2018. november 21.
Olivér napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

A legízletesebb nyársak szabad tűzön, pontosabban parázs fölött készülnek, de
a serpenyő is megteszi − a füstös ízt ezúttal egy kevés bor aromájával pótoljuk.


Fotó: Hemző Károly

Görög pulykafodor
salátakörettel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagy szelet pulykamellfilé (600 g)
  • só, bors
  • 400 g zöld hüvelyű bab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál friss borsikafű
  • 4 nagyobb paradicsom
  • 2 szál újhagyma
  • 16-24 szem fekete olívabogyó (kalamata)
  • 2 ek. fehérborecet
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1 ek. pirított napraforgómag
  • 2 ek. olaj a sütéshez
  • 1/2 dl száraz fehérbor

 

1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, folpackkal letakarva kissé kiverjük-elvékonyítjuk. 8-12 db 3 cm-es, hosszanti csíkra vágjuk, meg-megtekerve bambuszpálcákra szúrjuk, fodorszerűen kissé összenyomjuk, meghintjük sóval és borssal.

2. A zöldségeket megtisztítjuk. A zöldbabot uborkagyalun (igen!) 2-3 szálat összefogva (és kezünk épségére ügyelve) vékony csíkokra vágjuk. Enyhén sós, a fokhagymával és a borsikafűvel illatosított vízben  puhára főzzük (10-15 perc). Jégkockákkal lehűtött vízbe szedjük, alaposan lecsepegtetjük, aztán a felkarikázott paradicsommal és hagymával, valamint 8 szem olívabogyóval együtt nagyobb, lapos tálra rendezzük.

3. Az öntethez a borecetben oldódásig keverünk 1/4 kk. sót, apránként hozzáadjuk az olívaolajat, egy kevés frissen őrölt borsot, és opálosra-bársonyosra keverjük. A zöldbab tetejére locsoljuk, végül meghintjük a napraforgómaggal.

4. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, körbepirítjuk benne a nyársra bodorított húst, aztán aláöntjük a bort, lefedjük, és mérséklet tűzön 10 percig sütjük-pároljuk. Tálaláskor a nyársak végére 1-1 szem olívabogyót szúrunk, és a salátazöldségek mellé rendezzük őket. Friss kenyér, héjában sült krumpli illik hozzá.

Tippek:

A pirított olajos magvak ízletesebbek, ezért serpenyőbe szórjuk, és zsiradék hozzáadása nélkül világosdrappra pirítjuk őket. Azonnal lapostányérra csúsztatjuk, mert a forró serpenyőben hagyva könnyen megégnek és keserűek lesznek.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

283 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mediterrán saláta

Tonhalas-rukolás
pulykarolád – hideg

Zöldbabos-paradicsomos
krumplisaláta

Görög zöldbableves
feta sajttal

Feta sajtos-olívás
paradicsomsaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Görög saláta

Paradicsomos-olívás
rakott zöldbab

Hideg
görögdinnyeleves

Grillmártások
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: