2018. szeptember 24.
Gellért napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

A gyümölcs és a hús párosítása gyakran előfordul  mind az ázsiai, mind
az európai konyhákban. Ezeket az ételeket a karakateres, olykor egzotikus
fűszerek és a kitűnő minőségű bor zamata teszi különlegessé.


Fotó: Hemző Károly

Szűzpecsenye
szilvamártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 sertésszűzpecsenye (összesen 600 - 700 g)
  • 30 g vaj
  • 2 ek. olaj
  • só, bors
  • 800 g magvaváló szilva
  • 2 dl testes vörösbor
  • 1 ek. kristálycukor
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1/4 kk. őrölt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • néhány petrezselyemlevél vagy citromfűbóbita
A
B
C
D
E
F

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kibélelünk alufóliával egy közepes méretű tepsit/sütőedényt. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, az inakat, zsírmaradványokat és a szűzpecsenyére jellemző ezüstös hártyákat − éles, hegyes késsel alászúrva − lefejtjük-eltávolítjuk (A).

2. A serpenyő, illetve a szűzpecsenyék méretétől függően egyben hagyjuk vagy rézsútosan kettévágjuk a húst. Felforrósítjuk a vajat az olajjal (B), beletesszük a szűzpecsenyéket, és élénk tűzön 3-4 percig, aranybarna pirulásig sütjük az egyik oldalukat (C), majd megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is megkapatjuk (további 3-4 perc) (D).

3. Áttesszük a húst a tepsibe/sütőedénybe, meghintjük sóval és egy kevés frissen őrölt borssal, majd letakarjuk alufóliával, betoljuk a sütőbe, és mindössze 15 percig sütjük (hogy a belseje szép rózsaszín maradjon).

4. A mártáshoz a szilvaszemeket megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk (E). A pecsenyeléhez öntjük a bort, összeforraljuk, kisebb lábasba szűrjük. Hozzáadjuk a cukrot, a szegfűszeget, a gyömbért, az áttört fokhagymát, 1 csipet sót és 1 késhegynyi borsot, felforraljuk. Beletesszük a szilvát, 5 percig főzzük. Elkeverjük az étkezési keményítőt 1/2 dl vízzel, a szilvához öntjük (F), és éppen csak sűrűsödésig forrósítjuk (1 perc).

5. Kivesszük a húst a sütőből, mélyített szegélyű, azaz „lémentővel” ellátott vágólapon-deszkán 2-2,5 cm vastag, rézsútos szeletekre vágjuk. Kissé egymásra fektetve tálra rendezzük, végül néhány petrezselyemlevélkével vagy citromfűbóbitával díszítjük. A szilvamártást külön tálkában, forrón kínáljuk hozzá. Sós vízben főtt, petrezselymes burgonya vagy szerecsendióval illatosított burgonyapüré, krokett illik hozzá.

Fontos:

Az étkezési keményítő (legyen az búza- burgonya- vagy kukoricaszármazék) nélkülözhetetlen szövetségesünk, ha finom-bársonyos mártásokat akarunk készíteni. Mivel zsiradékot tartalmazó közegben nem oldódik, mindig vízben, borban vagy pálinkában kell elkeverni, csak azután adhatjuk az ételhez.

Tippek:

Az étel díszítésére használt zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, patyolattiszta konyharuhával szárazra lapogatjuk vagy kicentrifugázzuk, levélkéiket lecsipkedjük, de csak közvetlenül tálalás előtt aprózzuk fel, mert gyorsan megbarnulnak.

Változatok:

Szilva helyett készíthetjük őszi- és sárgabarackkal, meggyel, ananásszal, illetve ezek mélyhűtött vagy befőttváltozatával is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

453 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mexikói fasírt

Tatárbifsztek

Sonkás táska
és stangli

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Bécsi
krumplisaláta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Tejszínes-gombás
galuska

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Szilvás
rózsatorta

Illatos hússal
töltött cukkini

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Szűzpecsenye
tejszínes uborkával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: