2018. április 21.
Konrád napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták


Fotó: Hemző Károly

Mediterrán saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb kígyóuborka
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • só, bors
  • 1 ek. citromlé
  • 1 piros húsú paprika
  • 25-30 szem fekete olívabogyó (kalamata)
  • néhány zeller- vagy nagyobb petrezselyemlevél
  • 4 dl natúr joghurt (görög)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kk. porcukor
  • 10-12 friss mentalevél

1. Az uborkát csíkosan meghámozzuk, a lilahagymákhoz hasonlatosan vékony karikákra gyaluljuk, két külön tálba csúsztatjuk, kissé besózzuk; a lilahagymát meglocsoljuk a citromlével is. A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, uborkagyalun vékony csíkokra szeljük.

2. Az uborka levét kinyomkodjuk, tálkába öntjük, az uborkát pedig nem túl mély tálba terítjük. A hagymát leszűrjük, (levét az uborkaléhez adjuk), két kisebb halomban az uborkaágy tetejére ültetjük. Közepére púpozzuk a paprikát, mellészórjuk az olívabogyókat, a tál szegélyét zeller-/petrezselyemlevelekkel díszítjük. Letakarjuk, tálalásig hidegen tartjuk.

3. Az öntethez a hagyma és uborka páclevéhez adjuk a joghurtot, belepréseljük a fokhagymagerezdeket, majd a porcukorral és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal ízesítjük. Hozzákeverjük a vékony csíkokra metélt mentaleveleket, csinos tálkába szedjük, de csak az asztalnál adjuk a salátához. Frissen sültekhez, grillezett húsokhoz, halakhoz kínálhatjuk, de önmagában, szezám-/sokmagos péksüteménnyel is remek.

Változatok:

– Joghurt helyett olívaolajos-fehérborecetes vagy citromos dresszinggel is készíhetjük.

– Megszórhatjuk 80-100 g elmorzsolt érett juh-/kecskesajttal is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

25 perc

Energiatartalom:

178 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldbabos-paradicsomos
krumplisaláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Olívás
paradicsomsaláta

Mediterrán krumplisaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Görög saláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Mentás
csicseriborsósaláta

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Tarka saláta
kertifűöntettel

Rukolás-rokfortos
saláta

Kolumbusz-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: