2018. június 20.
Rafael napja van

TORTÁK > Házias torták

Nagymamám, aki dióimádó volt, mint jómagam, alig várta, hogy potyogni kezdjen a dió a fáról: kosarakba szedte, kitette a napra, szorgalmasan rázogatta-forgatta, hogy mihamarabb zörgősre száradjon. És akkor egyszercsak megtelt a ház ennek az egyszerű, varázslatos tortának az illatával, amelynek emlékezetem szerint soha, senki nem tudott ellenállni.


Fotó: Hemző Károly

Nagymama
diótortája

Hozzávalók 16 szelethez:

  • Az omlós tésztához:
  • 240 g finomliszt
  • 160 g fagyos vaj/margarin
  • 100 g porcukor
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 1 kk. tejföl
  • 1 tojássárgája
  • A töltelékhez és a díszítéshez:
  • 200 g darált+8-10 szem felezett dió
  • 30 g finomliszt
  • 1 vaníliarúd
  • 200 g barna- vagy kristálycukor
  • 4 tojás
  • 1 kk. őrölt gyömbér
  • 1-1 (bio)citrom és bionarancs reszelt héja
  • 4 ek. rum
  • porcukor a szóráshoz
  • 1 ek. méz
A
B
C
D
E
F

1. Az omlós tésztához a lisztet elmorzsoljuk az apróra felkockázott vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a sütőport, a tejföllel elkevert tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, 1/2 órára hidegre tesszük.

2. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon 30 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába terítjük, a túllógó tésztaszéleket a forma peremén átgurított nyújtófával „levágjuk”. Alját és oldalát villával megszurkáljuk, majd vaksütéssel elősütjük: kb. 35x35 cm-es sütőpapírt fektetünk a tészta tetejére, rászórjuk a szárazbabot (vagy egyéb hüvelyest), és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a „nehezéket”, és hűlni hagyjuk (a sütőt melegen tartjuk).

3. Miközben a tészta sül, a töltelékhez a darált diót összevegyítjük a liszttel. A vaníliarudat felhasítjuk, kikapargatjuk belőle a vaníliapépet (A). A barnacukrot habosra keverjük a tojásokkal (B), a gyömbérrel, a vaníliapéppel, a gondosan megmosott citrom és narancs reszelt héjával, aztán hozzáadjuk a diót (C), végül a rumot, és a tészta tetejére öntjük-simítjuk (D). Továbbra is 180 °C-os hőmérsékleten 50-60 percig sütjük (tűpróba!) − sülés közben jócskán megnő, szinte kicsordul a formából, később összeesik egy kicsit, ez a természete.

4. A tortát a formában hagyjuk kihűlni, azután lapos tálra csúszatjuk, tetejét megszórjuk (vaníliás vagy fahéjas) porcukorral. A mézet fellangyostíjuk, beleforgatjuk a felezett diószemeket, rácsra rakosgatva kissé lecsepegtetjük (E), végül a torta közepére csinosítjuk (F) (a szeletek helyét is megjelölhetjük-díszíthetjük 1-1 felezett mézes dióval).

Megjegyzések:

Igazi nosztalgia-, úgynevezett kávétorta, amelyet afféle délutáni uzsonnaképpen, kávé vagy tea mellé szoktak (volt) kínálni.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

304 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 19 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 19 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
omlett-tekercs

Avokádókrém
paprikaladikban

Bécsi
krumplisaláta

Toszkán olívás
lapos kenyér

Zöldfűszeres
túrókrémlabdák

Sonkás táska
és stangli

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Spenótos papucs

Fasírtmuffin

Szilvás rózsatorta

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Sajtkrémes
mártogató
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: