2018. december 15.
Valér napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

A cseresznyét/meggyet és a mákot − mondhatnánk − egymásnak teremtették,
ha pedig még habos túrókrém is kerül a gyümölcspaplan alá, az már maga
a gyönyörűség. Elkészítése egy kicsit időigényes ugyan, és némi türelmet is kíván,
de megéri, mert igencsak különleges, finom és kiadós sütemény a jutalmunk.


Fotó: Hemző Károly

Cseresznyés-
meggyes túrószelet

Hozzávalók 20 szelethez::

  • 120 g finomított kristálycukor vagy sütőcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 5 tojás
  • 120 g finomliszt
  • 1 (bio)narancs reszelt héja
  • 30 g darált mák
  • 30 g vaj/margarin
  • 100 g meggydzsem vagy ribizlidzsem
  • A krémhez és a rakományhoz:
  • 1 kg cseresznye és/vagy meggy
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 2,5 dl natúr joghurt
  • 250 g félzsíros tehéntúró
  • 1/2 (bio)citrom
  • 50 g +4 ek. porcukor
  • 2,5 +1 dl tejszín
  • 2 tasak (24 g) piros tortazselépor
  • 2,5 dl szűrt almalé
  • 1/2 tasak (5 g) habfixáló
  • 1 ek. csokoládéforgács
  • néhány kisebb menta- vagy citromfűlevél

1. Kibélelünk sütőpapírral egy 20x30 cm-es mélyebb tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A cukrot, vaníliás cukrot és a tojásokat kemény-habos krémmé keverjük (robotgéppel 10 perc!). Összedolgozzuk a lisztet 1 csipet sóval, a reszelt narancshéjjal és a mákkal. Apránként-lazán a tojáskrémhez keverjük, hozzáadjuk a felolvasztott, langyos vajat/margarint, a tepsibe simítjuk, és 25-30 percig sütjük (tűpróba!).

2. Hagyjuk langyosra hűlni (kissé összeesik, nem baj!) megkenjük a felforrósított dzsemmel, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőpapír és a tepsi oldala között keletkezett rést összegyűrt alufóliahurkákkal kitöltjük (hogy majd formában tartsák a krémet). A cseresznyét és/vagy meggyet megmossuk, kimagozzuk, alaposan lecsepegtetjük.

3. A krémhez beáztatjuk a zselatinlapokat 5-6 dl hideg vízbe. A joghurtot, a túrót, a citrom reszelt héját és átszűrt levét, valamint 50 g porcukrot botmixerrel simára keverünk. A zselatint kinyomkodjuk, lábaskába tesszük, mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, folyamatosan keverve hozzáadunk 1 és még 1 kis merőkanál joghurtkrémet, majd gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a krém egészébe. 10 percre hideg vízfürdőbe állítjuk, hogy kissé besűrűsödjön.

4. A tejszínt kemény habbá verjük, több részletben beleforgatjuk a krémbe, majd egyenletesen a tészta tetejére kenjük-simítjuk. Belenyomkodjuk a gyümölcsszemeket, 6 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

5. Az almaléből, 2,5 dl vízből, a maradék 4 ek. porcukorból és a zseléporból (a csomagoláson olvasható javaslat szerint) tortabevonót készítünk, egyenletesen elosztva a gyümölcs tetejére öntjük, és további 1 órára behűtjük.

6. Tálalás előtt sütőpapírostól vágólapra emeljük a süteményt, és kb. 3x10 cm-es szeletekre vagy 5x5 cm-es kockákra, illetve tetszés szerinti formákra vágjuk. A habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk belőle a szeletek/kockák tetejére. 1-1 csipet csokoládéforgáccsal, menta- vagy citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk.

Tippek:

A krémes-zselatinos süteményeket, tortákat legszebben elektromos késsel tudjuk szeletelni, mert nem töri össze az egyes rétegeket. Ennek híján meleg vízbe mártogatott, majd szárazra törölt, széles-hosszú pengéjű kést használjunk.

Változatok:

Készíthetjük egyéb karakteres gyümölcsökkel (eper, málna, bogyósok vegyesen, sárga- és őszibarack stb.) vagy ezek befőtt változatával; mák helyett diófélékkel is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 9 óra hűlési idő

Energiatartalom:

230 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hideg
nektarinleves

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Bécsi
krumplisaláta

Tejszínes-gombás
galuska

Sárgabarackos-
meggyes szelet

Habos
meggyes szelet

Korhely
lencseleves

Meggyes
Pavlova-torta

Sonkás táska
és stangli

Cseresznyés-
nektarinos kocka
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: