2018. október 15.
Teréz napja van

SÜTEMÉNYEK > Rétesek


Fotó: Elendel

Nektarinos-
szilvás rétes

Hozzávalók 3 rúdhoz/12 szelethez:

  • 12 kész réteslap
  • 150 g vaj/margarin
  • porcukor a szóráshoz
  • A morzsához:
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 50 g vaj/margarin
  • 50 g kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • A töltelékhez:
  • 400-400 g nem túl érett, magvaváló szilva és nektarin
  • 80 g kristálycukor
  • 1 ek. citromlé
  • 1/2 kk. őrölt fahéj

1. A morzsához szárazon aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a vajat/margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot, további 1 percig pirítjuk, tányérra csúsztatva hagyjuk kihűlni. A töltelékhez a gyümölcsöket elnegyedeljük-elnyolcadoljuk, kimagozzuk, összeforgatjuk a cukorral, a citromlével, a fahéjjal és a morzsával.

2. 150 g vajat/margarint felolvasztunk. 4 réteslapot konyharuhára fektetünk, lapokra bontva megpöttyözzük vajjal/margarinnal, a felső lapot teljesen megkenjük. A széleken 3-3 cm-t kihagyva megszórjuk a töltelék 1/3-ával, felhajtjuk rá az oldalsó tésztaszéleket, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük.

3. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tekercset úgy, hogy a hajtás kerüljön alulra, és azonnal megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal. Megtöltjük a maradék 2x4 réteslapot is, és 200 °C-ra előmelegített sütőben enyhe pirulásig sütjük (25-30 perc).

4. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, aztán 4-5 cm-es rézsútos szeletekre vágjuk, megszórjuk porcukorral, és tálra csinosítva kínáljuk. Kényeztetésképpen 1-2 gombóc vanília- vagy csokoládéfagylatot adhatunk hozzá.

Fontos:

− A rétest azonnal sütni kell, mert elázik a tésztája!
− A javasolt sütési időt tanácsos figyelembe venni, mert ha túlságosan sokáig sütjük, megfő-meglágyul a töltelékként használt gyümölcs!
− Ha nem fogy el azonnal, tüllhálóval vagy ritka szövésű konyharuhával lazán letakarva tároljuk (alufólia alatt vagy lefedett dobozban-tálban megereszkedik, elázik!).

Tippek:

Gazdagíthatjuk a zsemlemorzsát 40-50 g darált mandulával vagy mogyoróval is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

243 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás táska
és stangli

Spárga tojásos
zöld morzsával

Szilvásgombóc

Húsos
kelkáposztaleves

Zöldségleves
májgaluskával

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Bécsi
krumplisaláta

Szilvás
rózsatorta

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Szilvás-fokhagymás
csirkemell

Szőlő-szilva
felfújt

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: