2017. augusztus 23.
Bence napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

A legtetszetősebb vendégváró falatok egyike, amely méltán számíthat
nagy sikerre, kivált rántottcsirke-kedvelő vendégeink körében.
Tetszés szerinti mártásokkal, mártogatókkal, pikáns ízvilágú chutney-val,
de csípős gyümölcsdzsemmel is kínálhatjuk.


Fotó: Hemző Károly

Szezámmagos
csirkebuzogányok

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 24 csirkeszárny (1,8-2 kg)
  • só, bors
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 3 ek. szezámmag
  • 2 tojás
  • 100 g finomliszt
  • olaj a sütéshez
  • 200 g natúr burgonyachips
  • A zöldmártáshoz:
  • 1 nagy csokor vegyes zöldfűszer (petrezselyem, menta, citromfű, lestyán, bazsalikom és majoránna)
  • 1-2 szál friss tárkony
  • 2-3 ek. citromlé
  • 100 g majonéz
  • 1 dl tejföl
  • 1/2 dl fehérbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • A paradicsommártáshoz:
  • 250 g paradicsom
  • 1 szál kakukkfű
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 kk. mustár
  • 2 ek. kristálycukor
  • 4 ek. borecet
  • 1 kk. Worcester-szósz
  • 1/2 kk. csípős paprikakrém vagy 1 késhegynyi chilipor
A
B
C
D
E
F

1. A csirkeszárnyakat gondosan megtisztítjuk, megmossuk, szárazra törölgetjük, majd felső, dundibb harmadukat, ahogy a porc engedi, leválasztjuk (A)(a „hulladékból" kitűnő zöldséglevest vagy rizses húst készíthetünk). A csont karcsúbb végén körbevágjuk a bőrt (B), majd éles késsel fellazítjuk a húst a csonton, és a szemben lévő csontvégre gombócszerűen kifordítjuk (C), azaz „buzogányokat” formálunk belőlük. Meghintjük egy kevés sóval és borssal.

2. A zsemlemorzsát elkeverjük a szezámmaggal, a tojásokat kissé felverjük. A buzogányokat lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk (D), jól lerázzuk róluk a felesleget.

3. Nagyobb serpenyőben/lábasban vagy fritőzben felforrósítunk háromujjnyi olajat. 2-3 részletben beletesszük a buzogányokat (E), és fedő nélkül, mérsékelt tűzön, minden oldalukat aranybarnára sütjük (6-8 perc). A forgatáshoz két kanalat vagy húscsipeszt használjunk (F), mert ha beleszúrunk a húsba, azaz megsértjük panírbundájukat, kifolyik az értékes húslé, és olajjal is jobban megszívják magukat. Papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat, és hagyjuk kihűlni.

4. Tálaláskor a buzogányokat „markolatukkal" fölfelé 2 kisebb vagy 1 nagyobb, lapos tálra rendezzük. Köréjük és közéjük szórjuk a chipszet, és a kétféle mártással kínáljuk, amelyekbe ki-ki belemártogatja a nyelüknél megfogott buzogányokat. Biztos siker!

5.  A zöldmártáshoz  a zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük, (aprítógépben) finomra vágjuk, és összekeverjük a citromlével. Hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt, a fehérbort, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot. Ha túl sűrű, egy kevés borral/tejjel hígítjuk, ha túl híg, még egy kevés majonézt adunk hozzá. Tálkába szedjük, és zölfűszerlevélkékkel díszítve kínáljuk. Tálalásig (letakarva) hidegen tartjuk.

6.  A paradicsommártáshoz  a paradicsomot meghámozzuk, szárcsonkját, levét és magjait eltávolítjuk, húsát 1 cm-es darabokra aprózzuk vagy összeturmixoljuk. A kakukkfüvet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük és finomra vágjuk. Felforrósítjuk az olívaolajat, hozzáadjuk a paradicsomot, a kakukkfüvet és a felsorolt hozzávalókat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és mérsékelt tűzön, fedő nélkül 15 percig főzzük. Langymelegen vagy hidegen tálaljuk, néhány olívabogyóval, zöldfűszerlevéllel díszíthetjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

113 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás és
sajtos roló

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Padlizsánkrémmel
töltött paprika

Dinnyenyársak
parmai sonkával

Halkrémes
uborkakosárka

Toszkán olívás
lapos kenyér

Sajtkrémes
mártogató

Tatárbifsztek

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Uborka-
vitorlások

Fasírtmuffin

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: