2017. december 13.
Luca napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Zöldséges
gombaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g burgonya
  • 50 g zellergumó
  • 150 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 200 g erdei (pl. róka-) vagy sampinyon gomba
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2 zöldségleveskocka
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 ek. tejföl

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a burgonyát és a zellert apró kockákra, a répaféléket vékony karikákra vágjuk. A gombákat erős szőrű ecsettel vagy durva szövésű vászonkendővel megtörölgetjük, szárvégüket leválasztjuk, majd kisebb darabokra-szeletkékre aprózzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk.

2. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a zöldségeket és a gombát, 3-4 percig élénk tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk a leveskockákat, a burgonyát és egy kevés frissen őrölt borsot. Felöntjük 1,2 liter vízzel, majd fedő alatt, lassú forralással 20 percig főzzük, végül utánasózzuk és citromlével ízesítjük.

3. A petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, finomra vágjuk és a kész levesbe keverjük. 4 mélytányér aljára 1-1 ek. tejfölt simítunk, arra szedjük a forró levest.

Tippek:

– Ha tartalmasabban szeretjük, 2 dl tejfölben elkeverünk 1 ek. rizslisztet, és behabarjuk vele a levest.
– Főzhetünk bele 40 g eperlevél- vagy apró csigatésztát, illetve 2 evőkanálnyi kerek szemű rizst is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

265 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-zöldséges
heringsaláta

Nyári zöldséges
káposztaleves

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Almás-gombás
rakott krumpli

Húsos
lilahagymatorta

Majonézes
kínaikel-saláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Sajtos-sonkás
papucs

Sonkás és
sajtos roló

Sonkakrémes
töltött tojás

Gombás-zöldséges
karalábéleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: