2018. január 21.
Ágnes napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek

A nemzetközi gesztronómiába e néven bevonult étel török eredetű, és a fáma szerint, valamikor hajdanán, a konstantinápolyi kalifával, az imámmal esett meg, hogy amikor megérezte a sülő étel illatát, elájult a gyönyörűségtől (vagy attól, hogy az asszonyok herdálják a drága fahéjat)... 


Fotó: Hemző Károly

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán
Eredeti neve: Imam bayildi

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 közepes padlizsán
  • só, bors
  • 1/2 kg paradicsom
  • 2 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. kapribogyó
  • 1 szál majoránna
  • 40 g hámozott mandula
  • 1 babérlevél
  • 4 ek.+1 kk. olaj
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 csokor petrezselyem

1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A padlizsánokat hámozatlanul, hosszában kettévágjuk, mélyen bekockázzuk, 1/2 órára erősen besózzuk, műanyag szűrőtálba állítjuk, hogy kesernyés levük elfolyhasson.

2. Közben a paradicsomokat 2 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, és meghámozzuk. Félbevágjuk őket, szelíden összenyomva magjaikat és levüket eltávolítjuk, végül vékony csíkokra szeljük.

3. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk. A kapribogyót lecsepegtetjük, és a leöblített majoránnával együtt finomra vágjuk. A mandulát zsiradék nélkül szőkére pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen, hagyjuk kihűlni, és szálkásra-durvára aprítjuk.

4. A padlizsánokat leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük (20 perc).

5. Közben 4 ek. felforrósíott olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsomot, a kapribogyót, a majoránnát, a babérlevelet, a cukrot és a fahéjat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő nélkül 10 percig főzzük, majd elkeverjük a finomra vágott petrezselyem felével és a mandulával.

6. Kivesszük a sütőből a padlizsánokat, belsejükből 2-3 evőkanálnyit kivájunk, villával megtörjük, a paradicsomhoz adjuk. Kikenünk 1 kk. olajjal egy nagyobb tűzálló tálat, vágott felükkel felfelé beletesszük a padlizsáncsónakokat, és megtöltjük a paradicsomos keverékkel (ha kimarad belőle, a padlizsánok mellé terítjük). 220 °C-ra felkapcsolt sütőben további 15-20 percig sütjük, aztán hagyjuk langymelegre hűlni, tetejüket pedig meghintjük a maradék petrezselyemmel. Párolt rizs, friss kenyér, pita illik hozzá. Hidegen is kitűnő!

Fontos:

Némelyik padlizsán keserű (ez a természete, nem a hibája!), ezért felhasználás előtt be kell sózni, hogy kesernyés levét kidobja. Ezt a műveletet nem érdemes kihagyni, mert esetleg tönkreteheti az egész ételt!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

220 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztával töltött
padlizsán

Francia
zöldséges lecsó

Töltött paradicsom
szicíliai módra

Spenótos
rakott krumpli

Almás-gombás
rakott krumpli

Illatos hússal
töltött cukkini

Zöldséges
brokkoligratin

Marinált zöldségek

Almás-besameles
káposztatorta

Padlizsán
pizzasütő módra

Padlizsán
tükörtojással

Paradicsomos
rakott cukkini
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: