2018. május 28.
Emil, Csanád napja van

HÚSÉTELEK > Birka- és bárányhússal

A gyenge bárányhús, az illatos zöldfűszerek és a zamatos zöldségek
a napszerette, déli tájakat idézik, de ezek a hozzávalók hazai piacainkon
is megtalálhatók, így aztán igazán semmi akadálya annak, hogy egy kis
különlegességgel kényeztessük magunkat.


Fotó: Hemző Károly

Mediterrán
báránycomb

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kisebb, csontos báránycomb (1,8 - 2 kg)
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 púpozott ek. bárányfűszer-keverék
  • 1 citrom leve
  • só, bors
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 kis ág rozmaring (10 cm-esek)
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 dl testes vörösbor (pl. burgundi)
  • A körethez:
  • 200 g padlizsán
  • 1 nagy fej hagyma
  • 200 g paradicsom
  • 1-1 sárga, piros és zöld húsú paprika
  • 500 g burgonya
  • 200 g cukkini
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. görög vagy provence-i fűszerkeverék
  • 3 ek. (classico) olívaolaj
A
B
C
D
E
F

1. A húsról eltávolítjuk a faggyúmaradványokat, leöblítjük, felitatjuk róla a vizet, majd hosszanti irányban, 3-4 párhuzamos vonalban mélyen bemetsszük a gömbölyübb oldalát. A fokhagymát meghámozzuk, 6 dundi gerezdet vékony lapocskákra gyalulunk, meghintjük a fűszerkeverékkel, és belenyomkodjuk-töltjük a vágatokba (A). A húst vékony zsineggel, néhány hurkolással sonkaszerűen megkötözzük-összefogjuk (B), bedörzsöljük a citrom átszűrt levével, lefedjük, és 4/12 órára betesszük a hűtőbe.

2. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánt – ha nem túl vastag a héja, hámozatlanul – nagyobb kockákra vágjuk, fél órára erősen besózzuk. A hagymát karcsú gerezdekre, a paradicsomokat félbe-negyedbe, a paprikákat, a burgonyát és a hámozatlan cukkinit nagyobb kockákra/karikákra vágjuk (C), és a fokhagymagerezdekkel együtt tepsibe terítjük.

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A padlizsánt leöblítjük, jól kinyomkodjuk, a zöldségekhez adjuk. Meghintjük a fűszerkeverékkel, ízlés szerint sóval, borssal, végül az olívaolajjal, lazán összekeverjük (D), alufóliával lefedjük.

4. A báránycombot sütőedénybe fektetjük, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. Mellédobjuk a maradék fokhagymát, a meghámozott, gerezdekre szelt hagymákat, a leöblített rozmaringot (E), végül meglocsoljuk 4 ek. olívaolajjal és a borral.

5. Alufóliával letakarjuk (F), majd a zöldséges tepsivel együtt betesszük a sütőbe, és 1 órán át pároljuk (ha nem legkeveréses a sütőnk, a két tepsit többször megcseréljük). Ezután levesszük a húsról is, a zöldségről is a fóliát, a zöldség levét hagyjuk elfőni-sülni, a húst pedig a pecsenyelével locsolgatva aranybarnára sütjük (20-25 perc).

6. A zöldséget csinos tálba terítjük. Eltávolítjuk a húsról a zsineget, a zöldség tetejére fektetjük, tetszés szerinti zöldfűszerrel díszítjük. A zsírtalanított pecsenyealjat külön tálkában kínáljuk. A szépség kedvéért csak az asztalnál szeleteljük: a báránycombot vágódeszkára emeljük, és a csontokkal párhuzamosan (ahogyan engedik) nem túl vékony szeletekre vágjuk, illetve kisebb-szabálytalan darabokra bontjuk.

Tippek:

Bárányhoz való fűszerkeveréket magunk is készíthetünk, 1 púpozott ek. hozzávalói: 1/4-1/4 kk. szárított rozmaring, kakukkfű, oregánó vagy majoránna, bazsalikom, menta és 2 csipet őrölt ánizs.

Italajánlat:

Könnyű, száraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+ 2 óra
+ 4/12 óra
pácolási idő

Energiatartalom:

493 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Padlizsános-krumplis
paradicsomsaláta

Pikáns padlizsánkrém

Padlizsánkrémmel
töltött paprika

Olasz tésztasaláta

Tarka saláta
kertifűöntettel

Mediterrán saláta

Padlizsán
tükörtojással

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta

Padlizsános szendvics
tükörtojással

Gazdag rizssaláta
tojással

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Padlizsánkrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: