2017. május 1.
Fülöp napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

A paradicsom szemrevaló „kehely”, és hogy milyen finomságokkal töltjük meg, annak valóban csak a fantáziánk szabhat határt. Könnyű vagy tartalmasabb salátákkal előétel, körözöttel, egyéb pikáns mártogatókkal-krémekkel remek italkorcsolya lehet. Külön bája, hogy gyorsan, sütés-főzés nélkül elkészíthető.


Fotó: Hemző Károly

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 közepes nagyságú paradicsom
  • só, bors
  • 250 g mexikói zöldségkeverék (mélyhűtött)
  • 1 doboz olajos tonhal (160 g)
  • néhány kisebb bazsalikom- vagy mentalevél
  • A mártáshoz:
  • 2 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g majonéz
  • 1 dl tejföl vagy joghurt
  • 1/2 kk. csípős paprikakrém
  • 1 ek. szójaszósz
  • só, őrölt fehér bors
A
B
C
D
E
F

1. A paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, szárukat kitörjük, szár felőli oldalukkal szemben lévő kalapkájukat − lehetőleg azonos magasságban − levágjuk (A). Belsejüket karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk (B), enyhén besózzuk, üregükkel lefelé fordítva 30 percig pihentetjük, hogy levük kissé elfolyjon.

2. Közben enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk a zöldségkeveréket, 5 percig főzzük, leszűrjük, azonnal jeges vízbe merítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A tonhalat kiemeljük az olajból (C), kisebb darabokra bontjuk-tördeljük, 8 darabkát félreteszünk a díszítéshez.

3. A mártáshoz meghámozzuk a hagymát és a fokhagymát, a hagymát finomra vágjuk, mélyebb tálba tesszük. Hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt/joghurtot,  a paprikakrémet, a szójaszószt (D) és az áttört fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt fehér borssal illatosítjuk, simára keverjük.

4. Beleforgatjuk a mártásba a zöldségkeveréket és a tonhaldarabkákat (E), majd megtöltjük vele a paradicsomokat (F). Tetejüket a félretett tonhallal, a tál szegélyét bazsalikom- vagy mentalevelekkel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk. Pirítóst kínálhatunk mellé.

Fontos:

Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, mindent hidegen tartunk, és csak tálalás előtt töltjük meg a paradicsomokat, mert „várakozás” közben levelet eresztenek!

Változatok:

– Tonhal helyett készíthetjük 1/2 grillezett csirkemellel, apróra felkockázott sonkával vagy virslivel, illetve 1-2 felaprózott kemény tojással is.
– A mártást bolondíthatjuk 3-4 elmorzsolt olajos ringlivel, ez esetben bánjunk csínján a sóval, mert a ringli eredendően sós!
– Készíthetjük egyszerűbben, szelídebb ízkombinációban is: 250-250 g főtt/konzerv zöldborsót és kukoricát, valamint 1 közepes, felkarikázott, sóban-citromlében előérlelt hagymát összekeverünk. A majonézt 1 dl tejszínnel lazítjuk, és tárkonyecettel, 1 gerezd áttört fokhagymával, 1-1 kk. mézzel és curryvel ízesítjük. Beleforgatjuk a zöldségkeveréket, nem túl mély tálba szedjük, a tál szegélyét körberakjuk paradicsomszeletekkel. Hideg sültekhez, fasírthoz adhatjuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

200 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Tatárbifsztek

Burgundiai
rokfortos körte

Ráksaláta
narancskehelyben

Spenótkrémmel
töltött tojás

Spárgakrémhab

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Körtés-diós
zellersaláta

Vadrizses-zöldborsós
töltött paradicsom

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Waldorf-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: