2017. április 27.
Zita napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Csirkés
rakott csusza

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 felső csirkecomb
  • 2 ek. olaj
  • só, bors
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 400 g sampinyon gomba
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. vaj/margarin
  • 1/4 cseresznyepaprika
  • 2 szál friss vagy 1/4 kk. szárított kakukkfű
  • 400 g csuszatészta
  • 100 g reszelt füstölt sajt
  • A mártáshoz:
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 doboz hámozott, felaprózott paradicsom (400 g/db)
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 8-10 bazsalikomlevél

1. A húst megmossuk, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra töröljük, meghintjük sóval és borssal. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a combokat, élénk tűzön mindkét oldalukat megkapatjuk (3+3 perc), majd alájuk öntjük a bort, lefedjük, és mérsékelt tűzön puhára pároljuk-sütjük. (20-25 perc)

2. A gombát megtisztítjuk, nem túl vékonyan felszeleteljük. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk. Mélyebb serpenyőben/wokban felhevítjük a vajat/margarint, beledobjuk a gombát, hozzáadjuk az eltördelt cseresznyepaprikát és az áttört fokhagymát, gyakran megkeverve 4-5 percig pirítjuk. Megszórjuk a kakukkfűvel, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal, további 2 percig forraljuk (jócskán ereszt levet!). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. A paradicsommártáshoz meghámozzuk a hagymát, apró kockákra vágjuk, és megfonnyasztjuk a csirke alól elvett 1-2 ek. zsiradékban. Levével együtt hozzáadjuk a paradicsomot és a provence-i fűszerkeveréket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, élénk tűzön 15 percig forraljuk-sűrítjük, végül beleforgatjuk a finomra vágott bazsalikomleveleket.

4. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet,  és egyenesen a fokhagymás gombára csúsztatjuk. Meglocsoljuk a csirke pecsenyelevével, lazán összekeverjük, felét egy közepes méretű, mélyebb tűzálló tálba vagy tepsibe terítjük. Elrendezzük rajta a csirkecombokat, bevonjuk a mártás felével, aztán a maradék tészta és mártás, végül a reszelt sajt következik. A sütő közepére betolt rácson aranybarnára sütjük (30-35 perc), tálalás előtt 10 percig pihentetjük.

Tippek:

− Nem nagy munka, és nem is nagy ördöngősség, ha a combokat sütés előtt kicsontozzuk – hamarabb és jobban átsülnek, fogyasztásuk is egyszerűbb.
− Ha előre elkészítjük, lerakott állapotban sütésig a hűtőszekrényben tartjuk − ez esetben kb. 1 óra a sütési ideje. Ha tűzálló vagy cseréptálat használunk, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert könnyen elpattanhat a tál!

Italajánlat:

Könnyű fehérbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

728 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 18 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 18 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Orosz
csirkehússaláta

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Almás-gombás
rakott krumpli

Spenótos
palacsintatorta

Ananászos
csirkeragu

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Spenótos
rakott krumpli

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Tésztával töltött
padlizsán

Kenyértorta
pizzasütő módra
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: