2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Tonhalas csiga
pizzasütő módra

Hozzávalók 12 csigához:

  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 1 kk. só
  • 2 tojás
  • 6 ek. (classico) olívaolaj
  • A töltelékhez:
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1+3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. (classico) olívaolaj
  • 1/2 doboz darabolt paradicsom (200 g)
  • só, bors
  • 1-2 csipet kristálycukor
  • 2 doboz olajos tonhal (160 g/doboz)
  • 1 ek. kapribogyó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10-15 bazsalikomlevél + a díszítéshez
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 100 g parmezán sajt
  • 1/4 csípős-piros-hegyes paprika
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, és hozzákeverünk a szélekről egy kevés lisztet, azaz kovászt készítünk. Konyharuhával letakarva 10 percig kelesztjük.

2. 1 dl langyos vízben elkeverjük a sót és a tojásokat, majd az olívaolajjal együtt a liszthez keverjük, és még 1-1,5 dl langyos víz hozzáadásával hólyagosra dagasztjuk (egészen lágy tésztát kapunk!). Letakarjuk, 30 percig kelesztjük.

3. A töltelékhez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Hozzáadjuk a paradicsomot levével együtt, 1 gerezd áttört fokhagymát, és félig lefedve 15 percig forraljuk. Sózzuk, borsozzuk, cukorral ízesítjük, kihűtjük, végül botmixerrel péppé turmixoljuk.

4. A tonhalat és a kapribogyót lecsepegtetjük, a tonhalat villával apróra-pépesre törjük. A petrezselyem- és bazsalikomleveleket finomra vágjuk, 1 kiskanállal (fedeles dobozban) félreteszünk a díszítéshez. A sütőt előmelegítjük 230 °C-ra. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.

5. A tésztát lisztezett munkalapon 35x40 cm-es lapra nyújtjuk (A). Egyharmadán elkenjük a paradicsomkrémet, tetejét megszórjuk a tonhallal (B), a kapribogyókkal, a zöldfűszerekkel, 3 gerezd áttört fokhagymával, a provence-i fűszerkeverékkel, frissen őrölt borssal, végül a frissen reszelt sajttal (C).

6. A tésztalapot szorosan feltekerjük (D), 12 db 3-3,5 cm vastag szeletre vágjuk. A csigákat vágott felükre fordítjuk, alul kissé összenyomjuk (E), a tepsikre sorakoztatjuk (sülés közben jócskán megnőnek!), majd megkenjük a tonhal olajával (F). Középső bordamagasságon 25 percig sütjük (félidőben tetejét letakarjuk, mert a paradicsom könnyen megég!), a tepsiben hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt lapos tálra rakosgatjuk őket, tetejüket megszórjuk a félretett zöldfűszerekkel és a csíkokra vágott paprikával. A tál szegélyét bazsalikom-/mentalevélkékkel vidámíthatjuk. Pompás vendégváró, italkorcsolya!

Tippek:

Süthetjük nagyobb méretű, kiolajozott kerek sütőedényben vagy (egyszerre mind a 12 csigát) mélyebb tepsiben is, ez esetben a csigák külső felületét körbekenjük olajjal.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

308 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krémsajtos-
olívás papucs

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Zöldborsós-
sonkás muffin

Gombás táska

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Gombás pirítós,
avagy bruschetta

Káposztás táska

Sajtos-paprikás
muffin

Sajtos-sonkás
papucs

Sonkás és
sajtos roló
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: