2018. november 21.
Olivér napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták


Fotó: Hemző Károly

Gyümölcsös-
krémes kocka

Hozzávalók 15 kockához:

  • A tésztához:
  • 80 g finomliszt
  • 20 g étkezési keményítő
  • 4 tojásfehérje
  • 1 kk. citromlé
  • 50+50 g+2 ek. porcukor
  • 8 tojássárgája
  • 1 púpozott ek. kakaópor
  • A töltelékhez:
  • 1 kg málna, szeder, nektarin vagy őszibarack vegyesen
  • 2-3 ek. citromlé
  • 250 g mascarpone
  • 100 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 4 tojássárgája
  • 2 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 6 ek. illatos likőr (pl. triple sec)
  • citromfűlevél

1. A piskótalaphoz a sütőtepsit (kb. 30x40 cm) kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel. A tojásfehérjéket a citromlével kemény, majd 50 g apránként hozzáadott cukorral fényes-tömör habbá verjük.

2. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a maradék 50 g porcukorral, majd felváltva beleforgatjuk a habot és a lisztet. A masszát kettéosztjuk, egyik felében elkeverjük az átszitált kakaót. Gondolatbeli felezővonal mentén a kétféle masszát a tepsibe simítjuk, és 8-10 percig sütjük. Azonnal 2 ek. porcukorral meghintett, nagyobb konyharuhára borítjuk, lehántjuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni.

3. A töltelékhez a gyümölcsöket megtisztítjuk, felaprózzuk, a barnulásra hajlamosakat meghintjük citromlével, kíméletesen összekeverjük, majd alaposan lecsepegtetjük.

4. A mascarponét habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és az egyenként hozzáadott tojássárgákkal. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és a krémhez keverjük (egyelőre egy kicsit híg lesz, nem baj!).

5. A piskótalapot kettévágjuk, a fehéret egy kb. 20x30 cm-es, 7-8 cm magas, üveg- vagy porcelántálba fektetjük, és meglocsoljuk a likőr felével. Megkenjük a krém kétharmadával, egyenletesen elosztva belenyomkodjuk a gyümölcs felét, majd ráborítjuk a kakaós piskótalapot. Meglocsoljuk a maradék likőrrel, bevonjuk a maradék krémmel, és változatosan kirakjuk a maradék gyümölccsel.

6. Lazán, de gondosan lefedjük a tálat (alufóliával), és legalább 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük (még jobb, ha előző nap készítjük el), tálalásig hidegen tartjuk. Citromfűlevélkékkel díszítjük, kisebb-nagyobb kockákra vagy szeletekre vágva kínáljuk.

Fontos:

A mascarponét és a tojásokat felhasználás előtt 1/2-1 órával kivesszük a hűtőszekrényből, hogy hőmérsékletük azonos legyen, ellenkező esetben könnyen kicsapódik a tojás, összeugrik a krém (mint a majonéznél).

Megjegyzések:

Mivel több napig elálló, könnyű, finom édesség, érdemes dupla mennyiségű alapanyagból készíteni, így egyszerűen 1-1 tepsi fehér és kakós lapot sütünk (ez esetben eleve belekeverjük a lisztbe a kakaóport).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

180 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Spenótkrémmel
töltött tojás

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Krémsajtos-
olívás papucs

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Fasírtmuffin

Túrós zöldségtorta

Zöldbabcsokor
paprikával

Spenótos
omlett-tekercs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: