2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

A gratin (ejtsd: graten) avagy csőben sült azt jelenti, hogy valamilyen előfőzött zöldségfélét, tésztát vagy akár nyers gyümölcsöt bevonunk egy többé-kevésbé sűrű (recept szerinti) mártással, majd forró sütőben, azaz „csőben” szép pirosra sütjük. Valamikor a konyhai tűzhelyek sütőjének ugyanis jókora átmérőjű cső formájuk volt, innen a máig használatban lévő kifejezés.


Fotó: Hemző Károly

Diós-pisztáciás
szilvagratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • A krémhez:
  • 3 dl tej
  • 1 ek. vaníliás pudingpor
  • 5 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 1 dl tejszín
  • Továbbá:
  • 12 nagy szemű, érett szilva (800 g)
  • 50 g dió
  • 50 g hámozott, natúr pisztácia
  • 40 g kristálycukor
  • 120 g babapiskóta
  • 3 tojásfehérje
  • 2 diónyi vaj/margarin
  • porcukor a szóráshoz

1. Először a krémet készítjük el: 1/2 dl hideg tejben elkeverjük az étkezési keményítőt, a maradék tejet felforrósítjuk. A tojássárgákat habosra keverjük a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a gondosan megmosott citrom reszelt héjával, a pudingos tejjel és a tejszínnel. Apránként hozzáadjuk a forró tejet, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve éppen csak besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, hideg vízfürdőbe állítva majdnem teljesen kihűtjük.

2. A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra. A szilvákat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A diót és a pisztáciát a cukorral megszórva darabosra aprítjuk, a babapiskótát nem túl finom morzsává törjük. A tojásfehérjéket villával kissé felverjük, hozzáadjuk a diót, pisztáciát és babapiskótát, jól összekeverjük, kiskanálnyi adagokban a kettévágott szilvák magházába töltjük, kissé összenyomjuk.

3. Vajjal/margarinnal kikenünk, 2 közepes méretű, csinos sütőedényt, az aljukra simítjuk a krémet, töltött élükre állítva beleültetjük a szilvákat, meghintjük fátyolnyi porcukorral, és enyhe puffadásig-pirulásig sütjük (kb. 15 perc). Azonnal tálaljuk, mert gyorsan összeesik!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

763 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pecsenyelibamáj-
pástétom

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Erdeigomba-
torta

Tonhalas
krumplisaláta

Spenótos papucs

Orosz
csirkehússaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Burgundiai
rokfortos körte

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: