2018. szeptember 24.
Gellért napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes tésztadesszertek

Alsó-ausztriai specialitás, amelynek lényege az illatos sárgabarack, abból pedig a
legfinomabb a Kremstől Melk városáig kunkorodó, festői, vadregényes Wachauban
(az osztrák Dunakanyarban) terem – kitűnő likőrt és pálinkát is készítenek arrafelé.


Fotó: Hemző Károly

Sárgabarackos
túrógombóc
Eredeti neve: Marillenknödel

Hozzávalók 16 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 100 g lágy vaj/margarin
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja
  • 250 g krémtehéntúró
  • 180 g rétesliszt
  • Továbbá:
  • 1 kg érett, apróbb szemű sárgabarack
  • 1 citrom leve
  • 100 g kristálycukor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 16 kockacukor
  • 80 g vaj/margarin
  • 100 g zsemlemorzsa
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

1. A vajat/margarint habosra keverjük az egyenként hozzáadott tojásokkal, a sóval és a reszelt citromhéjjal, beledolgozzuk a túrót, majd több részletben hozzászitáljuk a lisztet, és lazán, de alaposan összekeverjük (egészen lágy tésztát kapunk!). Letakarjuk, a hűtőben 30 percig pihentetjük.

2. A barackokat megmossuk, szárazra töröljük, félbevágjuk és kimagozzuk. 16 szép barackot félreteszünk, a maradékból mártást készítünk: 1/2 dl vizet felforralunk a citromlével, a kristálycukorral és a fahéjjal, majd beletesszük a barackot, és mérsékelt tűzön, fedő nélkül, gyakorta megkeverve 5 percig főzzük, melegen tartjuk.

3. A félretett 16 barack üregébe 1-1 mokkacukrot (vagy ha nagyon érettek, 1-1 szem hámozott mandulát/diógerezdet) zárunk. Nagyobb lábasban felteszünk forrni 4-5 liter vizet.

4. A tésztát liszttel megszórt munkalapon 1 cm vastag, kb. 25x25 cm-es lapra nyújtjuk. 4 db 6 cm-es hosszanti és függőleges csíkra, azaz 16 db 6 x 6 cm-es négyzetre vágjuk. Mindegyik közepére 1-1 sárgabarackot ültetünk, a csúcsokat összecsippentjük, és lisztezett tenyérrel gombóccá formáljuk. A felforrt vizet 1/2 ek. sóval ízesítjük, majd óvatosan beletesszük a gombócok felét, és lassú, gyöngyöző forralással 8-10 percig főzzük.

5. Közben a vajban/margarinban aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, a felét félretesszük. A gombócokat szűrőkanállal sorra kiemeljük a vízből, lecsepegtetjük, és a zsemlemorzsába helyezzük. 2-3 percig várunk (hogy kissé „megkössenek”), aztán lazán köröző-dobáló mozdulatokkal belehempergetjük a gombócokat.

6. A fenti módon kifőzzük a többi gombócot is, a maradék zsemlemorzsába forgatjuk, végül mindkét adagot tálra rendezzük, és fahéjas porcukorral megszórva, a forró barackmártás kíséretében tálaljuk. 

Tippek:

Biztosan „formában maradnak” a gombócok, ha nem beleforgatjuk őket a zsemlemorzsába, hanem a tetejükre szórjuk, ez esetben pirításkor adjunk hozzá 2 ek. kristálycukrot is, mert még finomabb lesz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

184 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Korhely
lencseleves

Bécsi
krumplisaláta

Tésztával töltött
padlizsán

Sonkás táska
és stangli

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Spenótos-mozzarellás
tésztasaláta

Tejszínes-gombás
galuska

Zöldségleves
májgaluskával

Spenótos-
lazacos gnocchi

Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Spárga tojásos
zöld morzsával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: