2017. március 26.
Emánuel napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

A mexikói eredetű avokádó különös ajándéka a természetnek: valahol félúton
van a zöldség és a gyümölcs között. Valóságos egészségbomba, vitaminok, ásványi sók és nyomelemek egész sorát, azonkívül jelentős mennyiségű értékes,
telítetlen növényi zsírsavat is tartalmaz, ami miatt a diétázók, sajnos, csak mértékkel fogyaszthatják. Ízvilága pompásan illik közép-amerikai rokonaiéhoz,
a paradicsomhoz, az édeskés kukoricához és a csípős chilipaprikához.


Fotó: Hemző Károly

Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g kemény paradicsom
  • 2 avokádó (kb. 600 g)
  • 1 citrom
  • 1 kis doboz csemegekukorica (kb. 340 g)
  • 1 doboz tőkehalmáj (120-160 g)
  • 1 kis fej tépősaláta
  • A mártáshoz:
  • 1 kisebb chilipaprika vagy chilipor
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 6-8 mentalevél
  • 1 citrom
  • 2 ek. brandy
  • só, bors
A
B
C
D
E
F

 

1. A paradicsomokat megmossuk, szárukat szárcsonkjukkal együtt ékformán kivágjuk, 2-3 kisebbet felkarikázunk, a többit gerezdekre vagy kockákra vágjuk.

2. A citromokat és az avokádókat megmossuk, szárazra töröljük. Az avokádókat széles pengéjű késsel, hosszanti irányban, ameddig és ahogyan a mag engedi, a közepükön bevágjuk, a felső felüket elfordítjuk az alsón (A), leemeljük. A kést határozott mozdulattal belevágjuk a magba, és könnyűszerrel kiemeljük (B). A 4 fél avokádót azonnal megöntözzük-bedörzsöljük citromlével (C). 1 fél avokádót félreteszünk a mártáshoz, a többi háromból karalábévájóval golyócskákat formálunk (D), és rögtön meglocsoljuk citromlével, hogy meg ne barnuljanak.

3. A kukoricát leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük. A tőkehalmájat kiemeljük olajos levéből (E), ez utóbbit félretesszük a mártáshoz. A salátaleveleket váltott vízben megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, néhány kisebb-formásabb levelet félreteszünk a díszítéshez, a többit falatnyi darabkákra tépkedjük.

4. A mártáshoz megmossuk a chilipaprikát, kicsumázzuk, ízlés szerint meghagyjuk vagy részben eltávolítjuk a csípős magokat és ereket, apró kockákra vágjuk. A petrezselymet és a mentát leöblítjük, néhány levélkét félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk. Teljesen „kitakarítjuk” a kivájt avokádóhéjakat, majd a félretett 1/2 avokádó húsát is kiemeljük a héjából, felaprózzuk. Mindkettőt tálkába tesszük, azonnal meglocsoljuk citromlével, és villával finom péppé törjük. Hozzáadjuk a tőkehalmáj olajos levét (F), a brandyt, a chilipaprikát, a vágott zöldfűszereket, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

5. A paradicsomkarikákkal és a félretett salátalevélkékkel kibélelünk egy lapos tálat. Az apróra tépkedett salátalevelekhez adjuk a felkockázott paradicsomot, az avokádógolyókat és a kukoricát, lazán összekeverjük, a tál közepére púpozzuk, megszórjuk a tőkehalmáj-darabokkal, tetejét a félretett mentabóbitával díszítjük. A mártást tálkába szedjük, petrezselyemmel díszítjük, és csak tálaláskor, az asztalnál keverjük a salátához. Előételként vagy önálló fogásként kínálhatjuk. Minél hamarabb fogyasszuk el, mert bármennyire is óv a citromlé, az avokádó idővel megbarnul. Kukoricachipsszet, pirítóst adhatunk mellé.

Tippek:

Ha a paradicsomok héja túlságosan vastag, kerek oldalukon keresztirányban bemetsszük a bőrüket, 2 percre forró, majd azonnal hideg vízbe dobjuk őket és meghámozzuk, a többi ugyanaz.

Változatok:

Készíthetjük olajos tonhalból is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

499 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Waldorf-saláta

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Orosz
csirkehússaláta

Csirkés
Waldorf-saláta

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Majonézes
kínaikel-saláta

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

A leveles salátákról
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: