SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Virslis-uborkás
burgonyasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g burgonya
- só
- őrölt fehér bors
- 4 ek. citromlé
- 1 ek. csípős mustár
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 2 szál szárzeller
- 1 csokor újhagyma
- 1 piros húsú paprika
- 1 cső főtt vagy 1/2 doboz konzerv csemegekukorica (120-140 g)
- 100 g ecetes vagy kovászos uborka
- 200 g füstölt virsli
- néhány zeller- és citromfűlevél
1. A burgonyát megmossuk, héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük.
2. Az öntethez az átszűrt citromlét és 1/2 dl vizet mélyebb salátástálba öntjük, simára keverünk benne 1/2 kk. sót, ízlés szerint őrölt fehér borsot, a mustárt, végül apránként beledolgozzuk az olajat.
3. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A zellerszárakat és az újhagymákat (6-8 cm-es zöldjükkel együtt) kissé rézsútosan felkarikázzuk, a hagymát beleforgatjuk az öntetbe. A paprikát vékony csíkokra szeljük. A főtt kukoricát kettétörjük, torzsájáról éles késsel levágjuk-választjuk a szemeket (a konzerv kukoricát leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük). A kovászos/ecetes uborkát vékony, az alaposan megmosott virslit 1/2 cm-es karikákra vágjuk.
4. A burgonyát leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk, majd egyenesen belekarikázzuk a hagymás öntetbe, és abban hagyjuk teljesen kihűlni. Hozzáadjuk a zöldségeket és a virslit, lazán összekeverjük, és szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük-érleljük. Tálaláskor nem túl mély tálba terítjük, tetejét citromfűvel, a tál szegélyét pedig zellerlevelekkel díszítjük. Finom-könnyű egytálsaláta!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor, sör
Elkészítési idő:
40 perc
+1 óra érlelési idő
Energiatartalom:
388 kcal/adag
Nehézségi fok: