2017. december 12.
Gabriella napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Hogy egy kerekebb húsdarabból hogyan lesz töltésre-tekerésre alkalmas lap, annak több módja is van. De hogy milyen töltelékkel tekerjük fel, az már csakugyan fantázia és kísérletezőkedv kérdése. Ezt a szépséges „szaloncukrot” borjúcombból is készíthetjük, sőt melegen-hidegen egyaránt finom.


Fotó: Hemző Károly

Gombás-sonkás
sertésrolád

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1,2 kg kicsontozott sertéskaraj
  • só, bors
  • 2-3 ek. olaj
  • A töltelékhez:
  • 2 szikkadt zsemle
  • 2 dl tej
  • 100 g sampinyon gomba
  • 1 kis fej hagyma
  • 50 g füstölt, húsos szalonna (bacon)
  • 1 piros húsú paprika
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2 tojás
  • 4 szelet főtt sonka (100 g)
A
B
C
D

1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, vágólapra fektetjük, és hosszú pengéjű késsel az alsó harmadát a „túloldalig” felvágjuk anélkül, hogy egészen átvágnák. A vastagabb húsdarabot kihajtjuk, és az előbbi módon ismét kettévágjuk (A). A rostokkal párhuzamosan beirdaljuk, folpack alatt kissé kiverjük, meghintjük sóval és borssal.

2. A töltelékhez felkockázzuk és megöntözzük a zsemléket a felforrósított tejjel. A gombát és a hagymát megtisztítjuk, majd a szalonnához és a kicsumázott paprikához hasonlóan apró kockákra vágjuk. A szalonnát, a hagymát és a gombát 4-5 percig élénk tűzön pirítjuk, majd a finomra vágott petrezselyemmel és a tojásokkal együtt a zsemlékhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk, lazán összekeverjük.

4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Olajjal vékonyan megkenünk egy a húsnál 10-15 cm-rel hosszabb sütőpapírlapot. Ráterítjük a húst, kissé egymásra csúsztatva a közepére fektetjük a sonkaszeleteket, tetejükre púpozzuk a tölteléket (B), megszórjuk a paprikakockákkal, végül szorosan feltekerjük (C), és beletekerjük-csomagoljuk a sütőpapírba. Két végét megcsavarintjuk, szorosan összekötjük, magát a tekercset pedig papírostul, sonkaszerűen megkötözzük (D).

5. Tepsibe helyezett rácsra emeljük, a papírt megkenjük olajjal, és 1-2 dl vizet öntünk a tepsibe, hogy a lecseppenő zsiradék majd meg ne égjen (a papír lélegzik!), aztán betesszük a sütőbe, és kb. 1 órán át sütjük. Ezután a zsineggel együtt felvágjuk a papír tetejét, kissé kihajtjuk, és aranybarnára pirítjuk a húst (további 15-20 perc).

6. Kivesszük a sütőből a tepsit, 10-15 percig pihentetjük a roládot,  majd teljesen lehántjuk róla a zsineget és a papírt. Nem túl vékony szeletekre vágjuk, tálra rendezzük, és bodros salátalevelekkel vidámítva tálaljuk. Burgonya- vagy vegyes idénysaláta illik hozzá. Hidegen-melegen egyaránt finom, pompás vendégváró!

Megjegyzések:

Kevesebb húsból és hozzávalókból (4 személyre) nem érdemes készíteni, mert kisebb darab húst nem tudunk szépen tölteni-göngyölni.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

365 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 15 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 15 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Sonkakrémes
töltött tojás

Sonkás és
sajtos roló

Sajtos-sonkás
papucs

Illatos hússal
töltött cukkini

Tökmagos-
sajtos stangli

Krumplisaláta
túrókrémmel

Tatárbifsztek

Majonézes
kínaikel-saláta

Húsos
lilahagymatorta

Karalábé-retek-
alma saláta

Szerencsegomba
tojásból
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: