2018. május 27.
Hella napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Tonhalas csiga
pizzasütő módra

Hozzávalók 12 csigához:

  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 1 kk. só
  • 2 tojás
  • 6 ek. (classico) olívaolaj
  • A töltelékhez:
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1+3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. (classico) olívaolaj
  • 1/2 doboz darabolt paradicsom (200 g)
  • só, bors
  • 1-2 csipet kristálycukor
  • 2 doboz olajos tonhal (160 g/doboz)
  • 1 ek. kapribogyó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10-15 bazsalikomlevél + a díszítéshez
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 100 g parmezán sajt
  • 1/4 csípős-piros-hegyes paprika
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, és hozzákeverünk a szélekről egy kevés lisztet, azaz kovászt készítünk. Konyharuhával letakarva 10 percig kelesztjük.

2. 1 dl langyos vízben elkeverjük a sót és a tojásokat, majd az olívaolajjal együtt a liszthez keverjük, és még 1-1,5 dl langyos víz hozzáadásával hólyagosra dagasztjuk (egészen lágy tésztát kapunk!). Letakarjuk, 30 percig kelesztjük.

3. A töltelékhez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Hozzáadjuk a paradicsomot levével együtt, 1 gerezd áttört fokhagymát, és félig lefedve 15 percig forraljuk. Sózzuk, borsozzuk, cukorral ízesítjük, kihűtjük, végül botmixerrel péppé turmixoljuk.

4. A tonhalat és a kapribogyót lecsepegtetjük, a tonhalat villával apróra-pépesre törjük. A petrezselyem- és bazsalikomleveleket finomra vágjuk, 1 kiskanállal (fedeles dobozban) félreteszünk a díszítéshez. A sütőt előmelegítjük 230 °C-ra. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.

5. A tésztát lisztezett munkalapon 35x40 cm-es lapra nyújtjuk (A). Egyharmadán elkenjük a paradicsomkrémet, tetejét megszórjuk a tonhallal (B), a kapribogyókkal, a zöldfűszerekkel, 3 gerezd áttört fokhagymával, a provence-i fűszerkeverékkel, frissen őrölt borssal, végül a frissen reszelt sajttal (C).

6. A tésztalapot szorosan feltekerjük (D), 12 db 3-3,5 cm vastag szeletre vágjuk. A csigákat vágott felükre fordítjuk, alul kissé összenyomjuk (E), a tepsikre sorakoztatjuk (sülés közben jócskán megnőnek!), majd megkenjük a tonhal olajával (F). Középső bordamagasságon 25 percig sütjük (félidőben tetejét letakarjuk, mert a paradicsom könnyen megég!), a tepsiben hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt lapos tálra rakosgatjuk őket, tetejüket megszórjuk a félretett zöldfűszerekkel és a csíkokra vágott paprikával. A tál szegélyét bazsalikom-/mentalevélkékkel vidámíthatjuk. Pompás vendégváró, italkorcsolya!

Tippek:

Süthetjük nagyobb méretű, kiolajozott kerek sütőedényben vagy (egyszerre mind a 12 csigát) mélyebb tepsiben is, ez esetben a csigák külső felületét körbekenjük olajjal.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

308 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Toszkán olívás
lapos kenyér

Tramezzini mortadellával
és paradicsommal

Zöldséges rétes

Túrós zöldségtorta

Káposztás táska

Csicseriborsó-
mártogató

Gombás táska

Spenótos papucs

Krémsajtos-
olívás papucs

Sonkás és
sajtos roló

Sonkás táska
és stangli

Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: