2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok


Fotó: Elendel

Nektarin
karamellmártásban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 ek. dió
  • 3 ek. hámozott mandula
  • 6 közepes, magvaváló nektarin
  • 1 zöldcitrom (lime)+a díszítéshez
  • 3 ek. porcukor
  • 2 ek. vaj/margarin
  • 1/2 kisujjnyi fahéj
  • 5 ek. citrom- vagy őszibaracklikőr
  • néhány mentabóbita

1. A diót és a mandulát durvára-darabosra vágjuk. A nektarinokat megmossuk, kettészeljük, magjukat kiemeljük, majd további 3-4 gerezdre vágjuk. A zöldcitromot megmossuk, levét kinyomjuk.

2. A diót és a mandulát serpenyőbe szórjuk, folyamatosan rázogatva világosdrappra pirítjuk. Megszórjuk a porcukorral, összekeverjük, aranysárgára pirítjuk, aztán hozzáadjuk a vajat/margarint, a fahéjat, a zöldcitromlét, valamint a likőrt, és csak addig forraljuk, amíg a cukor fel nem olvad.

3. Beleforgatjuk a karamellbe a nektaringerezdeket, mindössze 2-3 percig forrósítjuk, és hagyjuk langyosra vagy egészen kihűlni. Tálaláskor kistányérokra szedjük (a fahéjat kidobjuk), és zöldcitromgerezdekkel, mentabóbitával díszítve kínáljuk. Kényeztetésképpen 1-2 gombóc vaníliafagylaltot adhatunk hozzá.

Tippek:

A gyümölcsöt, a citromlét, a mandulát és a diót sütőtálba terítjük, megszórjuk a cukorral, tetejére tördeljük a vajat/margarint, és 230-240 °C-os sütőben vagy grillrács alatt 12-15 percig sütjük, a többi ugyanaz.

Változatok:

Nektarin helyett használhatunk nem túl érett, hámozott őszibarackot (vagy nagy szemű szilvát); likőrfélék helyett 1 dl rostos narancslét; egész mandula helyett mandulapálcikát is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

245 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Eper-ananász
saláta

Rumos almakompót
túrókrémmel

Tojáslikőrös eper-
banán saláta

Részeges
eper-narancs saláta

Joghurtos
gyümölcssaláta

Datolyatorta –
liszt nélkül!

Csicseriborsó-
mártogató

Gyümölcssaláta
ananászbölcsőben

Kivis-narancsos
joghurthabgaluska

Kuszkuszsaláta
a tenger gyümölcseivel

Őszi
gyümölcssaláta

Mézes-pisztáciás tészta-
fészkek szilvaröszterrel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: