2018. szeptember 24.
Gellért napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Nem állítom, hogy nincs vele némi bíbelődés, de olyan finom és szép ez a saláta
és köret közé sorolható, mediterrán ihletettségű zöldségtál, hogy megér egy kis „szórakozást” – csak arra kell ügyelni, hogy a zöldségek ne főjenek túl! Vonzerejét még az is növeli, hogy előre elkészíthető, remek vendégváró.


Fotó: Elendel

Marinált zöldségek

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes padlizsán
  • 4 kis fej főzőhagyma
  • 2 piros húsú kaliforniai paprika
  • 300 g cukkini
  • 300 g zöld hüvelyű bab
  • 1 (bio)citrom
  • A páchoz (marinádhoz):
  • 2 ág rozmaring (10 cm-esek)
  • 2-3 szál kakukkfű
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 1 ek. kristálycukor
  • 12-15 szem feketebors
  • 1 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl (extra vergine) olívaolaj

1. A padlizsánokat megmossuk, szárcsonkjukat eltávolítjuk, ha nem túl vastag a héjuk, hámozatlanul 1/2 cm-es karikákra vágjuk. Jócskán megszórjuk sóval, és lejtősre igazított vágólapra terítve 30 percig állni hagyjuk, hogy kesernyés levüket kidobják.

2. A hagymákat meghámozzuk, a paprikák csumáját, magjait és ereit kivágjuk; a hagymákat karcsú gerezdekre, a paprikákat ujjnyi csíkokra szeljük. A cukkinik két végét leválasztjuk, majd felkarikázzuk. A zöldbabot megtisztítjuk, és 4-6 cm-es darabokra aprítjuk.

3. A páchoz a rozmaringot és a kakukkfüvet leöblítjük, 1 ág rozmaringot és 1 szál kakukkfüvet félreteszünk a díszítéshez. Felforraljuk a bort 2,5 dl vízzel, hozzáadjuk a cukrot, 1 kk. sót, a szemes borsot, a babérlevelet és a zöldfűszereket, 2 percig forraljuk, majd fedő alatt 10 percig pihentetjük.

4. A padlizsánt bő vízzel leöblítjük, szelíden kinyomkodjuk. A pácot leszűrjük, visszaöntjük az edénybe, felforraljuk, szükség szerint utánasózzuk. Beledobjuk a zöldbabot, a hagymát és a paprikát, 12-15 perc alatt ropogósra főzzük, aztán szűrőlapáttal kiemelve tálra terítjük. A pácot ismét felforraljuk, beledobjuk a padlizsánt és a cukkinit, mérsékelt tűzön 6-7 percig forraljuk, végül kiemeljük a léből, és a már előfőzött zöldségekhez adjuk. Hagyjuk langyosra hűlni.

5. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük, az olívaolajhoz keverjük, meglocsoljuk vele a zöldségeket, lazán összeforgatjuk, és nem túl mély tába csúsztatjuk. Meghintjük egy kevés frissen őrölt borssal, szükség szerint sóval, végül a félretett rozmaring és kakukkfű lecsipkedett bóbitáival-leveleivel, valamint a gerezdekre vágott citrommal (esetleg néhány szem paradicsommal) díszítve kínáljuk. Grillezett húsokhoz ideális köret.

Tippek:

− Gazdagíthatjuk vékonyan felkarikázott mozzarellával vagy darabosra morzsolt feta sajttal is.
− Még finomabb, ha néhány órát, akár egy éjszakát érleljük: ez esetben a zöldségeket üveg- vagy porcelántálba szedjük, leöntjük a páclével, letakarjuk, fogyasztásig a hűtőben érleljük, majd leszűrjük, tálba csinosítjuk, a többi ugyanaz. Hűtőszekrényben 3-4 napig eltartható.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

390 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldbabcsokor
paprikával

Padlizsán
pizzasütő módra

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Zöldbabos-
paradicsomos babsaláta

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Szalonnás
zöldbabköret

Babos zöldségragu
polentával

Zöldbabos-paradicsomos
krumplisaláta

Olívás
paradicsomsaláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Krumplisaláta
pesztóöntettel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: