2018. május 23.
Dezső napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Karfiolos
zöldségleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g karfiol vagy brokkoli
  • 500 g mexikói vagy azték zöldségkeverék (mélyhűtött)
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 ek. olaj
  • 2 zöldségleveskocka
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek. rizsliszt
  • só, bors
  • 1 nagy csokor petrezselyem

1. A karfolt/brokkolit megtisztítjuk, rózsáira bontjuk, és megmossuk. (Ha friss zöldségekből készítjük, azokat megtisztítjuk, megmossuk, majd lehetőleg azonos nagyságú darabokra-karikákra aprózzuk.) A hagymát meghámozzuk, egészben hagyjuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, (fagyos állapotban) rádobjuk a zöldségkeveréket, a karfiolt és a hagymát, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében-gőzében 10-15 percig pároljuk. Felöntjük 1 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, és félig lefedve, továbbra is mérsékelt tűzön puhára főzzük.

3. Elkeverjük a tejfölben a rizslisztet, felengedjük 1-2 merőkanál levessel, majd vékony sugárban a leveshez öntjük. Szelíd forralással, fedő nélkül 5 percig főzzük, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk, a leveshez adjuk, de ezzel már nem főzzük tovább (hő hatására elbomlik a petrezselyemben lévő C-vitamin!). Eltávolítjuk a levesből a hagymát, és petrezselyembóbitával díszítve tálaljuk.

Tippek:

Ha nem mélyhűtött keverékből készítjük, mindig a szezonnak megfelelő zöldségeket használunk (zöldborsó, sárgarépa, zöldbab, kukorica, piros húsú paprika, fejtett bab vegyesen stb.), így rendkívül változatos leveseket készíthetünk, de a sárgarépa ne maradjon ki belőle, mert édeskés ízétől teljesebb lesz az étel zamata (ez érvényes csaknem valamennyi levesre!).

Változatok:

Ha olaszosan szeretjük, azaz minestronét készítünk, a levest nem habarjuk be, hanem 2-4 nagy evőkanál aprótésztát főzünk bele, a tűzről lehúzva meglocsoljuk 2-3 ek. (classico) olívaolajjal, petrezselyem helyett finomra vágott bazsalikommal illatosítjuk, és reszelt parmezán vagy érlelt pecorino (juh-) sajt kíséretében tálaljuk, amellyel ki-ki bőven megszórja a tányérba szedett levest.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

178 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Toszkán bableves

Csészében sült
cukkinis krumplileves

Zöldséges
krumplileves

Téli minestrone
csicseriborsóval

Tejszínes-tojásos
brokkolileves

Zöldborsós
karalábéleves tojással

Spárgás rizsleves

Zöldségleves
palacsintacsigával

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Hagymaleves
sajtos-diós bagettel

Gazdag spárgás
zöldségleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: