SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Feta sajtos-olívás
paradicsomsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 közepes fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kg paradicsom
- 2-3 szál friss vagy 1/4 kk. szárított kakukkfű
- 1 dús szál friss bazsalikom
- 200 g fekete vagy vörös olívabogyó (pl. kalamata)
- 4 ek. balzsamecet
- 1-2 csipet porcukor
- só, bors
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 200 g feta sajt
1. A hagymákat és a fokhagymagerezdeket meghámozzuk. Az érett, de kemény paradicsomokat megmossuk, szárcsonjukat ékelő mozdulattal kivágjuk, majd a hagymákkal együtt karcsú gerezdekre szeljük. A kakukkfüvet és a bazsalikomot leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük. Az olívabogyók felét félretesszük, a többit kimagozzuk.
2. Az öntethez finomra vágjuk a kimagozott olívabogyókat és a kakukkfűlevélkéket. Mélyebb tálban opálosra keverjük a balzsamecetet a cukorral, ízlés szerint sóval, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, az apránként hozzáadott olívaolajjal, végül beleforgatjuk az áttört fokhagymát, a kakukkfüvet és az olívabogyót.
3. A paradicsomot és a hagymát nagyobb tálra terítjük. A bazsalikomot (a bóbita kivételével) vékony csíkokra metéljük. A sajtot kockákra vágjuk vagy apróra tördeljük, majd a félretett olívabogyókkal és a bazsalikommal együtt a saláta tetejére szórjuk. Tálaláskor meglocsoljuk az öntettel, és a félretett a bazsalikombóbitával díszítjük. Hűtés nélkül, azonnal fogyasztható. Friss kenyér, fokhagymás pirítós illik hozzá.
Változatok:
− Lilahagyma helyett ezüst-/fehér salátahagymával is készíthetjük.
− Feta sajt helyett (füstölt) mozzarellával is remek.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé