2017. augusztus 20.
István napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek


Fotó: Hemző Károly

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g újkrumpli
  • 800 g zöldborsó (400 g tisztított/mélyhűtött)
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 250 g bacon vagy vékonyra szeletelt húsos, füstölt szalonna
  • 20 g vaj/margarin
  • 1 ek. (classico) olívaolaj
  • 4+4 zsályalevél
  • 1 kis csokor petrezselyem

1. A krumplit gondosan megmossuk, ha vastag a héja ledörzsöljük, illetve meghámozzuk, nem túl apró kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük (8 perc). A zöldborsót kifejtjük, leöblítjük, és egy másik edényben, 2-3 ek. vízzel puhára pároljuk.

2. Az újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, az újhagymát 8-10 cm-es zöldjével együtt felkarikázzuk. A szalonnát szeletekre bontjuk, nagyobb serpenyőben pirosra sütjük-gabalyítjuk, aztán kivesszük a zsiradékból, és félretesszük.

3. A szalonnazsírhoz adjuk a vajat/margarint és az olajat, beleteszünk 4 zsályalevélkét, 1/2 percig sütjük, majd eltávolítjuk. A zsiradékba dobjuk az újhagymát és az áttört fokhagymát, fedő alatt, lassú tűzön megfonnyasztjuk.

4. A krumplit leszűrjük, kíméletesen összeforgatjuk a hagymával, fedő alatt további 6-8 percig pároljuk. A zöldborsót is leszűrjük, a krumplihoz adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, éppen csak összeforrósítjuk. Előmelegített tálra szedjük, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, tetejére rendezzük a szalonna-göndörkéket, és a maradék 4 zsályalevéllel vagy snidlinggel díszítve hirtelensültek, rántott húsok, halak köreteként kínáljuk.

Fontos:

A zsályának igen karakteres az aromája, kevés elég belőle, mert elviszi az étel ízét!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

495 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Almás-gombás
rakott krumpli

Krumplisalátával töltött
paradicsom

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Francia
zöldséges lecsó

Gazdag rizssaláta
tojással

Krumplis
cukkinicsónakok

Cukkinis
burgonyagratin

Tejszínben sült
újkrumpli

Spenótos
rakott krumpli

Zöldséges
húsgombócok

Tavaszi
zöldségfelfújt
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: