2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek

A héjában sült színes paprikák tetszetős-vidám köpenybe burkolják ezt
az előételként vagy könnyű egytálételként is kínálható rakottast, amelyet
ezúttal nem sütünk, hanem kigőzölünk a sütőben.


Fotó: Hemző Károly

Világszép
paprikatorta

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 2-2 zöld, piros és sárga húsú kaliforniai paprika
  • 500 g zsenge cukkini
  • 1 kk. olaj
  • 250 g szeletelt gépsonka
  • 150 g szeletelt ementáli vagy trappista sajt
  • 2-3 szál petrezselyem
  • Az öntethez:
  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 50 g reszelt parmezán sajt vagy érlelt juhsajt (pecorino)
  • szerecsendió
  • só, bors
A
B
C
D
E

1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kibéleljük a sütőbe való nagy tepsit alufóliával (hogy majd kevesebbet kelljen mosogatni). A paprikákat megmossuk, a tepsibe sorakoztatjuk, és meg-megforgatva pirulásig sütjük (30-35 perc). Közben a cukkinikat megmossuk, két végüket levágjuk, hámozatlanul felkarikázzuk, kissé besózzuk.

2. Kivesszük a tepsit a sütőből (hőmérsékletét visszavesszük 180 °C-ra), ráborítunk egy másik, azonos nagyságú tepsit vagy betakarjuk alufóliával, és 10-15 percig pihentetjük alatta a paprikákat. Ezután könnyűszerrel lehúzzuk a héjukat, kicsumázzuk, ereiket-magjaikat eltávolítjuk, és nagyobb szeletekre bontjuk.

3. Az öntethez elkeverjük a tojásokat a tejszínnel, a sajttal, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval, ízlés szerint sóval és borssal. A cukkinit lecsepegtetjük.

4. Kiolajozunk egy kb. 24 cm átmérőjű sütőedényt, és kissé egymásra csúsztatva úgy béleljük ki a paprika- (A), majd a sonkaszeletekkel, hogy végük 4-5 cm-re túllógjon a tál peremén (B). Körkörösen, kissé egymásra csúsztatva a sonka tetejére rendezzük a cukkini felét, meglocsoljuk 2 ek. öntettel, betakarjuk a sajtszeletekkel (C) és a maradék cukkinival. Ezután meglocsoljuk a maradék öntettel (D), végül visszahajtjuk a tetejére paprika- és sonkavégeket (E).

5. Betakarjuk a tálat alufóliával, 2-3 ujjnyi meleg vízzel felöntött tepsibe állítjuk, és a sütőben 35-40 percig gőzöljük, majd fóliatakaró nélkül további 20 percig sütjük. 10 percig a formában pihentetjük, aztán a tál tetejére szorítunk egy vele azonos nagyságú fedőt, résnyire félrehúzzuk, és kissé megbillentve óvatosan leöntjük a paprikatorta alól az esetleges lét (nehogy kicsússzon a tálból a mű!). Végül határozott mozdulattal lapos tálra borítjuk, petrezselyemmel vagy egyéb zöldfűszerlevelekkel díszítjük, és tortaszerűen szeleteljük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

228 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás
spárgagratin

Padlizsán
pizzasütő módra

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Illatos hússal
töltött cukkini

Spenótos
palacsintatorta

Lazacos-rukolás
omlett

Bolognai
palacsintatekercs

Gombás pirítós,
avagy bruschetta

Pesztós-sonkás
omlettfalatkák

Babos zöldségragu
polentával

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Paradicsomos-
sajtos palacsinta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: