2018. december 10.
Judit napja van

HÚSÉTELEK > Birka- és bárányhússal

A gyenge bárányhús, az illatos zöldfűszerek és a zamatos zöldségek
a napszerette, déli tájakat idézik, de ezek a hozzávalók hazai piacainkon
is megtalálhatók, így aztán igazán semmi akadálya annak, hogy egy kis
különlegességgel kényeztessük magunkat.


Fotó: Hemző Károly

Mediterrán
báránycomb

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kisebb, csontos báránycomb (1,8 - 2 kg)
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 púpozott ek. bárányfűszer-keverék
  • 1 citrom leve
  • só, bors
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 kis ág rozmaring (10 cm-esek)
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 dl testes vörösbor (pl. burgundi)
  • A körethez:
  • 200 g padlizsán
  • 1 nagy fej hagyma
  • 200 g paradicsom
  • 1-1 sárga, piros és zöld húsú paprika
  • 500 g burgonya
  • 200 g cukkini
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. görög vagy provence-i fűszerkeverék
  • 3 ek. (classico) olívaolaj
A
B
C
D
E
F

1. A húsról eltávolítjuk a faggyúmaradványokat, leöblítjük, felitatjuk róla a vizet, majd hosszanti irányban, 3-4 párhuzamos vonalban mélyen bemetsszük a gömbölyübb oldalát. A fokhagymát meghámozzuk, 6 dundi gerezdet vékony lapocskákra gyalulunk, meghintjük a fűszerkeverékkel, és belenyomkodjuk-töltjük a vágatokba (A). A húst vékony zsineggel, néhány hurkolással sonkaszerűen megkötözzük-összefogjuk (B), bedörzsöljük a citrom átszűrt levével, lefedjük, és 4/12 órára betesszük a hűtőbe.

2. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánt – ha nem túl vastag a héja, hámozatlanul – nagyobb kockákra vágjuk, fél órára erősen besózzuk. A hagymát karcsú gerezdekre, a paradicsomokat félbe-negyedbe, a paprikákat, a burgonyát és a hámozatlan cukkinit nagyobb kockákra/karikákra vágjuk (C), és a fokhagymagerezdekkel együtt tepsibe terítjük.

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A padlizsánt leöblítjük, jól kinyomkodjuk, a zöldségekhez adjuk. Meghintjük a fűszerkeverékkel, ízlés szerint sóval, borssal, végül az olívaolajjal, lazán összekeverjük (D), alufóliával lefedjük.

4. A báránycombot sütőedénybe fektetjük, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. Mellédobjuk a maradék fokhagymát, a meghámozott, gerezdekre szelt hagymákat, a leöblített rozmaringot (E), végül meglocsoljuk 4 ek. olívaolajjal és a borral.

5. Alufóliával letakarjuk (F), majd a zöldséges tepsivel együtt betesszük a sütőbe, és 1 órán át pároljuk (ha nem legkeveréses a sütőnk, a két tepsit többször megcseréljük). Ezután levesszük a húsról is, a zöldségről is a fóliát, a zöldség levét hagyjuk elfőni-sülni, a húst pedig a pecsenyelével locsolgatva aranybarnára sütjük (20-25 perc).

6. A zöldséget csinos tálba terítjük. Eltávolítjuk a húsról a zsineget, a zöldség tetejére fektetjük, tetszés szerinti zöldfűszerrel díszítjük. A zsírtalanított pecsenyealjat külön tálkában kínáljuk. A szépség kedvéért csak az asztalnál szeleteljük: a báránycombot vágódeszkára emeljük, és a csontokkal párhuzamosan (ahogyan engedik) nem túl vékony szeletekre vágjuk, illetve kisebb-szabálytalan darabokra bontjuk.

Tippek:

Bárányhoz való fűszerkeveréket magunk is készíthetünk, 1 púpozott ek. hozzávalói: 1/4-1/4 kk. szárított rozmaring, kakukkfű, oregánó vagy majoránna, bazsalikom, menta és 2 csipet őrölt ánizs.

Italajánlat:

Könnyű, száraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+ 2 óra
+ 4/12 óra
pácolási idő

Energiatartalom:

493 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztában sült
vagdalt

Tarka saláta
kertifűöntettel

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Görög saláta

Padlizsános-krumplis
paradicsomsaláta

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta

Mediterrán saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Padlizsán
tükörtojással

Töltött paradicsom
szicíliai módra

Marinált zöldségek

Fetás-diós
padlizsánkrém
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: