2018. szeptember 24.
Gellért napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Zöldbabos-
sonkás hasáb

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g zöld hüvelyű bab
  • szódabikarbóna
  • 200 g gépsonka
  • diónyi vaj/margarin a formához
  • A mártáshoz:
  • 4+1 dl tej
  • 50 g vaj/margarin
  • 50 g finomliszt
  • 4 tojássárgája
  • 20 g reszelt parmezán sajt
  • só, bors
  • őrölt szerecsendió
  • 1/2 kk. morzsolt majoránna
A
B
C
D

 

1. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, enyhén sós, 1 késhegynyi szódabikarbónával ízesített-lágyított vízben 15 percig főzzük. Jégkockákkal lehűtött vízbe szedjük (hogy túl ne főjön), majd leszűrjük, és konyharuhára terítve hagyjuk megszikkadni. 12 szép szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit 3-4 cm-es darabokra vágjuk.

2. A besamelmártáshoz 4 dl tejet felforrósítunk. A vajat/margarint felolvasztjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet. Először hozzáadjuk a maradék 1 dl hideg tejet, majd a forrót, és gyors mozdulatokkal simára, csomómentesre eldolgozzuk. Mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük, aztán hideg vízfürdőbe állítjuk, és gyakran megkeverve kihűtjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat és a sajtot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül 1 csipet szerecsendióval és a majoránnával fűszerezzük, azaz Mornay-mártássá „fejlesztjük”.

4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal egy négyszögletes, kb. 1,5 liter űrtartalmú, 7-8 cm magas gyümölcskenyérformát. Az aljára fektetünk 2 szelet sonkát (A), a többit vékony csíkokra vágjuk.

5. Beleforgatjuk a besamelbe a felaprózott babot és sonkát (B), lazán összekeverjük, majd a formába szedjük-simítjuk (C). Alját kíméltesen az asztallaphoz ütögetjük, hogy a massza mindenütt tökéletesen kitöltse (ha légbuborék marad benne, lyukak lesznek a belsejében!).

6. A formát sütőedénybe/tepsibe állítjuk, felöntjük 2 ujjnyi meleg vízzel (D), majd a sütőben, középső bordamagasságra állított rácsra helyezve kb. 1 órán át puffasztjuk-gőzöljük (tűpróba!). 10 percig a formában pihentetjük (egy kicsit összeesik, nem baj, ez a természete), majd a tetejére szorítunk egy méretének megfelelő, lapos tálat, és ráfordítjuk a zöldbabhasábot. Tetejét a félretett babszálakkal díszítjük, és a szépség kedvéért csak az asztalnál szeleteljük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

414 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztával töltött
padlizsán

Spenótkrémmel
töltött tojás

Marinált zöldségek

Krumplisaláta
pesztóöntettel

Illatos hússal
töltött cukkini

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Paradicsomos-olívás
rakott zöldbab

Zöldbabcsokor
paprikával

Almás-besameles
káposztatorta

Spenótos
palacsintatorta

Babos zöldségragu
polentával

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: