2017. április 26.
Ervin napja van

TORTÁK > Házias torták

Nagymamám, aki dióimádó volt, mint jómagam, alig várta, hogy potyogni kezdjen a dió a fáról: kosarakba szedte, kitette a napra, szorgalmasan rázogatta-forgatta, hogy mihamarabb zörgősre száradjon. És akkor egyszercsak megtelt a ház ennek az egyszerű, varázslatos tortának az illatával, amelynek emlékezetem szerint soha, senki nem tudott ellenállni.


Fotó: Hemző Károly

Nagymama
diótortája

Hozzávalók 16 szelethez:

  • Az omlós tésztához:
  • 240 g finomliszt
  • 160 g fagyos vaj/margarin
  • 100 g porcukor
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 1 kk. tejföl
  • 1 tojássárgája
  • A töltelékhez és a díszítéshez:
  • 200 g darált+8-10 szem felezett dió
  • 30 g finomliszt
  • 1 vaníliarúd
  • 200 g barna- vagy kristálycukor
  • 4 tojás
  • 1 kk. őrölt gyömbér
  • 1-1 (bio)citrom és bionarancs reszelt héja
  • 4 ek. rum
  • porcukor a szóráshoz
  • 1 ek. méz
A
B
C
D
E
F

1. Az omlós tésztához a lisztet elmorzsoljuk az apróra felkockázott vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a sütőport, a tejföllel elkevert tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, 1/2 órára hidegre tesszük.

2. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon 30 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába terítjük, a túllógó tésztaszéleket a forma peremén átgurított nyújtófával „levágjuk”. Alját és oldalát villával megszurkáljuk, majd vaksütéssel elősütjük: kb. 35x35 cm-es sütőpapírt fektetünk a tészta tetejére, rászórjuk a szárazbabot (vagy egyéb hüvelyest), és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a „nehezéket”, és hűlni hagyjuk (a sütőt melegen tartjuk).

3. Miközben a tészta sül, a töltelékhez a darált diót összevegyítjük a liszttel. A vaníliarudat felhasítjuk, kikapargatjuk belőle a vaníliapépet (A). A barnacukrot habosra keverjük a tojásokkal (B), a gyömbérrel, a vaníliapéppel, a gondosan megmosott citrom és narancs reszelt héjával, aztán hozzáadjuk a diót (C), végül a rumot, és a tészta tetejére öntjük-simítjuk (D). Továbbra is 180 °C-os hőmérsékleten 50-60 percig sütjük (tűpróba!) − sülés közben jócskán megnő, szinte kicsordul a formából, később összeesik egy kicsit, ez a természete.

4. A tortát a formában hagyjuk kihűlni, azután lapos tálra csúszatjuk, tetejét megszórjuk (vaníliás vagy fahéjas) porcukorral. A mézet fellangyostíjuk, beleforgatjuk a felezett diószemeket, rácsra rakosgatva kissé lecsepegtetjük (E), végül a torta közepére csinosítjuk (F) (a szeletek helyét is megjelölhetjük-díszíthetjük 1-1 felezett mézes dióval).

Megjegyzések:

Igazi nosztalgia-, úgynevezett kávétorta, amelyet afféle délutáni uzsonnaképpen, kávé vagy tea mellé szoktak (volt) kínálni.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

304 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 17 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 17 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Korhely
lencseleves

Zöldségleves májgaluskával

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Hideg
nektarinleves

Tejszínes-gombás
galuska

Húsos
kelkáposztaleves

Szilvás rózsatorta

Diós-mákos bejgli

Mákos-meggyes
rácsos

Kakaós csiga

Pozsonyi táska
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: