2018. augusztus 16.
Ábrahám napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

Az egyszerűen elkészíthető, könnyű, mutatós felfújtak a legvonzóbb
desszertek közé tartoznak, mindössze egyetlen dolgot kell szem előtt
tartanunk: inkább a vendég várjon a felfújtra, mint fordítva.


Fotó: Hemző Károly

Meggyfelfújt –
francia finomság
Eredeti neve: Clafoutis

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g érett meggy
  • 4 tojás
  • 100 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 100 g finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • diónyi vaj/margarin a formához

1. A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, konyharuhába takarva felitatjuk róla a vizet, majd kimagozzuk. Egy kb. 26 cm átmérőjű (vagy 2-4 kisebb), lapos, cakkos oldalfalú gyümölcstortaformát vastagon kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és 1 csipet sóval. Apránként beleszitáljuk a lisztet, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a tejet, és simára keverjük (sűrű palacsintatészta-állaga lesz).

3. A sütőedény aljára terítjük a meggyet, leöntjük a masszával, és betesszük a sütőbe. 10 perc múlva visszakapcsolunk 180 °C-ra, majd addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára nem pirul (tűpróba!) – további 25-30 perc. A sütő ajtaját az első 20 percben nem szabad kinyitni, mert művünk összeesik (szinte ez az egyetlen hibalehetőség)!

4. Kivesszük a felfújtat a sütőből, megszórjuk porcukorral, és a sütőedényben hagyva azonnal tálaljuk, mert gyorsan (5-8 perc) összeesik, és oda a szépsége! Langyosan, sőt hidegen is finom! Tartalmas levesek után kínálhatjuk. 

Változatok:

Egresssel, rebarbarával, sárga- és őszibarackkal, szilvával, egyéb aromás gyümölcsökkel is pompás! A cukor mennyiségét mindig a gyümölcs érettségi fokához igazítjuk!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

370 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Spenótos papucs

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Erdeigomba-
torta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Körtés-diós
zellersaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Ráksaláta
narancskehelyben

Orosz
csirkehússaláta

Tésztában sült
vagdalt

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Burgundiai
rokfortos körte
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: