Fotó: Hemző Károly

Zsályás csirkefalatkák
paradicsomos babbal

Hozzávalók 4 személyre:

1. A csirkemelleket leöblítjük, szárazra töröljük, folpackkal letakarva kissé kiverjük-elvékonyítjuk. Egyik oldalukat meghintjük sóval, borssal, bedörzsöljük az áttört fokhagymával, majd 3-4 cm széles, összesen 12 hosszanti csíkra vágjuk.

2. A zsályaleveleket megmossuk, lefektetjük a munkalapra, mindegyikre 1 félbevágott baconszeletet és 1 húscsíkot helyezünk, szorosan feltekerjük, fogvájóval megtűzzük vagy vékony zsineggel átkötjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint, hirtelen megpirítjuk benne a roládokat, alájuk öntjük a bort, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (25-30 perc).

3. A babot szűrőtálba csúsztatjuk, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A hagymát meghámozzuk, felaprózzuk, és megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Levével együtt hozzáadjuk a paradicsomot, chilivel/csípős paprikával, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. Félig lefedve 20 percig főzzük-sűrítjük, aztán hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot és a babot, további 4-5 percig főzzük. Nem túl mély tálba szedjük, és a csirkefalatkák köreteként tálaljuk.

Tippek:

Készíthetjük előzőleg beáztatott, majd babérlevéllel és fokhagymával puhára főzött szárazbabból (400 g), illetve mélyhűtött fejtett babból is (800 g).

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé