DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok
Ha igaz, hogy a szőlő csaknem egyidős az emberiséggel, nem csoda, hogy
a nyárvégi-koraőszi csemegeszőlő láttán valami finomságra szottyan kedvünk.
Mint ez az egyszerűen elkészíthető, muskotályszőlővel illatozó már-már
klasszikus olasz desszert.

Fotó: Hemző Károly
Szőlős-fahéjas
tiramisù
Hozzávalók 16 kockához:
- 600 g nagy szemű, fehér és piros muskotályszőlő vegyesen
- 100 g dió
- 4 tojássárgája
- 100+100 g porcukor
- 2 tasak (20 g) vanillincukor
- 1 csapott kk. őrölt fahéj
- 500 g mascarpone
- 1 tasak habfixáló
- 2 dl tejszín
- 2 dl erős feketekávé
- 1 dl brandy
- 250 g babapiskóta (kb. 24 db)
1. A kétféle szőlőt megmossuk, leszemezzük, a nagyobb szemeket félbe-negyedbe vágjuk, késheggyel kiemeljük belőlük a magokat. 24-28 fehér és 16-18 piros, felezett szőlőszemet félreteszünk a díszítéshez.
2. 4 fél diót ugyancsak félreteszünk, a többit darabosra vágjuk, majd serpenyőbe szórjuk, és zsiradék nélkül, mérsékelt tűzön világosdrappra pirítjuk. Azonnal lapostányérra csúsztatjuk (a forró serpenyőben továbbpirul és megég!), hagyjuk kihűlni.
2. A tojássárgákat keverőtálba csúsztatjuk, hozzáadunk 100 g porcukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat, habosra keverjük. Egy másik tálban a maradék 100 g porcukorral habosra keverjük a mascarponét, majd kanalanként beledolgozzuk a tojáskrémet. A habfixálóval kemény habbá verjük a jól behűtött tejszínt, és lazán-óvatosan a krémhez keverjük (egy kicsit híg lesz, nem baj!).
3. A feketekávét mélytányérba öntjük, elkeverjük a brandyvel, aztán egyenként, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk a babapiskóták felét, és szorosan egymás mellé helyezve-nyomkodva egy kb. 20x20 cm-es, 7-8 cm magas, porcelán- vagy üvegtál aljára fektetjük.
4. Megkenjük a krém felével, sűrűn, egyenletesen megszórjuk a szőlővel és a dióval, majd a kávéba forgatott maradék babapiskóta és a maradék krém következik. Tetejét változatosan kirakjuk a félretett, felezett fehér és piros szőlőszemekkel, valamint a diógerezdekkel.
5. Lazán, de gondosan letakarjuk alufóliával, és legalább 3-4 órára a hűtőszekrénybe tesszük (még jobb, ha fogyasztás előtt 1 nappal készítjük el). Tálalásig hidegen tartjuk, és csak az asztalánál, 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint alakzatokra vágva kínáljuk. Könnyű, egyszerű, finom, biztos siker!
Fontos:
A tojásokat és a mascarponét tanácsos felhasználás előtt 1 órával kivenni a hűtőből, hogy megközelítőleg azonos hőmérsékletűek legyenek, mert ha az egyik hidegebb, mint a másik, a krém összeugrik, menthetetlenül „grízes” állagú lesz. Ezért még nem kell ugyan kidobnunk, de oda a szépsége.
Változatok:
− Babapiskóta helyett készíthetjük (készen vásárolt) szorosan egymás mellé fektetett, puha piskóta- vagy mézeslapokból is.
− Brandy helyett használhatunk rumot, de ha gyerek is kap belőle, az alkoholt elhagyjuk, és rumaromával vagy 1 felhasított vaníliarúdból kinyerhető péppel illatosítjuk.
Italajánlat:
Desszertbor vagy félédes pezsgő
Elkészítési idő:
1 óra
+ 3-4 óra hűlési idő
Energiatartalom:
313 kcal/kocka
Nehézségi fok: