2017. december 17.
Lázár napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes tésztadesszertek

Alsó-ausztriai specialitás, amelynek lényege az illatos sárgabarack, abból pedig a
legfinomabb a Kremstől Melk városáig kunkorodó, festői, vadregényes Wachauban
(az osztrák Dunakanyarban) terem – kitűnő likőrt és pálinkát is készítenek arrafelé.


Fotó: Hemző Károly

Sárgabarackos
túrógombóc
Eredeti neve: Marillenknödel

Hozzávalók 16 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 100 g lágy vaj/margarin
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja
  • 250 g krémtehéntúró
  • 180 g rétesliszt
  • Továbbá:
  • 1 kg érett, apróbb szemű sárgabarack
  • 1 citrom leve
  • 100 g kristálycukor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 16 kockacukor
  • 80 g vaj/margarin
  • 100 g zsemlemorzsa
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

1. A vajat/margarint habosra keverjük az egyenként hozzáadott tojásokkal, a sóval és a reszelt citromhéjjal, beledolgozzuk a túrót, majd több részletben hozzászitáljuk a lisztet, és lazán, de alaposan összekeverjük (egészen lágy tésztát kapunk!). Letakarjuk, a hűtőben 30 percig pihentetjük.

2. A barackokat megmossuk, szárazra töröljük, félbevágjuk és kimagozzuk. 16 szép barackot félreteszünk, a maradékból mártást készítünk: 1/2 dl vizet felforralunk a citromlével, a kristálycukorral és a fahéjjal, majd beletesszük a barackot, és mérsékelt tűzön, fedő nélkül, gyakorta megkeverve 5 percig főzzük, melegen tartjuk.

3. A félretett 16 barack üregébe 1-1 mokkacukrot (vagy ha nagyon érettek, 1-1 szem hámozott mandulát/diógerezdet) zárunk. Nagyobb lábasban felteszünk forrni 4-5 liter vizet.

4. A tésztát liszttel megszórt munkalapon 1 cm vastag, kb. 25x25 cm-es lapra nyújtjuk. 4 db 6 cm-es hosszanti és függőleges csíkra, azaz 16 db 6 x 6 cm-es négyzetre vágjuk. Mindegyik közepére 1-1 sárgabarackot ültetünk, a csúcsokat összecsippentjük, és lisztezett tenyérrel gombóccá formáljuk. A felforrt vizet 1/2 ek. sóval ízesítjük, majd óvatosan beletesszük a gombócok felét, és lassú, gyöngyöző forralással 8-10 percig főzzük.

5. Közben a vajban/margarinban aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, a felét félretesszük. A gombócokat szűrőkanállal sorra kiemeljük a vízből, lecsepegtetjük, és a zsemlemorzsába helyezzük. 2-3 percig várunk (hogy kissé „megkössenek”), aztán lazán köröző-dobáló mozdulatokkal belehempergetjük a gombócokat.

6. A fenti módon kifőzzük a többi gombócot is, a maradék zsemlemorzsába forgatjuk, végül mindkét adagot tálra rendezzük, és fahéjas porcukorral megszórva, a forró barackmártás kíséretében tálaljuk. 

Tippek:

Biztosan „formában maradnak” a gombócok, ha nem beleforgatjuk őket a zsemlemorzsába, hanem a tetejükre szórjuk, ez esetben pirításkor adjunk hozzá 2 ek. kristálycukrot is, mert még finomabb lesz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

184 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Korhely
lencseleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Hideg
sárgabarackleves

Olasz tésztasaláta

Spenótos-
lazacos gnocchi

Currys-zöldborsós
galuska

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Sárgabarackos csirkemell
mazsolás rizzsel

Tésztával töltött
padlizsán

Bécsi
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: