2017. október 23.
Gyöngyi napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek

A nemzetközi gesztronómiába e néven bevonult étel török eredetű, és a fáma szerint, valamikor hajdanán, a konstantinápolyi kalifával, az imámmal esett meg, hogy amikor megérezte a sülő étel illatát, elájult a gyönyörűségtől (vagy attól, hogy az asszonyok herdálják a drága fahéjat)... 


Fotó: Hemző Károly

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán
Eredeti neve: Imam bayildi

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 közepes padlizsán
  • só, bors
  • 1/2 kg paradicsom
  • 2 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. kapribogyó
  • 1 szál majoránna
  • 40 g hámozott mandula
  • 1 babérlevél
  • 4 ek.+1 kk. olaj
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 csokor petrezselyem

1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A padlizsánokat hámozatlanul, hosszában kettévágjuk, mélyen bekockázzuk, 1/2 órára erősen besózzuk, műanyag szűrőtálba állítjuk, hogy kesernyés levük elfolyhasson.

2. Közben a paradicsomokat 2 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, és meghámozzuk. Félbevágjuk őket, szelíden összenyomva magjaikat és levüket eltávolítjuk, végül vékony csíkokra szeljük.

3. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk. A kapribogyót lecsepegtetjük, és a leöblített majoránnával együtt finomra vágjuk. A mandulát zsiradék nélkül szőkére pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen, hagyjuk kihűlni, és szálkásra-durvára aprítjuk.

4. A padlizsánokat leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük (20 perc).

5. Közben 4 ek. felforrósíott olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsomot, a kapribogyót, a majoránnát, a babérlevelet, a cukrot és a fahéjat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő nélkül 10 percig főzzük, majd elkeverjük a finomra vágott petrezselyem felével és a mandulával.

6. Kivesszük a sütőből a padlizsánokat, belsejükből 2-3 evőkanálnyit kivájunk, villával megtörjük, a paradicsomhoz adjuk. Kikenünk 1 kk. olajjal egy nagyobb tűzálló tálat, vágott felükkel felfelé beletesszük a padlizsáncsónakokat, és megtöltjük a paradicsomos keverékkel (ha kimarad belőle, a padlizsánok mellé terítjük). 220 °C-ra felkapcsolt sütőben további 15-20 percig sütjük, aztán hagyjuk langymelegre hűlni, tetejüket pedig meghintjük a maradék petrezselyemmel. Párolt rizs, friss kenyér, pita illik hozzá. Hidegen is kitűnő!

Fontos:

Némelyik padlizsán keserű (ez a természete, nem a hibája!), ezért felhasználás előtt be kell sózni, hogy kesernyés levét kidobja. Ezt a műveletet nem érdemes kihagyni, mert esetleg tönkreteheti az egész ételt!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

220 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Babos zöldségragu
polentával

Almás-besameles
káposztatorta

Almás-gombás
rakott krumpli

Vegyes
nyári rakottas

Marinált zöldségek

Spenótos
rakott krumpli

Padlizsán
tükörtojással

Zöldséges
töltött-sült paprika

Spenótos-
tojásos rétes

Illatos hússal
töltött cukkini

Zöldséges
brokkoligratin

Padlizsántallérok
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: