2017. augusztus 17.
Jácint napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Aki megfordult a Balkán országaiban, kivált a görög tájakon, belekóstolhatott
az üdítő, sűrű-rezgős joghurttal készített uborkasalátákba, -krémekbe.
Mivel a mi joghurtunk sokkal vékonyabb, tejföllel dúsítjuk – persze natúr
görög joghurttal az igazi.


Fotó: Hemző Károly

Görög joghurtos
uborkasaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg kígyóuborka
  • 2 ek. citromlé
  • 1 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 2 dl joghurt
  • 2 dl tejföl (20%-os)
  • 30 g dió vagy sós, pörkölt pisztácia
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 csipet porcukor
  • 1/2 kk. só
  • frissen őrölt fehér bors

1. Az uborkát megmossuk, burgonyahámozóval vékonyan meghámozzuk, hosszában félbe, majd 4-5 hosszanti csíkra vágjuk, apróra felkockázzuk , és nem túl mély tálba tesszük. Meglocsoljuk a citromlével és az olajjal, lefedjük, legalább 1 órára behűtjük.

2. A joghurtot és a tejfölt tálkába szedjük. Néhány szép szem diót/pisztáciát félreteszünk a díszítéshez, a többit durvára vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, a kaprot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, 1-2 szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk, és a dióval/pisztáciával együtt a tejfölös joghurthoz adjuk. Áttörjük a fokhagymát, a porcukorral együtt a joghurtos krémbe keverjük, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, lefedjük, behűtjük.

3. Tálaláskor néhány kanál joghurtos mártást halmozunk az uborka tetejére, a félretett dióval/pisztáciával és kaporszálakkal díszítjük, és csak az asztalnál keverjük össze. A maradék mártást külön tálkában kínáljuk. Hirtelensültekhez, grillezett húsokhoz, halakhoz illik.

Tippek:

– A csípős ízek kedvelői 1 hegyes-csípős, apróra felkockázott zöldpaprikát is keverhetnek az uborka közé.
– Gazdagíthatjuk 1 közepes fej finomra felaprózott lilahagymával is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc

Energiatartalom:

198 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag rizssaláta
tojással

Sült cukkinisaláta

Zöldbabos-paradicsomos
krumplisaláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Olívás
paradicsomsaláta

Rukolás-rokfortos
saláta

Görög saláta

Mediterrán saláta

Mediterrán krumplisaláta

Marinált zöldségek

Tarka saláta
kertifűöntettel

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: