2017. június 27.
László napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

A legtetszetősebb vendégváró falatok egyike, amely méltán számíthat
nagy sikerre, kivált rántottcsirke-kedvelő vendégeink körében.
Tetszés szerinti mártásokkal, mártogatókkal, pikáns ízvilágú chutney-val,
de csípős gyümölcsdzsemmel is kínálhatjuk.


Fotó: Hemző Károly

Szezámmagos
csirkebuzogányok

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 24 csirkeszárny (1,8-2 kg)
  • só, bors
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 3 ek. szezámmag
  • 2 tojás
  • 100 g finomliszt
  • olaj a sütéshez
  • 200 g natúr burgonyachips
  • A zöldmártáshoz:
  • 1 nagy csokor vegyes zöldfűszer (petrezselyem, menta, citromfű, lestyán, bazsalikom és majoránna)
  • 1-2 szál friss tárkony
  • 2-3 ek. citromlé
  • 100 g majonéz
  • 1 dl tejföl
  • 1/2 dl fehérbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • A paradicsommártáshoz:
  • 250 g paradicsom
  • 1 szál kakukkfű
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 kk. mustár
  • 2 ek. kristálycukor
  • 4 ek. borecet
  • 1 kk. Worcester-szósz
  • 1/2 kk. csípős paprikakrém vagy 1 késhegynyi chilipor
A
B
C
D
E
F

1. A csirkeszárnyakat gondosan megtisztítjuk, megmossuk, szárazra törölgetjük, majd felső, dundibb harmadukat, ahogy a porc engedi, leválasztjuk (A)(a „hulladékból" kitűnő zöldséglevest vagy rizses húst készíthetünk). A csont karcsúbb végén körbevágjuk a bőrt (B), majd éles késsel fellazítjuk a húst a csonton, és a szemben lévő csontvégre gombócszerűen kifordítjuk (C), azaz „buzogányokat” formálunk belőlük. Meghintjük egy kevés sóval és borssal.

2. A zsemlemorzsát elkeverjük a szezámmaggal, a tojásokat kissé felverjük. A buzogányokat lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk (D), jól lerázzuk róluk a felesleget.

3. Nagyobb serpenyőben/lábasban vagy fritőzben felforrósítunk háromujjnyi olajat. 2-3 részletben beletesszük a buzogányokat (E), és fedő nélkül, mérsékelt tűzön, minden oldalukat aranybarnára sütjük (6-8 perc). A forgatáshoz két kanalat vagy húscsipeszt használjunk (F), mert ha beleszúrunk a húsba, azaz megsértjük panírbundájukat, kifolyik az értékes húslé, és olajjal is jobban megszívják magukat. Papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat, és hagyjuk kihűlni.

4. Tálaláskor a buzogányokat „markolatukkal" fölfelé 2 kisebb vagy 1 nagyobb, lapos tálra rendezzük. Köréjük és közéjük szórjuk a chipszet, és a kétféle mártással kínáljuk, amelyekbe ki-ki belemártogatja a nyelüknél megfogott buzogányokat. Biztos siker!

5.  A zöldmártáshoz  a zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük, (aprítógépben) finomra vágjuk, és összekeverjük a citromlével. Hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt, a fehérbort, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot. Ha túl sűrű, egy kevés borral/tejjel hígítjuk, ha túl híg, még egy kevés majonézt adunk hozzá. Tálkába szedjük, és zölfűszerlevélkékkel díszítve kínáljuk. Tálalásig (letakarva) hidegen tartjuk.

6.  A paradicsommártáshoz  a paradicsomot meghámozzuk, szárcsonkját, levét és magjait eltávolítjuk, húsát 1 cm-es darabokra aprózzuk vagy összeturmixoljuk. A kakukkfüvet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük és finomra vágjuk. Felforrósítjuk az olívaolajat, hozzáadjuk a paradicsomot, a kakukkfüvet és a felsorolt hozzávalókat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és mérsékelt tűzön, fedő nélkül 15 percig főzzük. Langymelegen vagy hidegen tálaljuk, néhány olívabogyóval, zöldfűszerlevéllel díszíthetjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

113 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sárgarépás-
tojásos szendvics

Fasírtmuffin

Sonkás és
sajtos roló

Uborka-
vitorlások

Húsos
lilahagymatorta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Halkrémes
uborkakosárka

Sajtkrémes
mártogató

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Dinnyenyársak
parmai sonkával

Avokádókrém
paprikaladikban

Toszkán olívás
lapos kenyér
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: