2017. október 21.
Orsolya napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

A francia és angol nyelvben külön szóval illetik (quiche, pie) azt az igen kedvelt sós-fűszeres tortát, amely lapos gyümölcstortaformában, linzertésztabélésben készül, tölteléke pedig tetszés és fantázia szerint hús, hal és/vagy különféle zöldségek együttese lehet. „Kötőanyag”, azaz tojás és tejföl vagy tejszín azonban mindegyikhez szükséges.


Fotó: Hemző Károly

Mediterrán paprika-
padlizsán torta

Hozzávalók 6 szelethez:

  • A tésztához:
  • 250 g finomliszt
  • 125 g fagyos vaj/margarin + a formához
  • 1 kk. tejföl
  • 1/2 kk. só
  • 1 tojássárgája
  • A töltelékhez és az öntethez:
  • 400 g padlizsán
  • 1-2 hegyes-csípős paprika
  • 4 nagy, húsos zöldpaprika (600 g)
  • 10-12 koktélparadicsom
  • 1 közepes fej hagyma
  • só, bors
  • rózsabors
  • 50 g kimagozott olívabogyó
  • 4+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1/2 kk. morzsolt oregánó
  • 1+1 ek. ketchup
  • 10-15 szem csípős paprikával töltött olívabogyó
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 100 g cheddar vagy gouda sajt
  • 1-2 bazsalikombóbita
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk az apróra felkockázott vajat/margarint, a tejföllel és a sóval elkevert tojást, majd a robotgép dagasztófejével összedolgozzuk. Munkalapra szedve gyors mozdulatokkal átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.

2. A töltelékhez a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A padlizsánokat (ha nem túl vastag a héjuk, hámozatlanul) 1/2 cm-es karikákra szeljük, fél órára erősen besózzuk, hogy kesernyés levüket kidobják. A csípős paprikák ereit-magjait a kívánt csípősség mértékében eltávolítjuk, illetve meghagyjuk, a paprikahúst felaprózzuk. A zöldpaprikákat 1 cm-es csíkokra-karikákra szeljük, a paradicsomokat és a kimagozott olívabogyókat kettévágjuk, a hagymát karikákra gyaluljuk.

3. A padlizsánkorongokat leöblítjük, jól kinyomkodjuk, felitatjuk róluk a vizet (A), majd nagyobb serpenyőben, több részletben, összesen 4 ek. forró olajban mindkét oldalukat megsütjük (B). Papírkendőre terítve felitatjuk róluk a fölösleges olajat.

4. A serpenyőbe öntjük a maradék 2 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a kétféle paprikát (C), 2 percig pirítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az oregánót, 1 ek. ketchupot, további 2-3 percig pirítjuk, hagyjuk kihűlni. Lecsepegtetjük és felaprózzuk a paprikával töltött olívabogyókat.

5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 26-28 cm átmérőjű (cakkos oldalfalú) gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal. A tésztacipót liszttel beszórt munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába fektetjük-nyomkodjuk, szegélyéről a fölösleget (a peremén átgurított-rányomott nyújtófával) „levágjuk”, alját és oldalát villával sűrűn megszurkáljuk (D). Belesimítjuk a paprikát, tetejére rendezzük a padlizsánt (E), a paradicsomot, végül a csípős paprikával töltött olívabogyókat.

6. Az öntethez simára keverjük a tejfölben a tojásokat, ízlés szerint sót, néhány tekerésnyi frissen őrölt rózsaborsot, 1 ek. ketchupot, végül belereszeljük a sajtot, és a töltelék tetejére locsoljuk (F). Középső bordamagasságra állított rácson 45-50 percig sütjük (tűpróba!). Melegen vagy langyosan, előételként vagy hirtelensültek, grillezett húsok köretként tálalhatjuk, de hidegen (nem behűtve!), italkorcsolyának is remek.

Tippek:

– Ha italkorcsolyának szánjuk, vékonyabb szeletekre vagy kockákra vágjuk, és magában a formában kínáljuk – ezt bátran megtehetjük, hiszen ezek a porcelán- vagy kerámiaformák általában szépek, mutatósak.
– Pompásan tűri a mélyhűtést, fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és 10-15 percre betesszük a 180 °C-ra előmelegített sütőbe – mintha akkor sült volna!

Italajánlat:

Félszáraz fehér- vagy vörösbor, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

554 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Húsos
lilahagymatorta

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Zöldséges rétes

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Sajtos-sonkás
papucs

Sonkás táska
és stangli

Csicseriborsó-
mártogató

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Erdeigomba-
torta

Spenótos papucs

Sárgarépás-
tojásos szendvics
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: