2017. október 19.
Nándor napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal


Fotó: Hemző Károly

Pirított csirkemáj
almával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g csirkemáj (szív nélkül)
  • 1 nagy+1 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6-8 friss bazsalikomlevél
  • 2 szál friss vagy 1/2 kk. szárított majoránna
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 ágacska rozmaring (10 cm-es)
  • 4-5 zsályalevél
  • 50 g füstölt szalonna
  • 800 g krumpli
  • 4 ek. olaj
  • só, bors
  • 800 g savanykás alma
  • 2 ek. vaj/margarin
  • 4 ek. almapálinka (Calvados)
  • 1 dl almabor vagy félszáraz fehérbor

1. A májat leöblítjük, lecsepegtetjük, eltávolítjuk az inakat és a hártyákat. A hagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk, a nagyobbik hagymát vékony karikákra, a közepeset vastagabb gerezdekre szeljük. A zöldfűszereket leöblítjük, a rozmaring és a zsálya kivételével apróra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk.

2. Először a köretet készítjük el: a krumplit meghámozzuk, 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Mélyebb serpenyőbe/wokba szórjuk, megöntözzük az olajjal, hozzáadjuk a rozmaringot, a hagyma- és fokhagymagerezdeket, és élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk, végül fedő nélkül aranybarnára sütjük, melegen tartjuk.

3. Közben az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, hámozatlanul nem túl vékony gerezdekre szeljük. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint, beleszórjuk az almagerezdeket, élénk tűzön mindkét oldalukat megpirítjuk (összesen 3-4 perc).

4. A szalonnát zsírjára sütjük, 1 percig pirítjuk benne a zsályaleveleket, aztán hozzáadjuk a felkarikázott hagymát, és fedő alatt, mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk. Erős tűzre kapcsolva rádobjuk a májat, 4-5 percig pirítjuk, aztán meghintjük az almapálinkával, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, valamint a finomra vágott bazsalikommal és majoránnával.

5. A májhoz adjuk a sült almát, felöntjük a borral, és továbbra is élénk tűzön összeforraljuk. Csak a végén sózzuk! Nem túl mély tálba szedjük, tetejét meghintjük a petrezselyemmel, és a külön tálba púpozott rozmaringos krumpli kíséretében azonnal tálaljuk. Mint a májételek általában, frissen az igazi!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

733 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Csirkeragu
rizskoronában

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Tonhalas
krumplisaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Almás-szőlős
sajtsaláta

Csirkés
Waldorf-saláta

Spenótos papucs

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Körtés-diós
zellersaláta

Káposztás-
paradicsomos csirkecomb

Almás-majonézes
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: