2017. április 30.
Katalin, Kitti napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

A gumós zellernél sokkal szelídebb ízű a lédús, kellemesen aromás, akár két maréknyi kötegre is megnövő, száráért termesztett zellerféle, amelyet halványított vagy szárzellernek is neveznek. Nyersen a legfinomabb, számos salátában ott
a helye, de ízletes szárait csak úgy, magában is elropogtathatjuk, vagy krémek
mellé, mártogató zöldségként kínálhatjuk.


Fotó: Hemző Károly

Szőlős-almás
szárzellersaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150 g csemegeszőlő
  • 4 szál nagyobb szárzeller (400 g)
  • 2 jonagold alma
  • 1 citrom leve
  • 80 g dió
  • 100 g ementáli sajt
  • 1 kis fej vörös lollosaláta
  • 2 szál friss kakukkfű
  • A mártáshoz:
  • 1 dl tejszín
  • 4 ek. majonéz
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 kis csokor snidling
  • 2-3 ek. száraz vermut
A
B
C
D
E
F

1. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába takarva szárazra törölgetjük, a nagyobb szemeket kettévágjuk, a magokat késheggyel kiemeljük (A). A zellerszárakat megmossuk, zöldjüket levágjuk, 6-8 zsenge levélkét félreteszünk (a többit eltesszük a mélyhűtőbe vagy egyéb célra, pl. leveshez elhasználjuk). A zellerszárak végét levágjuk, a szárukon lévő vastag szálakat-szálkákat lehúzzuk (B), majd 3 mm vastagon felkarikázzuk (C).

2. Az almákat megmossuk, kettévágjuk, magházukat kiemeljük (D), azonnal bedörzsöljük őket citromlével, hogy meg ne barnuljanak (E). Az alma héjának vastagságától és ízlésünktől függően meghámozzuk vagy hámozatlanul hagyjuk, majd vékony gerezdekre, kockákra vágjuk, és meglocsoljuk a maradék átszűrt citromlével. Lazán hozzákeverjük a zellert és a szőlőt.

3. Néhány gerezd diót félreteszünk a díszítéshez, a többit durvára vágjuk (F). A sajtot 1x1 cm-es kockákra aprózzuk, és a dióval együtt az almás-szőlős zellerhez adjuk.

4. A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, tiszta konyharuhával szárazra lapogatjuk vagy kicentrifugázzuk. Néhány szép levéllel megdíszítjük egy nem túl mély tál szegélyét, a többit apróra tépkedjük, és a tál aljára terítjük. Tetejére halmozzuk a salátakeveréket, megszórjuk a félretett diógerezdekkel és a szárukról lecsipkedett kakukkfűlevélkékkel.

5. A mártáshoz a tejszínt félkemény habbá verjük, kíméletesen összedolgozzuk a majonézzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A félretett zellerzöldet és snidlinget apróra vágjuk, a mártáshoz adjuk, végül a vermuttal hígítjuk. Csinos tálkába szedjük, és csak az asztalnál adjuk a salátához. Előételként kínáljuk.

Tippek:

– Tovább gazdagíthatjuk 100-100 g felaprózott, érett camembert és ementáli sajttal is.
– A barnulásra hajlamos zöldségeket és gyümölcsöket tanácsos hámozás, illetve darabolás után azonnal megöntözni citromlével vagy citromos vízbe dobni, hogy „fehérségüket”, eredeti színüket megtartsák.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

25 perc

Energiatartalom:

443 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós-hagymás
céklasaláta

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Körtés-diós
zellersaláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Spenótkrémmel
töltött tojás

Waldorf-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: