2017. december 11.
Árpád napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok


Fotó: Hemző Károly

Sárgadinnye-
eper saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kisebb sárgadinnye
  • 1/2 dl brandy vagy rum
  • 250 g eper
  • 100 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 1 dl száraz sherry vagy egyéb desszertbor
  • néhány citromfű- vagy mentabóbita

1. A sárgadinnyéket megmossuk, szárazra töröljük, kettévágjuk, magjaikat-szakállkájukat eltávolítjuk, aljukból 1-1 vékony szeletkét levágunk, hogy ne billegjenek majd a tányéron. Karalábévájóval közepüket kivájjuk (fél dinnyénként 8-10 golyót formálunk belőlük), tálba tesszük, meglocsoljuk a brandyvel/rummal, lefedjük. A kivájt dinnyéket egyenként-gondosan folpackba/nejlontasakba csomagoljuk, és tálalásig hidegre tesszük.

2. Az epret megmossuk, konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet, megtisztítjuk, a szemeket félbe-negyedbe vágjuk. Megszórjuk a porcukorral és a vaníliás cukorral, meglocsoljuk a citrom átszűrt levével és a sherryvel/tokaji aszúval/desszertborral, majd kíméletesen összekeverjük, lefedjük. A dinnyegolyókhoz hasonlóan legalább 2 órára behűtjük.

3. Közvetlenül tálalás előtt (és nem korábban, mert az eper elszínezi a dinnyét!) lazán összekeverjük az eper- és dinnyesalátát, arányosan elosztva a dinnyekelyhekbe szedjük-púpozzuk, a leöblített menta-/citromfűbóbitákkal díszítjük, és lapos tálra csinosítva kínáljuk.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, az alkoholt elhagyjuk, dupla adag citromlével és valamivel több cukorral készítjük (a citromlétől és a cukortól jócskán levet eresztenek a gyümölcsök!).

Változatok:

Eper helyett készíthetjük bogyós gyümölcsökkel, ringlóval, szőlővel is.

 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

268 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
tojásos rétes

Zöldséges rétes

Krémsajtos-
olívás papucs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Fasírtmuffin

Spenótkrémmel
töltött tojás

Spenótos
omlett-tekercs

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Tonhalas
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: