2017. október 17.
Hedvig napja van

HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei

Ez az étel a manapság igen divatos, fokhagymás-olajos tésztának
(aglio e olio) rákkal gazdagított változata.


Fotó: Elendel

Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g „héjas” apró rák (mélyhűtött)
  • 1 ek. citromlé
  • só, bors
  • 4-6 dundi gerezd fokhagyma
  • 1/2 csöves-csípős paprika
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • 400 g penne (tollhegytészta)
  • 1 csokor petrezselyem

1. A rákocskákat (mélyhűtött állapotban) a citromlével és 1 kk. sóval ízesített, forrásban lévő vízbe dobjuk. Amint feljönnek a víz színére, szűrőkanállal hideg vízbe szedjük, majd leszűrjük és megtisztítjuk, azaz fejüket és farokrészüket lágy páncéljukkal együtt eltávolítjuk (12-16 ráknak meghagyjuk a farokrészét a díszítéshez). Papírkendőre terítve felitatjuk róluk a nedvességet.

2. A fokhagymát meghámozzuk és vékony karikákra gyaluljuk, a csípős paprikát ollóval felkarikázzuk (az étel alapíze meglehetősen csípős). Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, beletesszük a fokhagymát és a paprikát, csak addig pirítjuk, amíg a fokhagyma egy kis színt kap (ha megég, keserű lesz!). Szűrőkanállal kiemeljük a fokhagymát és a paprikát az olajból, beleforgatjuk a rákocskákat, és folyamatosan kevergetve-rázogatva mindössze 3 percig sütjük. Visszatesszük a serpenyőbe a fokhagymát és a paprikát, fedő alatt melegen tartjuk.

3. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük. Kiemeljük az olajból a díszítésre szánt példányokat, hogy épségben maradjanak. A tésztát a serpenyőbe csúsztatjuk, lazán összeforgatjuk a rákkal, meghintjük frissen őrölt borssal és a finomra vágott petrezselyemmel, majd mélytányérokba szedjük, és a félretett rákocskákkal, zöldfűszerrel díszítve kínáljuk.

Megjegyzések:

− A hallal-tenger gyümölcseivel készített tésztákhoz sajt nem illik, – az ilyesmi egyes helyeken egyenesen szentségtörésnek, de legalábbis főbenjáró tudatlanságnak számít (!) −, ha azonban mégis adunk hozzá, az lehetőleg reszelt parmezán vagy érlelt juhsajt legyen.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

445 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Spenótos-
lazacos gnocchi

Olasz tésztasaláta

Avokádós
tonhalsaláta

Tonhalas-tojásos
krumplisaláta

Halfilé
mandulás morzsában

Spagetti a tenger
gyümölcseivel

Ráksaláta
narancskehelyben

Tonhalas-babos
paradicsomsaláta

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Lazacos-rukolás
omlett

Kagylós spagetti
nápolyi módra
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: