2019. február 15.
Kolos napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

Ha csak zsebkendőnyi vagy balkonládányi is a kiskertünk, tavasztól késő őszig illatoznak benne zöldfűszerek, amelyek friss aromájukkal különösen ízletessé teszik még egyszerűbb ételeinket is. Ez a fűszervaj, csak úgy, kenyérre kenve is pompás.


Fotó: Hemző Károly

Hátszínszeletek
fűszervajjal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szelet kicsontozott hátszín (600 - 800 g)
  • 4 ek. olaj
  • 2 ek. mustár
  • 2 kis fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-2 kisebb ág rozmaring és kakukkfű
  • A fűszervajhoz:
  • 3-3 szál citromfű, petrezselyem és majoránna
  • 1 kis csokor snidling
  • 120 g lágy vaj
  • 1/2 kk. csípős pirospaprika
  • 1 kk. szójaszósz
  • só, színes bors
  • A körethez:
  • 500 g zöld hüvelyű bab
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 g bacon vagy szeletelt füstölt szalonna
  • 2 ek. olaj
  • 2-3 szál borsikafű
A
B
C
D
E
F

1. A hússzeleteket leöblítjük, szárazra törölgetjük, hártyás szegélyüket 4-5 helyen bevagdossuk, majd a mustárral és az olajjal megkenve-rétegezve mélyebb tálba fektetjük (A). Fóliával letakarjuk, és 12-24 órán át a hűtőszekrényben pácoljuk.

2. A fűszervajhoz leöblítjük a zöldfűszereket, levélkéiket lecsipkedjük a szárukról, és finomra vágjuk (B). A vajban eldogozzuk a pirospaprikát, a szójaszószt, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, végül a zöldfűszereket, és habosra keverjük. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, alufóliával bélelt tálcára 8 vajrózsát göndörítünk, és legalább 1 órára hidegre tesszük.

3. Közben a körethez megmossuk a zöldbabot, szárvégeit lecsipkedjük, és enyhén sós vízben 4-5 percig főzzük (blansírozzuk). Jeges vízbe merítjük (D), majd alaposan lecsepegtetjük.

4. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk. A szalonnát pici kockákra vágjuk, és megpirítjuk az olajban. Rádobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a zöldbabot (E), ízlés szerint sózzuk, a finomra vágott borsikafűvel illatosítjuk, és fedő alatt puhára, de még ropogósra pároljuk. Melegen tartjuk.

5. A hús alól nagyobb serpenyőbe öntjük az olajat (mustár ne kerüljön bele, mert könnyen megég!), a szeleteket papírkendővel megtörölgetjük, és a felforrósított olajba tesszük. Meghintjük sóval, frissen őrölt borssal, mellédobjuk a nagyjából felszeletelt hagymát és fokhagymát, valamint a rozmaring- és kakukkfűágat. Mérsékelt tűzön 4 percig sütjük, majd megfordítjuk a szeleteket (F), ismét csak sózzuk, borsozzuk, és újabb 4 percig sütjük (akkor jó, ha a hús belseje némiképp rózsaszín marad).

6. A zöldbabot tálra terítjük, ráfektetjük-rendezzük a hússzeleteket, tetejükre helyezzük a fűszervajrózsákat (amelyek majd a húsra olvadnak), és azonnal tálaljuk. További köretként hasábburgonya, petrezselymes rizs illik hozzá.

Megjegyzések:

Legfinomabb friss vagy mélyhűtött ceruzababbal, de sárga hüvelyű, illetve főtt konzervbabból is készíthető – ez esetben finomra vágott petrezselymet is adjunk hozzá.

Italajánlat:

Félszáraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+ 12-24 óra pácolási idő

Energiatartalom:

623 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Nizzai saláta

Spenótos papucs

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Orosz
csirkehússaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Fasírtmuffin

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Tatárbifsztek

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Burgundiai
rokfortos körte

Ringlis
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: