2017. október 23.
Gyöngyi napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

A mediterrán aperitifek, étvágycsináló falatkák-mártogatósok mellől és a salátákból szinte sosem hiányozhat a jellegzetes illatú-zamatú olívabogyó. A zöld minden árnyalatában, a mélyvöröstől a lilán át a feketéig, az apró szeműtől a szilványi nagyságúig mintegy 150 változata létezik. Ebbe a salátába legfinomabb a lágy szövetű, apróbb kalamata.

Fotó: Hemző Károly

Görög saláta
Eredeti neve: Koriatiki

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 zöldpaprika
  • 4 nagy paradicsom
  • 2 közepes fej (lila) hagyma
  • 1 nagy kígyóuborka
  • 100 g feta sajt
  • 12-16 szem fekete olívabogyó (kalamata)
  • 10-12 kisebb bazsalikomlevél
  • Az öntethez:
  • 2 ek. citromlé vagy borecet
  • só, bors
  • 1 ek. mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. görög fűszerkeverék
  • 5 ek. (extra vergine) olívaolaj

1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paprikát kicsumázzuk, magjait, ereit eltávolítjuk, vékony csíkokra vagy karikákra szeljük. A paradicsomok szárcsonkját kivágjuk, gerezdekre vagy közepes kockákra aprózzuk. A hagymát és a hámozatlan uborkát felkarikázzuk/kisebb kockákra vágjuk, az egészet mélyebb tálba tesszük.

2. Az öntethez a citromlében/borecetben oldódásig keverünk 1/2 kk. sót, ízlés szerint frissen őrölt borsot, hozzáadjuk a mustárt, az áttört fokhagymát, az oreganót, apránként az olívaolajat, habos-bársonyosra keverjük, és a saláta tetejére locsoljuk, összekeverjük. Gondosan lefedjük, tálalásig hidegre tesszük.

3. A sajtot kisebb kockákra vágjuk vagy apróbb darabokra tördeljük. Az olívabogyókat lecsepegtetjük. A bazsalikomlevélkéket leöblítjük, szárazra lapogatjuk.

4. A salátát csinos tálra halmozzuk, megszórjuk a sajttal és az olívabogyókkal, tetejét és a tál peremét bazsalikomlevélkékkel díszítjük. Friss szezámmagos kenyér, sokmagos kifli illik hozzá. Előételként is kínálhatjuk, köretként különösen jól harmonizál a szabad tűzön, roston sült húsfélékkel, halakkal.

Fontos:

Az öntet elkészítésénél tartsuk be a keverési sorrendet, mert az olajban nem oldódik a só!

Változatok:

Adhatunk hozzá:
– 2-3 gerezdekre vágott kemény tojást;
– néhány olajos, kapribogyó köré tekert szép hangzású ajóka-, más néven ringligyűrűt;
– 2-3 evőkanál étkezési búzacsírát vagy -korpát.
Készíthetjük:
– feta helyett érett márvány- vagy füstölt kecskesajttal;
– olajos öntet helyett citromfűvel illatosított kefirrel;

Megjegyzések:

Hasonlóképpen készül a bolgár sopszka-saláta, abban nem feltétlenül van olívabogyó, van viszont sok-sok vágott petrezselyem, és szirene névre hallgató sós juh- vagy tehénsajt, amit 2-3 literes köcsögökben, sós vízben érlelnek, és úgy szedik ki belőle a sajtot, hogy egyszerűen letörik róla a cserepet.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

342 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 15 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 15 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós-hagymás
céklasaláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Körtés-diós
zellersaláta

Mimóza
tojássaláta

Tarka saláta
kertifűöntettel

Szőlős-almás
szárzellersaláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Mozzarellás paradicsomsaláta
és -nyársak

Mediterrán saláta

Mediterrán krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: