2018. október 18.
Lukács napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

A francia és angol nyelvben külön szóval illetik (quiche, pie) azt az igen kedvelt sós-fűszeres tortát, amely lapos gyümölcstortaformában, linzertésztabélésben készül, tölteléke pedig tetszés és fantázia szerint hús, hal és/vagy különféle zöldségek együttese lehet. „Kötőanyag”, azaz tojás és tejföl vagy tejszín azonban mindegyikhez szükséges.


Fotó: Hemző Károly

Mediterrán paprika-
padlizsán torta

Hozzávalók 6 szelethez:

  • A tésztához:
  • 250 g finomliszt
  • 125 g fagyos vaj/margarin + a formához
  • 1 kk. tejföl
  • 1/2 kk. só
  • 1 tojássárgája
  • A töltelékhez és az öntethez:
  • 400 g padlizsán
  • 1-2 hegyes-csípős paprika
  • 4 nagy, húsos zöldpaprika (600 g)
  • 10-12 koktélparadicsom
  • 1 közepes fej hagyma
  • só, bors
  • rózsabors
  • 50 g kimagozott olívabogyó
  • 4+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1/2 kk. morzsolt oregánó
  • 1+1 ek. ketchup
  • 10-15 szem csípős paprikával töltött olívabogyó
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 100 g cheddar vagy gouda sajt
  • 1-2 bazsalikombóbita
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk az apróra felkockázott vajat/margarint, a tejföllel és a sóval elkevert tojást, majd a robotgép dagasztófejével összedolgozzuk. Munkalapra szedve gyors mozdulatokkal átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.

2. A töltelékhez a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A padlizsánokat (ha nem túl vastag a héjuk, hámozatlanul) 1/2 cm-es karikákra szeljük, fél órára erősen besózzuk, hogy kesernyés levüket kidobják. A csípős paprikák ereit-magjait a kívánt csípősség mértékében eltávolítjuk, illetve meghagyjuk, a paprikahúst felaprózzuk. A zöldpaprikákat 1 cm-es csíkokra-karikákra szeljük, a paradicsomokat és a kimagozott olívabogyókat kettévágjuk, a hagymát karikákra gyaluljuk.

3. A padlizsánkorongokat leöblítjük, jól kinyomkodjuk, felitatjuk róluk a vizet (A), majd nagyobb serpenyőben, több részletben, összesen 4 ek. forró olajban mindkét oldalukat megsütjük (B). Papírkendőre terítve felitatjuk róluk a fölösleges olajat.

4. A serpenyőbe öntjük a maradék 2 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a kétféle paprikát (C), 2 percig pirítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az oregánót, 1 ek. ketchupot, további 2-3 percig pirítjuk, hagyjuk kihűlni. Lecsepegtetjük és felaprózzuk a paprikával töltött olívabogyókat.

5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 26-28 cm átmérőjű (cakkos oldalfalú) gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal. A tésztacipót liszttel beszórt munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába fektetjük-nyomkodjuk, szegélyéről a fölösleget (a peremén átgurított-rányomott nyújtófával) „levágjuk”, alját és oldalát villával sűrűn megszurkáljuk (D). Belesimítjuk a paprikát, tetejére rendezzük a padlizsánt (E), a paradicsomot, végül a csípős paprikával töltött olívabogyókat.

6. Az öntethez simára keverjük a tejfölben a tojásokat, ízlés szerint sót, néhány tekerésnyi frissen őrölt rózsaborsot, 1 ek. ketchupot, végül belereszeljük a sajtot, és a töltelék tetejére locsoljuk (F). Középső bordamagasságra állított rácson 45-50 percig sütjük (tűpróba!). Melegen vagy langyosan, előételként vagy hirtelensültek, grillezett húsok köretként tálalhatjuk, de hidegen (nem behűtve!), italkorcsolyának is remek.

Tippek:

– Ha italkorcsolyának szánjuk, vékonyabb szeletekre vagy kockákra vágjuk, és magában a formában kínáljuk – ezt bátran megtehetjük, hiszen ezek a porcelán- vagy kerámiaformák általában szépek, mutatósak.
– Pompásan tűri a mélyhűtést, fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és 10-15 percre betesszük a 180 °C-ra előmelegített sütőbe – mintha akkor sült volna!

Italajánlat:

Félszáraz fehér- vagy vörösbor, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

554 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Túrós zöldségtorta

Padlizsánsaláta
paprikaöntettel

Zöldséges rétes

Spenótos papucs

Toszkán olívás
lapos kenyér

Fasírtmuffin

Avokádókrém
paprikaladikban

Sajtos-sonkás
papucs

Erdeigomba-
torta

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Krémsajtos-
olívás papucs

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: