2017. december 11.
Árpád napja van

TORTÁK > Ünnepi torták


Fotó: Hemző Károly

Szőlős-őszibarackos
joghurtkrémtorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 1 készen vásárolt, 24 cm átmérőjű piskótatorta
  • 3 ek. sárgabaracklekvár
  • 3 ek. barackpálinka
  • 1 (bio)citrom
  • 300 g nagy szemű, fehér szőlő
  • 100 g nagy szemű, piros szőlő
  • 2+2 őszibarack
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 4 dl natúr vagy citromos joghurt
  • 100 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 tasak színtelen tortazselépor

1. Kibélelünk sütőpapírral, egy kapcsos tortaformát, amely éppen akkora, mint a piskótatorta, vagy annál valamivel nagyobb. A piskótatortát 3 lapra vágjuk, a legalsót a tortaformába fektetjük (kettőt egyéb célra elhasználunk). Elkeverjük a baracklekvárban a pálinkát, és megkenjük vele a piskótalapot. 

2. A citromot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, levét kinyomjuk és átszűrjük (1 evőkanálnyit félreteszünk a díszítésre használt őszibarackhoz). A kétféle szőlőt megmossuk, a szemeket kettévágjuk, 1/3 részüket félretesszük a díszítéshez. 2 őszibarackot meghámozunk, kimagozunk, apró kockákra vágunk, meglocsoljuk 1 ek. citromlével, majd lecsepegtetjük.

3. Beáztatjuk a zselatinlapokat 1 liter hideg vízbe. Elkeverjük a joghurtban a porcukrot, a maradék citromlét és a reszelt citromhéjat. A zselatint kinyomkodjuk, lábaskába csúsztatjuk, hozzákeverünk 2-3 evőkanál joghurtot, és szelíd tűzön olvadásig melegítjük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadunk 1 és még 1 kis merőkanál joghurtot, erőteljes mozdulatokkal összekeverjük, és 10 percre betesszük a hűtőszekrénybe.

4. A vaníliás cukorral kemény habbá verjük a tejszínt, több részletben beleforgatjuk a joghurtkrémbe, felét a tortalapra simítjuk. Megszórjuk a szőlővel és az őszibarackkal, tetejére simítjuk a maradék krémet, végül letakarjuk, és 6 órára a hűtőbe tesszük.

5. Meghámozzuk a maradék 2 őszibarackot, vékony gerezdekre vágjuk, meglocsoljuk a félretett citromlével, majd a félretett szőlővel váltakozva körkörösen kirakjuk vele a torta tetejét.

6. A tasakon olvasható felhasználási javaslat szerint elkészítjük a tortazselét, bevonjuk vele a gyümölcsöket, és további fél órára hidegre tesszük a tortát. Tálalás előtt lehúzzuk róla a tortakarikát, lehántjuk a sütőpapírt, lapos tálra csúsztatjuk, és a gyertyával díszítjük. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Édeskés desszertbor, pezsgő

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc
+ 7 óra hűlési idő

Energiatartalom:

240 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gesztenyetorta

Pezsgőhabos
csíkos torta

Epres
Pavlova-torta

Anyák napi
epres szívtorta

Szívküldi
epertorta

Mogyorós
pudingtorta

Fekete-erdői
meggytorta

Datolyatorta –
liszt nélkül!

Narancsos
Pavlova-torta

Puncstorta

Csokoládés
narancsbomba

Mákos túróhabtorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: