2017. június 29.
Péter, Pál napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Karfiolos
zöldségleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g karfiol vagy brokkoli
  • 500 g mexikói vagy azték zöldségkeverék (mélyhűtött)
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 ek. olaj
  • 2 zöldségleveskocka
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek. rizsliszt
  • só, bors
  • 1 nagy csokor petrezselyem

1. A karfolt/brokkolit megtisztítjuk, rózsáira bontjuk, és megmossuk. (Ha friss zöldségekből készítjük, azokat megtisztítjuk, megmossuk, majd lehetőleg azonos nagyságú darabokra-karikákra aprózzuk.) A hagymát meghámozzuk, egészben hagyjuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, (fagyos állapotban) rádobjuk a zöldségkeveréket, a karfiolt és a hagymát, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében-gőzében 10-15 percig pároljuk. Felöntjük 1 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, és félig lefedve, továbbra is mérsékelt tűzön puhára főzzük.

3. Elkeverjük a tejfölben a rizslisztet, felengedjük 1-2 merőkanál levessel, majd vékony sugárban a leveshez öntjük. Szelíd forralással, fedő nélkül 5 percig főzzük, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk, a leveshez adjuk, de ezzel már nem főzzük tovább (hő hatására elbomlik a petrezselyemben lévő C-vitamin!). Eltávolítjuk a levesből a hagymát, és petrezselyembóbitával díszítve tálaljuk.

Tippek:

Ha nem mélyhűtött keverékből készítjük, mindig a szezonnak megfelelő zöldségeket használunk (zöldborsó, sárgarépa, zöldbab, kukorica, piros húsú paprika, fejtett bab vegyesen stb.), így rendkívül változatos leveseket készíthetünk, de a sárgarépa ne maradjon ki belőle, mert édeskés ízétől teljesebb lesz az étel zamata (ez érvényes csaknem valamennyi levesre!).

Változatok:

Ha olaszosan szeretjük, azaz minestronét készítünk, a levest nem habarjuk be, hanem 2-4 nagy evőkanál aprótésztát főzünk bele, a tűzről lehúzva meglocsoljuk 2-3 ek. (classico) olívaolajjal, petrezselyem helyett finomra vágott bazsalikommal illatosítjuk, és reszelt parmezán vagy érlelt pecorino (juh-) sajt kíséretében tálaljuk, amellyel ki-ki bőven megszórja a tányérba szedett levest.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

178 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Görög zöldbableves
feta sajttal

Téli minestrone
csicseriborsóval

Spárgás rizsleves

Currys-spenótos
vöröslencseleves

Gombás-zöldséges
karalábéleves

Zöldségleves
palacsintacsigával

Csészében sült
cukkinis krumplileves

Zöldséges
krumplileves

Gazdag spárgás
zöldségleves

Kelbimbós
sütőtökleves

Hagymaleves
sajtos-diós bagettel

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: