2018. augusztus 17.
Jácint napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

A recept eredetileg borjúhússal készül, de nyugodtan helyettesíthetjük szabályos szeletekre vágott pulykamellfilével is. A szalonna füstös és a kukorica édeskés
íze igazán kellemes együttest alkot, sőt, ha még izgalamasabbá akarjuk tenni,
ne sajnáljunk tőle néhány csipet chiliport sem.


Fotó: Hemző Károly

Sonkás-cukkinis
borjútekercs

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g cukkini
  • só, bors
  • 1 piros húsú paprika
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 cső csemege kukorica vagy 350 - 400 g mélyhűtött/konzerv
  • 4 nagy szelet borjúcomb (200 g/db)
  • 4 szelet gépsonka
  • 6 hosszú szelet bacon
  • 3 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 30 g vaj/margarin
  • 1 dl főzőtejszín
A
B
C
D
E
F

1. A cukkinikat megmossuk, hosszanti szeletekre gyaluljuk (A), és besózzuk, hogy hajlékonyabbak, formázhatóbbak legyenek. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, a magokat és az ereket eltávolítjuk, vékony karikákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk. A kukoricát megfőzzük (ha konzerv, leöblítjük és leszűrjük).

2. A hússzeleteket megmossuk, szárazra töröljük, folpackot borítuk a tetejükre, kíméletesen kiverjük (B). Meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, majd 3-3 hosszú csíkra vágjuk őket (C). A sonkaszeleteket ugyancsak 3-3, összesen 12 csíkra vágjuk.

3. A baconszeleteket félbevágjuk, mindegyikre 1 húscsíkot, 1 sonkacsíkot és 2 szelet cukkinit fektetünk. Szorosan feltekerjük, és vékony zsineggel megkötözzük őket (D). A maradék cukkinit szűrőtálba tesszük és alaposan lecsepegtetjük.

4. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, élénk tűzön megkapatjuk benne a hústekercseket. Hozzáadjuk a bort (E), a hagymát és az áttört fokhagymát, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön 25 percig pároljuk-sütjük.

5. Közben a vajat/margarint felhevítjük, beledobjuk a paprikát, 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a leszűrt cukkinit, ízlés szerint borsozzuk, további 4-5 percig, nem túl puhára, inkább „ropogósra” sütjük. A kukoricacsöveket kettétörjük, vágódeszkára állítjuk, levágjuk róluk a szemeket (F), és a zöldségekhez adjuk.

6. A tekercseket tálra emeljük, alufóliával letakarva melegen tartjuk. A pecsenyeléhez adjuk a tejszínt, felforraljuk, botmixerrel simára eldolgozzuk. Beleforgatjuk a párolt zöldségeket, frissen őrölt borssal ízesítjük, és éppen csak összeforrósítjuk. Lehántjuk a tekercsekről a zsineget, néhány bazsalikombóbitával díszítjük, és a tejszínes zöldséggel körítve tálaljuk. Burgonyapüré illik hozzá. Remek vendégváró!

Tippek:

Hidegen is finom, ez esetben szép vékonyra felszeleteljük, és zöldség helyett tetszés szerinti salátát kínálunk hozzá.

Változatok:

Cukkini helyett készíthetjük vékonyan felszeletelt uborkával, padlizsánnal is – ez utóbbit fél órára tanácsos besózni, hogy kesernyés levét kidobja. Ezután leöblítjük, és a recept szerint dolgozunk vele tovább.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

766 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mexikói fasírt

Babos-rizses
húsgombócok

Húsos fondue

Tatárbifsztek

Hagymás rostélyos

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Esterházy-rostélyos

Tésztában sült
vagdalt

Tojásos
fasírttekercs

Fasírtmuffin

Rozsdás hús
sütőtökrösztivel

Húsos
lilahagymatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: