KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Cukkinis
burgonyagratin
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g cukkini
- 600 g burgonya (újkrumpli)
- 2+1 ek. olaj
- 1 dl tejszín
- 2 tojás
- 60 g reszelt trappista vagy edami sajt
- 8-12 koktélparadicsom
- néhány szál majoránna vagy petrezselyem
1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát hajszálvékonyan felkarikázzuk, A cukkinik szárvégeit levágjuk, a burgonyát meghámozzuk és megmossuk, majd mindkettőt vékony szeletekre gyaluljuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
2. 2 ek. olajat felforrósítunk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. 4 kisebb (vagy 1 nagyobb), lapos tűzálló tálat kikenünk 1 ek. olajjal. Kissé egymásra csúsztatva, váltakozó rendben az aljukra terítünk 1 sor cukkini- és burgonyakarikát. Arányosan elosztva a tetejükre simítjuk a párolt hagyma-fokhagymakeveréket, meghintjük sóval, borssal és egy kevés sajttal (az összes sajt felével), majd befedjük a maradék cukkini- és burgonyakarikákkal, sózzuk és borsozzuk.
3. Elkeverjük a tejszínben a tojásokat, megöntözzük vele a rakottasokat, és a forró sütőben 20 percig sütjük. Tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és további 15-20 percig, enyhe pirulásig, sütjük. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük (tűzforró a belsejük!), majd a félbevágott paradicsomokkal és majoránna- vagy petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk. Salátával egytálételként, amúgy hirtelen sültek, grillezett húsok köreteként kínálhatjuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé