt, és kb. 3x10 cm-es szeletekre vagy 5x5 cm-es kockákra, illetve tetszés szerinti formákra vágjuk. A habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk belőle a szeletek/kockák tetejére. 1-1 csipet csokoládéforgáccsal, menta- vagy citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk.

Tippek:

A krémes-zselatinos süteményeket, tortákat legszebben elektromos késsel tudjuk szeletelni, mert nem töri össze az egyes rétegeket. Ennek híján meleg vízbe mártogatott, majd szárazra törölt, széles-hosszú pengéjű kést használjunk.

Változatok:

Készíthetjük egyéb karakteres gyümölcsökkel (eper, málna, bogyósok vegyesen, sárga- és őszibarack stb.) vagy ezek befőtt változatával; mák helyett diófélékkel is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 9 óra hűlési idő

Energiatartalom:

230 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Sonkás táska
és stangli

Zöldségleves májgaluskával

Sárgabarackos-
meggyes szelet

Hideg
nektarinleves

Cseresznyés-
nektarinos kocka

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Habos
meggyes szelet

Meggyes
Pavlova-torta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: