2017. december 13.
Luca napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

A Közép- és Dél-Amerikában emberemlékezet óta termesztett, közönséges tarkababot, amely zsenge, fejteni való korában a legfinomabb, egyebekkel
együtt a spanyolok hozták Európába. Diadalútján VII. Klement pápa indította el,
amikor néhány „kísérleti” babszemet küldött ajándékba a nagy ínyenc hírében
álló firenzei püspöknek, és ő rábólintott. A többi már a pápai követek dolga
volt, akik fergeteges gyorsasággal hordták szét egész Európában a nemsokára létfontosságú élelemként tisztelt magokat.


Fotó: Hemző Károly

Paradicsomos
babsaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g száraz tarkabab vagy 1 kg fejteni való bab (tisztítva 400 g)
  • 1 kis fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 zsályalevél
  • 1 csokor újhagyma
  • só, bors
  • 2 ek. fehérborecet
  • 2 ek. sherryecet
  • 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 100 g fekete olívabogyó
  • 4 közepes paradicsom
  • néhány kisebb bazsalikomlevél

1. A száraz babot előző este átválogatjuk, beáztatjuk langyos vízbe (a fejteni való babot kifejtjük hüvelyéből, majd leöblítjük). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a zsályát leöblítjük. Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, meghintjük 1/2 kk. sóval és a fehérborecettel.

2. A babot annyi hideg vízben, hogy jócskán ellepje, feltesszük főni. Hozzáadjuk a hagymafejet, a fokhagymát és a zsályaleveleket. Mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 20 perc), félidőben kissé megsózzuk.

3. A babot leszűrjük, a zsályát kidobjuk (értékes főzőlevét a hagymával és a fokhagymával együtt megtartjuk, a legközelebbi levesfőzéskor felhasználjuk), megöntözzük a sherryecettel, lefedjük, és saját ecetes-fűszeres gőzében hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadjuk az újhagymát levével együtt, az olívabogyókat és az olajat, megszórjuk frissen őrölt borssal, összekeverjük, lefedjük, hagyjuk teljesen kihűlni.

4. Tálalás előtt a salátát nem túl mély tálba tesszük. A paradicsomot megmossuk, szárcsonkját kivágjuk, felkarikázzuk, kissé egymásra csúsztatva körbedíszítjük vele a tál szegélyét. A saláta tetejét finomra vágott újhagymaszárral, bazsalikommal díszítjük. 

Fontos:

A zsálya használatát nem szabad túlzásba vinni, mert erős aromája elnyomja a többi hozzávaló természetes zamatát. A főzés-sütés befejezte után tanácsos eltávolítani az ételből.

Tippek:

Még finomabb, ha fogyasztás előtt 1 nappal elkészítjük, de tálalás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből, hogy a kissé megdermedt olaj felengedhessen!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

183 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kolumbusz-saláta

Diós-hagymás
céklasaláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Szőlős-almás
szárzellersaláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Olívás
paradicsomsaláta

Mozzarellás
sült paprika

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Mentás-zöldséges
kuszkuszsaláta

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Tavaszi
vegyes saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: