2018. december 19.
Viola napja van

TORTÁK > Házias torták

A torta német ihletésű, afféle vasárnap délutáni sütemény, amely attól lesz
egy kicsit ünnepélyesebb, hogy tortaformában sütjük. Mivel a túró eredendően
savanykás, érdemes jó érett, édes, fekete (úgynevezett germersdorfi)
cseresznyéből készíteni. 


Fotó: Hemző Károly

Cseresznyés
túrótorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A rakományhoz:
  • 750 g cseresznye
  • 4 tojás
  • 70+80 g finomított kristálycukor
  • 150 g vaj/margarin
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 750 g krémtehéntúró
  • 100 g étkezési keményítő
  • Az alaplaphoz:
  • 100 g vaj/margarin
  • 125 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 150 g finomliszt
  • 50 g étkezési keményítő
  • 1 kk. sütőpor
  • 2 ek. rum
  • fahéjas/vaniliás porcukor a szóráshoz
A
B
C
D
E
F

1. A rakományhoz a cseresznyét megmossuk, szárazra törölgetjük, kimagozzuk, alaposan lecsepegtetjük. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma oldalát megpöttyözünk a teljes mennyiségből elvett vajjal/margarinnal, majd az alját és az oldalát is kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A torta alaplapjához a vajat/margarint habosra keverjük porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet összkeverjük az étkezési keményítővel és a sütőporral, kanalanként a tojásos masszához keverjük, végül hozzáadjuk a rumot. A formába szedjük, tetejét elsimítjuk (A), (B), és középső bordamagasságra állított rácson 20 percig sütjük.

3. Közben a rakományhoz kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd apránként, több részletben beleszórunk 70 g cukrot, és kemény habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék 80 g cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáreszeljük az alaposan megmosott citrom héját (C), egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, a túrót, aztán a tojáshabbal váltakozva az étkezési keményítőt (D), végül a cseresznyét (E).

4. Kivesszük a sütőből az elősütött tortalapot, és egyenletesen elkenjük rajta a masszát (F). 200 °C-ra felkapcsolt sütőben 30 percig sütjük, aztán visszakapcsolunk 180 °C-ra, és további kb. 1 órán át sütjük a tortát (tűpróba!).

5. 10 percig a formában hagyjuk pihenni, ezután meglazítjuk és leválasztjuk az oldaláról a tortakarikát, valamint a sütőpapírt, hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor lapos tálra csúsztatjuk, tetejét meghintjük fahéjas/vaníliás porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük. Kiadós, sokáig eláll!

Változatok:

− Étkezési keményítő helyett vaníliás pudingporral is készíthetjük a túrókrémet.
− Süthetjük kisebb, kb. 20x30 cm-es tepsiben is, ez esetben 5x5 cm-es kockákra vágva kínáljuk. A nagyobb (kb. 25x35 cm-es) tepsihez 1/3 résszel arányosan meg kell növelni a hozzávalók mennyiségét.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

341 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szárazborsókrém-
kenegető

Avokádókrém
paprikaladikban

Túrós zöldségtorta

Sajtkrémes
mártogató

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Spenótos papucs

Szilvás
rózsatorta

Emeletes
szendvicsfalatkák

Cseresznye-egres
tortácskák

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Spenótos
omlett-tekercs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: