2017. december 13.
Luca napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek

A héjában sült színes paprikák tetszetős-vidám köpenybe burkolják ezt
az előételként vagy könnyű egytálételként is kínálható rakottast, amelyet
ezúttal nem sütünk, hanem kigőzölünk a sütőben.


Fotó: Hemző Károly

Világszép
paprikatorta

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 2-2 zöld, piros és sárga húsú kaliforniai paprika
  • 500 g zsenge cukkini
  • 1 kk. olaj
  • 250 g szeletelt gépsonka
  • 150 g szeletelt ementáli vagy trappista sajt
  • 2-3 szál petrezselyem
  • Az öntethez:
  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 50 g reszelt parmezán sajt vagy érlelt juhsajt (pecorino)
  • szerecsendió
  • só, bors
A
B
C
D
E

1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kibéleljük a sütőbe való nagy tepsit alufóliával (hogy majd kevesebbet kelljen mosogatni). A paprikákat megmossuk, a tepsibe sorakoztatjuk, és meg-megforgatva pirulásig sütjük (30-35 perc). Közben a cukkinikat megmossuk, két végüket levágjuk, hámozatlanul felkarikázzuk, kissé besózzuk.

2. Kivesszük a tepsit a sütőből (hőmérsékletét visszavesszük 180 °C-ra), ráborítunk egy másik, azonos nagyságú tepsit vagy betakarjuk alufóliával, és 10-15 percig pihentetjük alatta a paprikákat. Ezután könnyűszerrel lehúzzuk a héjukat, kicsumázzuk, ereiket-magjaikat eltávolítjuk, és nagyobb szeletekre bontjuk.

3. Az öntethez elkeverjük a tojásokat a tejszínnel, a sajttal, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval, ízlés szerint sóval és borssal. A cukkinit lecsepegtetjük.

4. Kiolajozunk egy kb. 24 cm átmérőjű sütőedényt, és kissé egymásra csúsztatva úgy béleljük ki a paprika- (A), majd a sonkaszeletekkel, hogy végük 4-5 cm-re túllógjon a tál peremén (B). Körkörösen, kissé egymásra csúsztatva a sonka tetejére rendezzük a cukkini felét, meglocsoljuk 2 ek. öntettel, betakarjuk a sajtszeletekkel (C) és a maradék cukkinival. Ezután meglocsoljuk a maradék öntettel (D), végül visszahajtjuk a tetejére paprika- és sonkavégeket (E).

5. Betakarjuk a tálat alufóliával, 2-3 ujjnyi meleg vízzel felöntött tepsibe állítjuk, és a sütőben 35-40 percig gőzöljük, majd fóliatakaró nélkül további 20 percig sütjük. 10 percig a formában pihentetjük, aztán a tál tetejére szorítunk egy vele azonos nagyságú fedőt, résnyire félrehúzzuk, és kissé megbillentve óvatosan leöntjük a paprikatorta alól az esetleges lét (nehogy kicsússzon a tálból a mű!). Végül határozott mozdulattal lapos tálra borítjuk, petrezselyemmel vagy egyéb zöldfűszerlevelekkel díszítjük, és tortaszerűen szeleteljük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

228 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Káposztás
palacsinta

Gombás-paradicsomos
bruschetta

Bolognai
palacsintatekercs

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Tésztával töltött
padlizsán

Illatos hússal
töltött cukkini

Pesztós-sonkás
omlettfalatkák

Paradicsomos
rakott cukkini

Babos zöldségragu
polentával

Spenótos
palacsintatorta

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: