2017. október 23.
Gyöngyi napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek


Fotó: Hemző Károly

Fetás-diós
padlizsánkrém

Hozzávalók 6-8 személyre:

1. A padlizsánokat megmossuk, kettévágjuk, húsukat bekockázzuk, 1/2 órára besózzuk, hogy kesernyés levüket kidobják. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A fél padlizsánokat leöblítjük, jól kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé tepsibe fektetjük, és 30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, aztán evőkanállal kivájjuk a héjakból a padlizsánhúst, turmixkehelybe tesszük.

2. Közben a bazsalikomot megmossuk, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, 2-3 bóbitát félreteszünk a díszítéshez. A paprikát, a lilahagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, nagyjából felaprítjuk, majd a bazsalikommal, az átszűrt citromlével és az olajjal együtt a padlizsánhoz adjuk, habos péppé turmixoljuk.

3. A sajt felét apró kockákra vágjuk, a maradékot villával darabosra törjük. A diót (1-2 gerezd kivételével) durvára vágjuk, aztán a sajtpéppel, 1/2 kk. sóval, valamint néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal a padlizsánhoz adjuk.

4. Tálalás előtt a krémet mélytányérba púpozzuk, megszórjuk a sajtkockákkal, néhány hagymakarikával, a félretett dióval és mentával díszítjük. A tányér szegélyét gerezdekre szelt paradicsommal vidámítjuk. Friss vagy pirított pitával, lepénykenyérrel, sokmagos péksüteménnyel, kiflikarikákkal, aperitif mellé kínáljuk.

Megjegyzések:

Eredetileg úgy fogyasztják, hogy a kenyérből ki-ki letör magának egy darabot, és belemártja a padlizsánkrémbe.

Italajánlat:

Bármilyen félszáraz, könnyű bor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

1020 kcal/A teljes mennyiség

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sárgarépás-
tojásos szendvics

Fasírtmuffin

Túrós-sajtos mártogató
olívabogyóval

Grillmártások

Medvehagymakrémes
szendvics

Sajtkrémes
mártogató

Babkrém-
mártogató

Padlizsános szendvics
tükörtojással

Padlizsán
tükörtojással

Gazdag rizssaláta
tojással

Csicseriborsó-
mártogató

Szárazborsókrém-
kenegető
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: