2017. október 18.
Lukács napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

A paradicsom szemrevaló „kehely”, és hogy milyen finomságokkal töltjük meg, annak valóban csak a fantáziánk szabhat határt. Könnyű vagy tartalmasabb salátákkal előétel, körözöttel, egyéb pikáns mártogatókkal-krémekkel remek italkorcsolya lehet. Külön bája, hogy gyorsan, sütés-főzés nélkül elkészíthető.


Fotó: Hemző Károly

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 közepes nagyságú paradicsom
  • só, bors
  • 250 g mexikói zöldségkeverék (mélyhűtött)
  • 1 doboz olajos tonhal (160 g)
  • néhány kisebb bazsalikom- vagy mentalevél
  • A mártáshoz:
  • 2 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g majonéz
  • 1 dl tejföl vagy joghurt
  • 1/2 kk. csípős paprikakrém
  • 1 ek. szójaszósz
  • só, őrölt fehér bors
A
B
C
D
E
F

1. A paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, szárukat kitörjük, szár felőli oldalukkal szemben lévő kalapkájukat − lehetőleg azonos magasságban − levágjuk (A). Belsejüket karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk (B), enyhén besózzuk, üregükkel lefelé fordítva 30 percig pihentetjük, hogy levük kissé elfolyjon.

2. Közben enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk a zöldségkeveréket, 5 percig főzzük, leszűrjük, azonnal jeges vízbe merítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A tonhalat kiemeljük az olajból (C), kisebb darabokra bontjuk-tördeljük, 8 darabkát félreteszünk a díszítéshez.

3. A mártáshoz meghámozzuk a hagymát és a fokhagymát, a hagymát finomra vágjuk, mélyebb tálba tesszük. Hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt/joghurtot,  a paprikakrémet, a szójaszószt (D) és az áttört fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt fehér borssal illatosítjuk, simára keverjük.

4. Beleforgatjuk a mártásba a zöldségkeveréket és a tonhaldarabkákat (E), majd megtöltjük vele a paradicsomokat (F). Tetejüket a félretett tonhallal, a tál szegélyét bazsalikom- vagy mentalevelekkel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk. Pirítóst kínálhatunk mellé.

Fontos:

Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, mindent hidegen tartunk, és csak tálalás előtt töltjük meg a paradicsomokat, mert „várakozás” közben levelet eresztenek!

Változatok:

– Tonhal helyett készíthetjük 1/2 grillezett csirkemellel, apróra felkockázott sonkával vagy virslivel, illetve 1-2 felaprózott kemény tojással is.
– A mártást bolondíthatjuk 3-4 elmorzsolt olajos ringlivel, ez esetben bánjunk csínján a sóval, mert a ringli eredendően sós!
– Készíthetjük egyszerűbben, szelídebb ízkombinációban is: 250-250 g főtt/konzerv zöldborsót és kukoricát, valamint 1 közepes, felkarikázott, sóban-citromlében előérlelt hagymát összekeverünk. A majonézt 1 dl tejszínnel lazítjuk, és tárkonyecettel, 1 gerezd áttört fokhagymával, 1-1 kk. mézzel és curryvel ízesítjük. Beleforgatjuk a zöldségkeveréket, nem túl mély tálba szedjük, a tál szegélyét körberakjuk paradicsomszeletekkel. Hideg sültekhez, fasírthoz adhatjuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

200 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Burgundiai
rokfortos körte

Orosz
csirkehússaláta

Körtés-diós
zellersaláta

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Spárgakrémhab

Waldorf-saláta

Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tatárbifsztek

Tonhalas-babos
paradicsomsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: