2017. október 21.
Orsolya napja van

SÜTEMÉNYEK > Rétesek


Fotó: Elendel

Nektarinos-
szilvás rétes

Hozzávalók 3 rúdhoz/12 szelethez:

  • 12 kész réteslap
  • 150 g vaj/margarin
  • porcukor a szóráshoz
  • A morzsához:
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 50 g vaj/margarin
  • 50 g kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • A töltelékhez:
  • 400-400 g nem túl érett, magvaváló szilva és nektarin
  • 80 g kristálycukor
  • 1 ek. citromlé
  • 1/2 kk. őrölt fahéj

1. A morzsához szárazon aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a vajat/margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot, további 1 percig pirítjuk, tányérra csúsztatva hagyjuk kihűlni. A töltelékhez a gyümölcsöket elnegyedeljük-elnyolcadoljuk, kimagozzuk, összeforgatjuk a cukorral, a citromlével, a fahéjjal és a morzsával.

2. 150 g vajat/margarint felolvasztunk. 4 réteslapot konyharuhára fektetünk, lapokra bontva megpöttyözzük vajjal/margarinnal, a felső lapot teljesen megkenjük. A széleken 3-3 cm-t kihagyva megszórjuk a töltelék 1/3-ával, felhajtjuk rá az oldalsó tésztaszéleket, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük.

3. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tekercset úgy, hogy a hajtás kerüljön alulra, és azonnal megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal. Megtöltjük a maradék 2x4 réteslapot is, és 200 °C-ra előmelegített sütőben enyhe pirulásig sütjük (25-30 perc).

4. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, aztán 4-5 cm-es rézsútos szeletekre vágjuk, megszórjuk porcukorral, és tálra csinosítva kínáljuk. Kényeztetésképpen 1-2 gombóc vanília- vagy csokoládéfagylatot adhatunk hozzá.

Fontos:

− A rétest azonnal sütni kell, mert elázik a tésztája!
− A javasolt sütési időt tanácsos figyelembe venni, mert ha túlságosan sokáig sütjük, megfő-meglágyul a töltelékként használt gyümölcs!
− Ha nem fogy el azonnal, tüllhálóval vagy ritka szövésű konyharuhával lazán letakarva tároljuk (alufólia alatt vagy lefedett dobozban-tálban megereszkedik, elázik!).

Tippek:

Gazdagíthatjuk a zsemlemorzsát 40-50 g darált mandulával vagy mogyoróval is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

243 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Szőlő-szilva
felfújt

Húsos
kelkáposztaleves

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Korhely
lencseleves

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Hideg
nektarinleves

Sonkás táska
és stangli

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Szilvakrémes habroló
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: