EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Fotó: Hemző Károly
Csirkés
rakott csusza
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 felső csirkecomb
- 2 ek. olaj
- só, bors
- 1 dl száraz fehérbor
- 400 g sampinyon gomba
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 2 ek. vaj/margarin
- 1/4 cseresznyepaprika
- 2 szál friss vagy 1/4 kk. szárított kakukkfű
- 400 g csuszatészta
- 100 g reszelt füstölt sajt
- A mártáshoz:
- 1 nagy fej hagyma
- 2 doboz hámozott, felaprózott paradicsom (400 g/db)
- 1 kk. provence-i fűszerkeverék
- 8-10 bazsalikomlevél
1. A húst megmossuk, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra töröljük, meghintjük sóval és borssal. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a combokat, élénk tűzön mindkét oldalukat megkapatjuk (3+3 perc), majd alájuk öntjük a bort, lefedjük, és mérsékelt tűzön puhára pároljuk-sütjük. (20-25 perc)
2. A gombát megtisztítjuk, nem túl vékonyan felszeleteljük. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk. Mélyebb serpenyőben/wokban felhevítjük a vajat/margarint, beledobjuk a gombát, hozzáadjuk az eltördelt cseresznyepaprikát és az áttört fokhagymát, gyakran megkeverve 4-5 percig pirítjuk. Megszórjuk a kakukkfűvel, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal, további 2 percig forraljuk (jócskán ereszt levet!). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
3. A paradicsommártáshoz meghámozzuk a hagymát, apró kockákra vágjuk, és megfonnyasztjuk a csirke alól elvett 1-2 ek. zsiradékban. Levével együtt hozzáadjuk a paradicsomot és a provence-i fűszerkeveréket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, élénk tűzön 15 percig forraljuk-sűrítjük, végül beleforgatjuk a finomra vágott bazsalikomleveleket.
4. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, és egyenesen a fokhagymás gombára csúsztatjuk. Meglocsoljuk a csirke pecsenyelevével, lazán összekeverjük, felét egy közepes méretű, mélyebb tűzálló tálba vagy tepsibe terítjük. Elrendezzük rajta a csirkecombokat, bevonjuk a mártás felével, aztán a maradék tészta és mártás, végül a reszelt sajt következik. A sütő közepére betolt rácson aranybarnára sütjük (30-35 perc), tálalás előtt 10 percig pihentetjük.
Tippek:
− Nem nagy munka, és nem is nagy ördöngősség, ha a combokat sütés előtt kicsontozzuk – hamarabb és jobban átsülnek, fogyasztásuk is egyszerűbb.
− Ha előre elkészítjük, lerakott állapotban sütésig a hűtőszekrényben tartjuk − ez esetben kb. 1 óra a sütési ideje. Ha tűzálló vagy cseréptálat használunk, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert könnyen elpattanhat a tál!
Italajánlat:
Könnyű fehérbor, rozé, sör