2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Ha igaz, hogy a szőlő csaknem egyidős az emberiséggel, nem csoda, hogy
a nyárvégi-koraőszi csemegeszőlő láttán valami finomságra szottyan kedvünk.
Mint ez az egyszerűen elkészíthető, muskotályszőlővel illatozó már-már
klasszikus olasz desszert.


Fotó: Hemző Károly

Szőlős-fahéjas
tiramisù

Hozzávalók 16 kockához:

  • 600 g nagy szemű, fehér és piros muskotályszőlő vegyesen
  • 100 g dió
  • 4 tojássárgája
  • 100+100 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) vanillincukor
  • 1 csapott kk. őrölt fahéj
  • 500 g mascarpone
  • 1 tasak habfixáló
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl erős feketekávé
  • 1 dl brandy
  • 250 g babapiskóta (kb. 24 db)

1. A kétféle szőlőt megmossuk, leszemezzük, a nagyobb szemeket félbe-negyedbe vágjuk, késheggyel kiemeljük belőlük a magokat. 24-28 fehér és 16-18 piros, felezett szőlőszemet félreteszünk a díszítéshez.

2. 4 fél diót ugyancsak félreteszünk, a többit darabosra vágjuk, majd serpenyőbe szórjuk, és zsiradék nélkül, mérsékelt tűzön világosdrappra pirítjuk. Azonnal lapostányérra csúsztatjuk (a forró serpenyőben továbbpirul és megég!), hagyjuk kihűlni.

2. A tojássárgákat keverőtálba csúsztatjuk, hozzáadunk 100 g porcukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat, habosra keverjük. Egy másik tálban a maradék 100 g porcukorral habosra keverjük a mascarponét, majd kanalanként beledolgozzuk a tojáskrémet. A habfixálóval kemény habbá verjük a jól behűtött tejszínt, és lazán-óvatosan a krémhez keverjük (egy kicsit híg lesz, nem baj!).

3. A feketekávét mélytányérba öntjük, elkeverjük a brandyvel, aztán egyenként, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk a babapiskóták felét, és szorosan egymás mellé helyezve-nyomkodva egy kb. 20x20 cm-es, 7-8 cm magas, porcelán- vagy üvegtál aljára fektetjük.

4. Megkenjük a krém felével, sűrűn, egyenletesen megszórjuk a szőlővel és a dióval, majd a kávéba forgatott maradék babapiskóta és a maradék krém következik. Tetejét változatosan kirakjuk a félretett, felezett fehér és piros szőlőszemekkel, valamint a diógerezdekkel.

5. Lazán, de gondosan letakarjuk alufóliával, és legalább 3-4 órára a hűtőszekrénybe tesszük (még jobb, ha fogyasztás előtt 1 nappal készítjük el). Tálalásig hidegen tartjuk, és csak az asztalánál, 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint alakzatokra vágva kínáljuk. Könnyű, egyszerű, finom, biztos siker!

Fontos:

A tojásokat és a mascarponét tanácsos felhasználás előtt 1 órával kivenni a hűtőből, hogy megközelítőleg azonos hőmérsékletűek legyenek, mert ha az egyik hidegebb, mint a másik, a krém összeugrik, menthetetlenül „grízes” állagú lesz. Ezért még nem kell ugyan kidobnunk, de oda a szépsége.

Változatok:

− Babapiskóta helyett készíthetjük (készen vásárolt) szorosan egymás mellé fektetett, puha piskóta- vagy mézeslapokból is.
− Brandy helyett használhatunk rumot, de ha gyerek is kap belőle, az alkoholt elhagyjuk, és rumaromával vagy 1 felhasított vaníliarúdból kinyerhető péppel illatosítjuk.

Italajánlat:

Desszertbor vagy félédes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 3-4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

313 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Tonhalas
krumplisaláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Túrós zöldségtorta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Spenótos-
tojásos rétes
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: